Kako bi trebali izgledati čišćenje i njega problematične kože?

Kako bi trebali izgledati čišćenje i
njega problematične kože?

Masna i problematična koža pokazuje veliku sklonost pojačanom lučenju sebuma. Ukoliko se sebum redovito i pravilno ne tretira, sakuplja se u porama. Pore se šire, nastaju miteseri te se razvijaju upalni procesi i akne. Tretmani za ovu vrstu kožu podrazumijevaju izbjegavanje kozmetičkih preparata koji obiluju masnim tvarima, a koji doprinose pogoršavanju problema s aknama, kao i stroge i umjerene tretmane koji pridaju posebnu pozornost mehaničkom čišćenju kože. Ono se radi maksimalno pola sata, kako se upaljena kože ne bi dodatno iritirala.

Vrlo često se u praksi susrećemo s masnom i dehidriranom kožom, zbog loše informiranosti i krive primjene preparata. Pogrešno je stavljati u istu skupinu suhu i dehidriranu kožu. Jedno je tip kože, a drugo njeno stanje pa tako svako lice može biti u stanju dehidracije, neovisno o svom tipu. Kod suhe kože dolazi do manjka lipida te ih nadomještamo hranjivim kremama i suhim uljima, dok problem dehidriranosti rješavamo laganim hidratantnim kremama.

Čišćenje i njega problematične kože

Tretman problematičnog lica u salonu, sastoji se od tri podjednako važna segmenta. Prvi zadatak je otvoriti pore, ukloniti masnoće i mrtve površinske stanice s lica. Pjena za čišćenje otvara pore i dubinski čisti suvišnu masnoću i nečistoću, umiruje i naposljetku regulira ravnotežu masnoće i vlage u koži. Zatim koristimo piling koji nježno uklanja površinski sloj odumrlih stanica epiderme i čuva prirodne zalihe vode. Tretman nastavljamo nanoseći posebnu masku koja izaziva blagu hiperemiju, odnosno površinsko crvenilo kože. Iskustvo koje smo stekli kroz višegodišnji rad ukazalo nam je da je ovaj način otvaranja pora mnogo bolji u odnosu na klasično parenje lica. Posebnost ove maske je u kompleksu eteričnih ulja limunske trave, crnoga papra, čajevca i hidratantnog kompleksa kojeg čine bršljan, alge, aloe vera i provitamin B5. Dubinski čisti, otvara pore i ima antiseptičko djelovanje.

Mehaničko čišćenje lica

Drugi segment je mehaničko čišćenje, to jest istiskivanje i dezinfekcija, a poslijednji smirivanje te hranjenje kože posebnim maskama. Najčešće se koriste maske s različitim aktivnim sastojcima koji imaju dva cilja – prvi je smirenje kože, a drugi sužavanje pora.

Umirujuće na kožu lica djeluju bisabolol (najvažniji sastojak eteričnog ulja kamilice, koji djeluje izrazito protuupalno i regenerira kožu), zelena glina koja čisti, detoksificira te absorbira višak masnoća, provitamin B5, eterično ulje lavande, niacinamid (B3 vitamin), med, cinkov oksid i ekstrakt hamamelisa.

Druga vrsta maski koje imaju adstrigentno djelovanje najčešće sadrži eterična ulja čempresa, bosiljka, bergamota, borovice i geranija, ekstrakte kadulje, sljeza, čička i bioaktivni sumpor. Takve maske uspostavljaju ravnotežu između vlage i lipida te osvježavaju masnu i nečistu kožu. Reguliraju rad žlijezda lojnica, sužavaju pore, čiste kožu, upijaju višak masnoće te djeluju antibakterijski.

Tretman zaključujemo cinkovom kremom koja smiruje masnu i nečistu kožu te kožu s aknama. Ona smanjuje hiperaktivnost žlijezda lojnica, djeluje antiseptički te lokalno suši akne. Važno je napomenuti kako se koža s upalnim procesima nikada ne masira. U njegu masnog lica se mogu se uključiti i tretmani AHA i BHA kiselinama, ali kućnu njegu je važno nastaviti preparatima koji osiguravaju hidrataciju.

Tek prema potrebi, lokalno treba djelovati na upalne procese preparatima koji uklanjaju suvišnu masnoću i djeluju antibakterijski. Klasično mehaničko čišćenje lica treba shvatiti kao primarnu potrebu u uspostavljanju balansa vode i lipida i nikako kao luksuz.

 

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

Učitati još
Zatvori