“Body positivity shvaćam kao pozitivnu energiju usmjerenu prema sebi i svom tijelu, koje je totalna mašina!”

“Body positivity shvaćam kao pozitivnu energiju usmjerenu prema sebi i svom tijelu, koje je totalna mašina!”

Nedavno smo se zapitale što za nas znači body positivity i kako na naše viđenje tijela utječu društvene mreže koje najčešće prikazuju ono što je idealno i trude se sakriti sve one “nesavršenosti”. Srećom, postoje i one žene koje svakodnevno koriste svoj utjecaj na društvenim mrežama kako bi nas podsjetile na to da su i one same jedna od nas. Podsjete nas na to da i one imaju koju kilu viška, celulit, strije i ožiljke. One ih se ne srame jer su prihvatile sebe, a prihvaćanje je jako važno jer sve je to neizostavan dio body positivity pokreta.

Upravo zato odlučile smo se obratiti nekoliko žena koje se ne srame biti svoje ni na društvenim mrežama, kako bi ih upitale što njima znači body positivity, kako su se odlučile na to da će biti vokalne po pitanju svog tijela i njegovog prihvaćanja i što bi voljele postići. Prvo smo pričale s Mateom Miljan Rafaj, a nakon toga s nama je svoja iskustva podijelila Lana Biželj. Danas nastavljamo s temom body positivityja. Ovoga puta pričale smo s Martinom Karalić iz Osijeka, koja stoji iza hrvatskog brenda Boolab kozmetika. Radi se o prirodnoj handmade kozmetici koja njeguje i hrani kožu, a u sklopu svog brenda pokrenula je i Glow Your Own Way kampanju. Detalje pročitajte u nastavku.

Nitko od nas se nije rodio s neprobojnim samopouzdanjem. Svi smo ga mi gradili i učili biti bolja verzija sebe.

Što za Vas znači body positivity?

Body positivity shvaćam baš tako, kao pozitivnu energiju usmjerenu prema sebi i svom tijelu, koje je totalna mašina. Od svega što se s njim događa i kroz koje transformacije je prošlo, neizmjerno sam mu zahvalna jer je ono dom mojoj duši i mojim mislima. Od svog tijela očekujem onoliko koliko mu i dajem. Naprosto nismo svi rođeni isti i hvala Bogu na tome jer bilo bi baš dosadno. Želim da žene znaju da se transformacije ne događaju preko noći i da naprosto ne treba živjeti konstantno u nekoj težnji, žrtvi, dijeti… Ja sam najsretnija kad moje misli rade i stvaraju, kad nije stavljeno toliko fokusa na tijelo. Volim raditi stvari i uživati u životu.

Što Vas je najviše motiviralo na to da se pridružite body positivity pokretu svojom Glow Your Own Way kampanjom?

Upravo taj pritisak na ženu i njezino tijelo me ponukalo da napravim kampanju Glow Your Own Way kako bi ta tiranija spram ženske ljepote, nekakvog kalupa ljepote, prestala – ili kako bi barem malo žene odvukla od te misli da stalno nešto moraju mjenjati na sebi, brojati svaku kaloriju jer gdje je tu smisao života. Ne mora svaka od nas biti ista kao ona druga, upravo tu vam leži odgovor na sva pitanja. Svoju posebnost, “nesavršenost”, snagu i priču trebate prigrliti kao svoje najjače oružje. Ne postoji na svijetu nitko kao vi.

Svoju posebnost, “nesavršenost”, snagu i priču trebate prigrliti kao svoje najjače oružje.”

Dosta ste vokalni na društvenim mrežama upravo na temu prihvaćanja sebe i svih svojih karakteristika, voljenja sebe baš onakvima kakvi jesmo. Danas je bitnije no ikad progovarati o tome, kakve su reakcije Vaše publike? Koga bi voljeli inspirirati?

Nikada nisam imala problem pričati o svemu pa tako i o svom tijelu. Kad pričam, isključivo su to moja neka iskustva, znači stvari koje se temelje na činjenicama, moja vizija svijeta, problema, sebe, drugih. Misija nije inspirirati, nikad ne krećem s tom mišlju, naprosto želim dijeliti, želim govoriti, i ako me netko, barem jedna osoba, uistinu čuje, to znači da sam uspjela. Uspjela u tome da kažem kako nitko od nas nije sam u situaciji koja je teška ili super sretna. Naprosto, to vrelo emocija koje proživljavamo svaki dan je potpuno normalna stvar i treba o tome pričati. Tako ja koristim svoju slobodu, trudim se promjeniti svijet i učiniti ga boljim za svoju i našu djecu.

Sigurno se i Vama dogodi dan kad vam ništa nije po volji i kad se ne osjećate najbolje u vlastitom tijelu. Što tada napravite? 

I ja sam samo čovjek pa tako i ja nekada prema sebi budem skroz oštra i kritična, ali to je samo zbog toga što nisam uzela dovoljno vremena za sebe i svoje tijelo. Da ga njegujem, odmorim, zdravo nahranim, kužite. A što tada radim…? Ukradem momente vremenu, popijem pivo, vino, gin, što god me tada privuče, napravim wellness, sjednem pred ogledalo i nabacim malo šljokica i boje i već sam bolje. Znači oslobađam fokus s tijela tako da se o njemu brinem jer je tijelo samo jedna od naših dimenzija. Ono je naša kuća, ono nam omogućava kretanje, osjećaj strujanja zraka, dodir, pa što ako imamo koju kilicu viška, pjegicu, madež, striju? To smo mi i naše tijelo zaslužuje najbolje od nas.

To vrelo emocija koje proživljavamo svaki dan je potpuno normalna stvar i treba o tome pričati.

Na koji način društvene mreže i mediji utječu na Vas i Vaše viđenje vlastitog tijela? Što bi se trebalo promijeniti po Vašem mišljenju?

Društvene mreže na mene i na viđenje mog tijela nemaju nikakav utjecaj jer sam ja u svojoj glavi osvjestila da sam svoj najbolji prijatelj i da ću s vremenom dostići neke svoje ciljeve. Iako moram primjetiti da se puno više o tome piše i slike postaju puno realnije, jedina tužna strana svega toga je što se sve nažalost pretvori u biznis. Znači ljudska tuga, ženska nesigurnost, sve na kraju bude iskorišteno u nekakvim reklamama velikih firmi koje generalno nije briga za vas i vaše osjećaje. 

Jeste li se ikad sami susreli s negativnim komentarima? Ako da, kako ste se nosili s tim?

Baš nedavno sam doživjela od bliske osobe grozan komentar. Naravno, on nije bio upućen direktno meni, a radilo se o tome da sam debela kao kit. Naravno da to nije ugodno za čuti, ali hajdemo malo razmisliti. Činjenica je da sam se udebljala i on ima svu slobodu to komentirati, ali njegov ružni komentar govori više o njemu nego o meni. Ja ću smršavjeti, a on nikada neće prestati biti sirovina.

Jedina tužna strana svega toga je što se sve nažalost pretvori u biznis.

Koji bi bio Vaš glavni savjet za sve one koji se bore s prihvaćanjem svog tijela i niskim samopouzdanjem?

Ne volim davati savjete jer ljudi imaju tendenciju to shvaćati kao neki napad na sebe ili naredbu. Reći ću ovako – nitko od nas se nije rodio s neprobojnim samopouzdanjem. Svi smo ga mi gradili i učili biti bolja verzija sebe. Tako da, kad osvjestite činjenicu da je oko vas totalno šarolika džungla, kako tijela tako i duša, i da ćete prihvaćanjem istih kroz pozitivnu prizmu i sami naučiti voljeti sebe i svoje tijelo.

Koju poruku bi voljeli uputiti svima onima koji se ustručavaju odlaska na plažu ovo ljeto i pokazivanja svog tijela?

Ma tko ne ide na plažu? Pa i ja, ovaj debeli kit iz priče, se tako lijepo kupam i sunčam bez ikakvog beda. Tijelo je samo ljuštura onog što ste vi, a kad progovorite to je ona ljepota koju drugi vide.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori