Budimo TU – hrabro svjedočanstvo žene koja je pobijedila rak
Budimo TU – hrabro svjedočanstvo žene koja je pobijedila rak

Budimo TU – hrabro svjedočanstvo
žene koja je pobijedila rak

U sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke, Cedevita je pokrenula novu kampanju i istoimenu online platformu „Budi TU. Budi CE“ s ciljem osvještavanja javnosti o izazovima s kojima se suočavaju oboljeli od raka dojke i njihovi bližnji te o tome kako im u tom procesu pružiti potrebnu podršku.  U okviru kampanje Cedevita na tržište plasira novi okus Pink grejp u simboličnom ružičastom pakiranju od 200 grama, uz kojeg svi imaju priliku podržati rad udruge Europa Donna Hrvatske koja se svojim angažiranim humanitarnim djelovanjem bori protiv karcinoma dojke te brine o fizičkom i mentalnom zdravlju oboljelih.

Na platformi se tako mogu pronaći brojni korisni savjeti i video intervjui u čijoj izradi sudjeluju stručnjaci psiholozi te oboljele osobe koje su spremne podijeliti svoje iskustvo s javnosti. Cilj je osvijestiti javnost o izazovima s kojima se suočavaju oboljeli od raka dojke i njihovi bližnji te o tome kako im u tom procesu pružiti potrebnu podršku. Pogledajte iskustva hrabrih žena koje su pobijedile rak dojke te savjete stručnjaka o tome kako biti tu za oboljele i bližnje.

psihologinja Tijana Debelić

Iskustvo hrabre žene

Marina Hasija (32), jedna od protagonistica Cedevitine donacijske i edukativne kampanje, odlučila je u razgovoru s psihologicom Tijanom Debelić, s javnosti podijeliti svoju priču o borbi protiv raka dojke. Marina je imala samo 24 godine kad je saznala za svoju dijagnozu. Iako nije imala genetske predispozicije za rak, tijekom jednog od predavanja na fakultetu na kojem su se spominjali uzroci karcinoma, osvijestila je promjenu u svom tijelu: „Nisam taj osjećaj povezala ni sa čim, mislila sam da je samo zagušljivo u predavaonici – ali ga se točno sjećam. Nakon toga je došao listopad, mjesec borbe protiv raka dojke, i znam da su me poruke iz tih kampanja odjednom pronalazile na svakom kutu“, kazala je mlada stručnjakinja za odnose s javnošću.

Dva mjeseca kasnije odlučila je obaviti samopregled dojke i napipala kvržicu: „Tada sam ponovno osjetila onaj čudni unutarnji osjećaj s predavanja i bilo mi je jasno da je rak vjerojatno tada krenuo“, ispričala je Marina Hasija.

Ponekad do otkrića same bolesti može doći potpuno neočekivano, zato je važno biti tu za svoje tijelo te osluškivati znakove koje nam šalje. A za bliske osobe ima samo jednu poruku: „Ne morate ništa reći, samo budite tu.“

Marina Hasija

Prva punkcija nije pokazivala stvarno stanje

Naručila se na punkciju, glavnu metodu za otkrivanje raka dojke čija pouzdanost iznosi 92%. Nedugo nakon uzimanja uzorka kvržice, dobila je prvi laboratorijski nalaz koji nije pokazivao znakove karcinoma. Iako su njeni bližnji osjetili olakšanje, ona je znala da nešto nije u redu te je nakon druge pretrage nekoliko mjeseci kasnije otkrila svoju pravu dijagnozu.

Nekoliko mjeseci nakon prve punkcije vratila se u Institut za tumore po drugu. Istoga dana došao je potpuno drugačiji nalaz – suspektna tvorevina te je nakon samo dva dana poslana na prvu operaciju. Tek nakon operacije dobila je potpunu dijagnozu – invazivni muciozni hormonski rak dojke.

Marinina poruka za sve oboljele žene

Iako je tumor izvađen, Marina se morala podvrgnuti brojnim dodatnim terapijama, od kojih neke mogu uzrokovati i neplodnost, stoga se odlučila na zamrzavanje jajnih stanica kao mjeru predostrožnosti: „Neću lagati, cjelokupni postupak nije baš ugodan, ali ono što ženi ultimativno može donijeti, a to je dijete – ne može se mjeriti ni sa čim i prošla bi ga još deset puta ako treba“, kaže Marina te zaključuje svoje svjedočanstvo važnom porukom svim oboljelim ženama:

„Svim onkološki oboljelim ženama, a pogotovo mladim ženama koje nisu još postale mame svakako preporučam da provjere sve svoje mogućnosti prije ulaženja u postupke koji ozbiljno mogu naštetiti njihovim reproduktivnim sustavima u borbi protiv raka! Pitajte svoje onkologe, doktore opće prakse i ginekologe da vas upute. Zamrzavanje jajnih stanica za žene u toj situaciji je besplatno i zato je nužno da ta informacija dođe do svih“.

Uz platformu „Budi TU. Budi CE.“ podržimo Marinu i sve hrabre žene zajedno

Oboljeli od malignih bolesti, pa tako i raka dojke, često se suočavaju s brojnim promjenama u svom načinu života te im je potrebna sustavna podrška okoline i bližnjih. Potrebno im je da je netko tu za njih u dobrim i manje dobrim vremenima. U okviru kampanje Cedevita će na tržište plasirati novi okus Pink grejp u simboličnom ružičastom pakiranju od 200 grama, uz kojeg svi imaju priliku podržati rad udruge Europa Donna Hrvatske koja se svojim angažiranim humanitarnim djelovanjem bori protiv karcinoma dojke te brine o fizičkom i mentalnom zdravlju oboljelih.

„U listopadu, mjesecu označenom ružičastom vrpcom, na globalnoj se razini tradicionalno obilježava borba protiv raka dojke i promiče važnost rane prevencije ovog malignog karcinoma koji je najčešći uzrok smrti žena diljem svijeta. Cedevita će u sklopu regionalne kampanje donirati sredstva udruzi Europa Donna Hrvatska, ali i drugim udrugama u regiji koje su usmjerene na pružanje stručne podrške oboljelima. Donacijsku kampanju smo pokrenuli s ciljem podizanja svijesti ne samo o borbi protiv raka dojke, nego i kako bismo upozorili na izazove u sferi mentalnog zdravlja s kojima se suočavaju oboljeli, ali i oni u njihovoj neposrednoj blizini – članovi njihovih obitelji, prijatelji, kolege, suradnici. Nizom aktivnosti, uz novu platformu „Budi TU. Budi CE“ te uz posebno osmišljen okus Pink Grejp, pozivamo sve da budu tu za oboljele te da im pruže podršku u trenutku kad im je ona najpotrebnija“ – izjavila je Maja Šiprak, Senior Brand Manager, Cedevita; Atlantic Grupa.

U svrhu očuvanja mentalnog zdravlja i psihološke pomoći ne samo oboljelima, već i njihovim bližnjima, stručnjaci platforme „Budi TU. Budi CE.“ educiraju javnost o tome kako biti tu za oboljelu osobu, kako joj pristupiti u trenu kad sazna dijagnozu te kako pružiti adekvatnu podršku i utjehu svima u njihovoj blizini na koje bolest ima neposredan utjecaj.

Foto: Bine Zarabec

Učitati još
Zatvori