Ususret ljetu: Dermatologinja otkriva kako tretirati hiperpigmentacijske mrlje
Ususret ljetu: Dermatologinja otkriva kako tretirati hiperpigmentacijske mrlje

Ususret ljetu: Dermatologinja otkriva kako
tretirati hiperpigmentacijske mrlje

Dugo toplo ljeto nam je pred vratima, a time i suha, vruća razdoblja. Dok maštamo o sunčanju na plaži, prvo je potrebno informirati se o pripremi naše kože za sunce. Osobe iz rizičnih skupina, djeca, osobe svijetle puti te one s genetskim predispozicijama za razvoj tumora  kože, trebaju posebno paziti jer pretjerano izlaganje kože suncu može rezultirati trajnim oštećenjima kože te povećava rizik od nastanka malignoma kože.

No, s obzirom na brojne SPF kreme i fluide kako znati koja je najbolja zaštita za nas? Prikladna zaštita od sunca štiti naše madeže i sprječava nastanak hiperpigmentacija. Croatia Poliklinika renomirana je zdravstvena ustanova, gdje pacijent može dobiti sve na jednom mjestu. Vrhunski tim liječnika i suvremena tehnologija omogućuju brzo i pouzdano dijagnosticiranje bolesti. Mr.sc. Vesna Utješinović Gudelj, dr.med., specijalistica dermatovenerologije u Croatia Poliklinici u Rijeci, otkrila nam je sve o pravilnoj zaštiti kože od sunca, tretiranju hiperpigmentacija te kako to Croatia Poliklinika može pružiti vrhunsku dermatološku skrb.

Vesna Utješinović Gudelj
Mr.sc. Vesna Utješinović Gudelj, dr.med., specijalistica dermatovenerologije
  • Stižu sve topliji dani i izloženost suncu je sve veća, možete li s nama podijeliti savjete kako najbolje zaštititi kožu od štetnog utjecaja sunca?

Odgovor je u ispravnom odabiru foto-protektivnog sredstva, količini i načinu primjene. Pri odabiru odgovarajućeg sredstva za zaštitu od sunca treba uzeti u obzir kome je namijenjeno: djetetu, starijoj osobi, svjetloputoj osobi ili zaštiti kože koja je prirodno tamnija.

Vrlo često se sredstva za zaštitu od sunca koriste neadekvatno. Potrebno je nanositi točno određenu količinu proizvoda (2mg/cm2) najmanje 30 min prije izlaganja suncu, obnavljati zaštitu sukladno dužini boravka na otvorenom, u prosjeku svaka dva sata. Aktivnosti koje provodimo, kao što je kupanje, znojenje, brisanje ili boravak u podnebljima gdje su zračenja puno intenzivnija, godišnje doba i nadmorska visina na kojoj se nalazimo određuju i koliko se trebamo štititi kako bi naša koža imala potrebnu razinu zaštite.

Croatia poliklinika

Sredstva za zaštitu od sunca trebaju biti foto-stabilna i imati visoki faktor zaštite od UVB i UVA zračenja. Nošenje odjeće gušćeg tkanja, također, djelomično zaustavlja prodor UV zraka. Postoje i odjevni predmeti u kojima sama tkanina ima UV zaštitu, što je poželjno u određenim okolnostima, kao i nošenje naočala s UV zaštitom i štitnika za lice i uške.

Opekline od sunca najčešći su oblik reakcija kože, a mogu se javiti i nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Koža je organ koji nas štiti od štetnih vanjskih utjecaja i dugoročno pamti naša neoprezna ponašanja. Stoga trebamo biti svjesni učinka koji sunce ima na našu kožu, ograničiti vrijeme provedeno na suncu, koristiti primjerenu zaštitu u vidu foto-protektivnih krema, štititi se odjećom te izbjegavati boravak u periodu kada je zračenje najintenzivnije.

Croatia poliklinika
Croatia poliklinika
  • Koja je razlika između kemijskih i mineralnih filtera u kremama za zaštitu od sunca?

Kemijski filteri imaju određeni apsorpcijski spektar UV zračenja, daju potpunu zaštitu od UVB zraka, a samo djelomičnu od UVA zraka, te ih treba nanositi barem 20 minuta prije izlaganja suncu. Mineralni filteri daju fizikalnu barijeru te odbijaju UV zračenje (UVB i UVA zrake) i štite odmah nakon nanošenja. Uglavnom ih preporučamo za zaštitu dječje kože.

Croatia poliklinika
  • Ženama sve veći estetski problem predstavljaju hiperpigmentacijske mrlje. Što su točno one i kako ih pravilno tretirati?

Neujednačene pigmentacije (hiperpigmentacije) u vidu tamnijih mrlja ili područja na koži nastaju uslijed raznih vanjskih čimbenika, uglavnom uvjetovanih neumjerenim izlaganjem suncu, hormonima ili kao posljedica ozljeda kože.

Foto-eksponirane zone poput lica, vrata, prsa i šaka češće su zahvaćene ovim inestetizmima a nastanak je povezan s povećanom aktivnošću pigmentnih stanica melanocita, koje proizvode veću količinu pigmenta melanina u ograničenom području kože.

U dermatološkoj ordinaciji Croatia Poliklinike svakodnevno provodimo razne dermokorektivne postupke u cilju uklanjanja hiperpigmentacija i reguliranja produkcije melanina. Najčešće uz pomoć medicinskih kemijskih pilinga i laserskih postupaka, koji uklanjaju tamna područja u cilju ujednačavanja pigmentacije s okolnom kožom. Kombinirana terapija hiperpigmentacija zahtjeva strogo individualni pristup svakom bolesniku. Prvenstveno je potrebna odgovarajuća priprema bolesnika za tretman medicinskim kemijskim pilingom, odnosno prethodnu primjenu topičkih pripravaka s nižom koncentracijom  kiseline. Ključno je obvezno korištenje zaštite od sunca, ne samo tijekom, nego i nakon terapije.

Croatia poliklinika
  • U Croatia Poliklinici posjedujete jedan od najmodernijih uređaja za mapiranje madeža cijeloga tijela (FotoFinder ATBM). Možete li nam reći nešto više o njegovim benefitima za pacijente?

Dermatoskopija ili DELM (digitalna epiluminiscentna mikroskopija) neinvazivna je tehnologija koja unapređuje kliničku vizualizaciju bez ikakvih potencijalno opasnih zračenja, pruža detaljnije sagledavanje anatomskih struktura i pigmentnih kožnih promjena.

Dermatoskopija omogućuje iskusnom dermatologu sigurnu dijagnozu, analizirajući strukture optičkim povećanjem čime se vizualiziraju morfološke strukture. Omogućuje trajnu pohranu slika, dobivanje foto-dokumentacije i usporedbu tijekom procesa praćenja, što pruža mogućnost objektivne kontrole. Standardizirana foto-dokumentacija i mapiranje cijelog tijela u kombinaciji s digitalnom dermatoskopijom bez dvojbe je najbolja metoda praćenja madeža i ranog otkrivanja malignoma kože.

Novi, potpuno automatizirani FotoFinder ATBM uređaj, dostupan u Croatia Poliklinici, predstavlja prvi takav sustav u svijetu i nužno nameće novi standard praćenja madeža. Pacijentima nudi posve drukčiji pristup pregledu, prepoznaje pojavu novih i/li mijenjajućih promjena u odnosu dosadašnje dermatoskopske preglede madeža i video dokumentacije

Croatia Poliklinika u Osijeku
  • Kako se Croatia Poliklinika ističe u pristupu dermatološkoj skrbi i koji su to najnoviji trendovi u području dermatologije koje implementirate u praksu?

Kako bismo svakodnevno provodili medicinske usluge po svjetskim standardima, potrebna je sinergija stručnosti i tehnoloških dostignuća. Čini nas efikasnijima i sigurnijima u propitivanju i rješavanju problema našim pacijenata, čemu stremimo u svakodnevnoj praksi. Ovakav pristup podiže povjerenje pacijenata te daje dugotrajne rezultate u cilju osobnog i profesionalnog zadovoljstva.

Sve detalje možete doznati u Croatia Poliklinikama, i to u osam regionalnih centara – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Koprivnici, Osijeku, Varaždinu i Zadru. O zadovoljstvu i kvaliteti usluga iz čak 22 medicinska područja govori brojka od 75 tisuća zadovoljnih pacijenata diljem Hrvatske.

Više informacija o uslugama možete pronaći na internetskoj stranici Croatia Poliklinike.

Foto: Croatia osiguranje, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori