Jeste li znali da dugotrajno izlaganje suncu može oslabiti naš imunološki sustav? Evo kako mu pomoći
Jeste li znali da dugotrajno izlaganje suncu može oslabiti naš imunološki sustav? Evo kako mu pomoći

Jeste li znali da dugotrajno izlaganje suncu može oslabiti naš imunološki sustav? Evo kako mu pomoći

Stiglo je ljeto, a s njim i doba godišnjih odmora. Iako bi tijekom odmora bilo normalno da se zaista odmorimo i napunimo baterije, nerijetko taj isti odmor postane idealno vrijeme da se nadoknadi sve propušteno tijekom radne godine, uključujući i više tjelesne aktivnosti, druženja, izlazaka. S druge strane, i dugotrajno izlaganje suncu može oslabiti naš imunološki sustav, bilo lokalno na razini kože ili sistemski na razini cijelog organizma.

Stoga je važno o zdravlju razmišljati na vrijeme te spriječiti da se uživanje na odmoru pretvori u bolovanje i liječenje eventualnih tegoba. BiVits ACTIVA Summer vibes paket sadrži sve što vam je potrebno za podršku zdravlja ljeti: Vitamin C + Zn, Beta karoten i Melatonin.

Bivitis (5)

Zašto Vitamin C i cink za zdravlje ljeti?

Vitamin C i cink štite i osnažuju naš imunološki sustav. Cink je element u tragovima neophodan za normalno funkcioniranje preko 100 enzima koji sudjeluju u kemijskim reakcijama od vitalne važnosti, ujedno potpomaže rast i obnovu stanica te pojačava imunološki odgovor. Vitamin C snažan je antioksidans koji održava zdravlje imunološkog sustava kao i zdravlje kože.

Zašto Beta karoten za bezbrižno ljeto?

O zaštiti i zdravlju kože osobito se mora voditi računa tijekom ljetnog perioda. Uz kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, suplementacija Beta karotenom neizostavan je način zaštite kože od nepovratnih oštećenja UV-zrakama. Beta karoten ima snažno antioksidativno djelovanje, a osobito štiti stanice kože od oštećenja ultraljubičastim zrakama, ali i dodatno utječe na ljepotu i mladolikost kože. Beta karoten također je neophodan i za zdravlje naših očiju, posebno za zdravlje makule (žute pjege). Dokazano je da beta karoten usporava nastanak i napredovanje senilne makularne degeneracije, koja je jedan od glavnih uzroka sljepoće u starijih osoba. Beta karoten povoljno utječe i na cjelokupni imunološki sustav.

Ono što je bitno naglasiti jest da pušači i osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol trebaju biti oprezne pri suplementaciji beta karotenom.

sunčanje_bivitis

Zašto Melatonin?

Česta pojava ljeti, osobito na godišnjem odmoru, može biti i manjak kvalitetnog sna. Melatonin ili tzv. “hormon tame” je neurotransmiter koji se oslobađa u mozgu, u stanicama epifize, a glavni je regulator cirkadijalnog ritma, odnosno ciklusa budnosti-spavanja. Narušena ravnoteža i deficit melatonina dovode do poremećaja sna. Suplementacija melatoninom povećava pospanost, produbljuje REM fazu sna, povećava lučenje endogenog melatonina (melatonina kojeg sami stvaramo) i snižava tjelesnu temperaturu, a sve to dovodi do uspavljivanja. Uz navedeno, melatonin također ima antioksidativni učinak: neutralizirajući slobodne radikale i kroz interakciju s enzimima koji potiču antioksidativni kapacitet.

Istraživanja su pokazala da se uzimanje melatonina u malim dozama, od 0,5 mg do 1 mg, smatra najučinkovitijim u rješavanju problema nesanice. Uzimanje većih doza melatonina se ne preporučuje jer povećava dnevnu pospanost, smanjuje pažnju i koncentraciju, pojačava osjećaj hladnoće zbog sniženja tjelesne temperature, kao i lučenje prolaktina.

Bivitis (2)

Jedini ispravan način, i ono što se savjetuje, jest konzultacija sa svojim liječnikom prije početka bilo kakve suplementacije. I ne zaboravite, godišnji odmor ne znači i odmor od vašeg zdravlja i zdravih navika, naprotiv. Uzmite zdravlje u svoje ruke, uživajte u ljetu, i neka vam u tom periodu BiVits ACTIVA SUMMER VIBES bude saveznik – ljetni paket zdravlja! Na www.bivits.hr kroz ljeto darujemo i posebne pogodnosti i popuste na sve Bivits ACTIVA pakete. Zato uzmite zdravlje u svoje ruke.

Sve informacije i pitanja potražite na www.bivits.hr

Foto: PR, iStock

Učitati još
Zatvori