“Želim podsjetiti žene da su lijepe i prekrasne svaki dan – s pet kilograma više ili manje!”

“Želim podsjetiti žene da su lijepe i prekrasne svaki dan – s pet kilograma više ili manje!”

‘Body positivity’ – koje je zapravo značenje ovih riječi? Zadnjih nekoliko dana intenzivno smo razmišljale o tome u našoj maloj redakciji punoj žena. Složile smo se da za nas to znači slobodu. Slobodu od predrasuda i slobodu da se osjećamo dobro u svojoj koži kakva god ona bila. Prošarana strijama, glatka, grbava, dlakava ili ne. Nama body positivity uključuje one dane kad nismo opterećene ničime i super smo si kakve god da jesmo. No, uključuje i one dane kad se ne osjećamo najbolje jer želimo i tu emociju moći izraziti bez predrasuda i ne želimo da nas zbog toga netko naziva negativnima. Vjerujemo da nitko nema pravo drugome govoriti kako da se osjeća.

Postoje i oni dani kad poželimo poduzeti nešto vezano uz vlastiti izgled, nekima je to jednostavno poput nanošenja pudera na lice na one dane kad im ten nije u najboljem izdanju. Za druge je to stavljanje sunčanih naočala i oblačenje visokih gaćica ispod omiljene haljine – tko smo mi da određujemo granice? No, usprkos tome, volimo se onakve kakve jesmo, sa svim oblinama ili manjkom istih, na dane kad smo u ‘top’ izdanju i na dane kad nismo imale snage oprati kosu.

Kod nas nema diskriminacije i tu smo da podržimo sve one koje žele i koje ne žele odjenuti te visoke gaćice. Tu smo da pružimo podršku onim ženama koje su prihvatile sve svoje ‘nesavršenosti’ jer uistinu vjerujemo da su svi najljepši onakvi kakvi jesu. No, tu smo i da pružimo podršku onim ženama koje žele mijenjati nešto na sebi. Nisu ni promjene loše ako će dovesti do osmijeha na vašem licu. Svatko ima pravo na svoje osjećaje i u redu je sve ono što osobu istinski usrećuje.

Tko uopće postavlja standarde ljepote?

Često su upravo društvene mreže te koje visoko postavljaju ljestvicu naših standarda prema nama samima – iako definitivno nisu zaslužile toliku moć. Nekad smo i mi same opterećene time da nađemo fotku ‘savršene’ žene koju ćemo staviti u svoj članak, iako niti same nismo takve, jednostavno zato što s vremena na vrijeme i mi uđemo u film toga da sve što se prikazuje na van mora biti ‘savršeno’.

Srećom, postoje i one žene koje koriste svoj utjecaj na društvenim mrežama kako bi nas podsjetile na to da su i one same jedne od nas. Podsjete nas na to da i one imaju celulit i strije i ožiljke kojih se ne srame jer su prihvatile sebe, a prihvaćanje je jako važno. Isto tako, važno je zapamtiti da ne dolaze svi do toga jednakim tempom i nekima će možda malo duže trebati da kažu: „Ma, baš me briga za tih par kilograma viška!“, dok će drugima to prirodno polaziti za rukom. Nitko nije savršen, a ipak, sve smo savršene i nitko nam ne može dokazati da to nije tako!

Odlučile smo se i obratiti nekoliko žena koje se ne srame biti svoje ni na društvenim mrežama, kako bi ih upitale što njima znači body positivity, kako su se odlučile na to da će biti vokalne po pitanju svog tijela i njegovog prihvaćanja i što bi voljele postići. Prva s kojom smo pričale je Matea Miljan Rafaj, a u nastavku otkrijte što je s nama podijelila.

Što za tebe znači body positivity?

Prije svega voljeti sebe takve kakve jesmo, a ako i imamo nekih nedostataka ne osjećati se loše zbog njih, već ih pretvoriti u svoje prednosti, a istovremeno raditi na njima.

Mislim da bismo, prije svega, svi trebali biti iskreniji.”

Što te najviše motiviralo na to da se pridružiš body positivity pokretu?

Jednostavno sam iskrena i ne osjećam potrebu da na fotkama izgledam drugačije od onoga kako izgledam svaki dan. Mislim da bih se lošije osjećala da me netko vidi uživo pa se iznenadi kako nisam glatka i utegnuta. Volim pokazati onako kako je.

Dosta si vokalna na društvenim mrežama upravo na temu prihvaćanja sebe i svih svojih karakteristika, voljenja sebe baš onakvom kakva jesi. Danas je bitnije no ikad progovarati o tome, kakve su reakcije tvoje publike? Koga bi voljela inspirirati?

Reakcije se odlične. Toliko poruka divnih žena nisam nikada dobila. Najdraže su mi one koje kažu da se sada konačno ne osjećaju same jer i ja imam celulit i ne sramim ga se pokazati. Želim utjecati na žene tako da zavole sebe, da imaju samopouzdanja neovisno o trbuhu ili celulitu. Želim utjecati na mlađe djevojke da shvate da su savršene takve kakve jesu. Naravno da ne želim poticati loš i nezdravi život (i ja se nadam da ću se aktivirati po pitanju vježbanja), no želim ih podsjetiti da su lijepe i prekrasne svaki dan – s pet kilograma više ili manje.

Sigurno se i tebi dogodi dan kad ti ništa nije po volji i kad se ne osjećaš najbolje u vlastitom tijelu. Što tada napraviš?

Stavim sunčane naočale. 🙂 Naravno, takvih dana uvijek ima. Da se razumijemo, ono što mi nije “valjalo” na meni ja sam sredila. Kad se osjećam loše stavim ruž ili maskaru. Ne šminkam se često i to mi pomogne da se osjećam bolje. No, uglavnom ostavim kako je.

Želim ih podsjetiti da su lijepe i prekrasne svaki dan – s pet kilograma više ili manje!”

Na koji način društvene mreže i mediji utječu na tebe i tvoje viđenje vlastitog tijela? Što bi se trebalo promijeniti po tvom mišljenju?

Mislim da ne utječu u velikoj mjeri na mene. Volim vidjeti izvježbane žene i vjerujem da će me jednom motivirati da i ja pokušam živjeti zdravije. Mislim da bismo svi trebali biti prije svega iskreniji, no svatko ima pravo objaviti što i kako želi i ja nemam ništa protiv toga. Dok si u glavi zdrav i jasno shvaćaš što je realno, a što ne, dobro je.

Jesi li se ikad sama susrela s negativnim komentarima? Ako da, kako si se nosila s tim?

Naravno! Kako ima pozitivnih tako ima i negativnih komentara. S vremenom sve naučimo prihvatiti. Naravno, najbitnije je od koga dolazi i time se vodim. Ostali me ne zanimaju.

Koji bi bio tvoj glavni savjet za sve one koji se bore s prihvaćanjem svog tijela i niskim samopouzdanjem?

Ako na nečemu trebamo raditi onda je to da budemo bolji ljudi, nakon toga bit ćemo dobri i na van. Prihvati svoje mane, nosi ih najbolje što znaš, ako ti jako smetaju radi na njima, no nemoj dopustiti da ti pokvare samopouzdanje.

Koju poruku bi voljela uputiti svima onima koji se ustručavaju odlaska na plažu ovo ljeto i pokazivanja svog tijela?

Nekad i ja imam osjećaj da svi bulje u moj celulit ili trbuh, no naravno da to nije tako. Kako ja ne marim za tuđi celulit, tako ne mare ni drugi za moj. Uvijek se možemo uz neke sitnice osjećati bolje. Tipa ja uz visoke gaće. 🙂

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori