Svi pričaju o retinolu, no ovo je još bolji sastojak za vašu njegu u 2019.

Svi pričaju o retinolu, no ovo je još bolji
sastojak za vašu njegu u 2019.

2018. godina protekla je u znaku priča o retinolu, ultimativnom anti-age sastojku s kojim su se odjednom svi poželjeli upoznati. Kao blaži oblik retinolne kiseline, koja se na recept prepisuje za kožu sklonu aknama, retinol je postao saveznik u borbi s borama, ali i aknama te glavni sastojak brojnih bezreceptnih kozmetičkih bestsellera u protekloj godini. Retinol koji se dobiva na recept (primjerice Renova za bore i oštećenja nastala suncem ili Retin-A za akne…), mnogo je jači i sadrži tretinoin, koji je djelotvoran u borbi s borama, prištićima, aknama i neujednačenim tenom.

Koja je točno poanta retinola, poznatog i kao vitamin A? Riječ je o antioksidansu koji omogućuje obnovu oštećene kože; potiče sintezu kolagena i ubrzava staničnu obnovu, a to čini na način da komunicira sa stanicama kože i tjera ih da se ponašaju kao mlađe stanice. Za razliku od slobodnih radikala koji ih uvjeravaju da se ponašaju starije, retinol ih pomlađuje, rezultirajući čvršćom i zaglađenijom kožom te ujednačenijim tenom.

Jedini minus retinola je da je sklon izazivanju iritacija na koži, zbog čega ga ne može koristiti baš svatko. Retinol nabavljen na recept djeluje brže i snažnije, što neće odgovarati svakoj koži, dok onaj nabavljen bez recepta dolazi u nešto blažem obliku i dulje mu treba da prodjeluje, iako kroz dulji period rezultira istim učinkom kao i onaj na recept. Posljedice koje se mogu iskusiti korištenjem retinola su crvenilo, isušenost i ljuštenje kože, naročito kod osjetljivih tipova, a ne preporučuje se ni da ga koriste trudnice. Ako ga koristite prvi put, krenite lagano i pomalo (isključivo u večernjoj rutini jer je retinol fotosenzitivan i propada na dnevnoj svjetlosti), isprobavajte gdje je ta granica koja izaziva iritaciju – umjesto redovitog svakodnevnog korištenja, možda ćete morati prorijediti beauty rutinu s retinolom na par puta tjedno. S vremenom bi se koža trebala naviknuti na ovaj moćni sastojak, no nije isključeno ni da neće nikad.

A što je to bakuchiol?

Sada, na početku 2019., u priču ulazi bakuchiol. Ako prvi put čujete za njega, nije ni čudno jer je dosad uglavnom bio under cover, no ove će se godine to definitivno promijeniti, budući da ga u svojim formulama jasno komunicira sve više brendova.

Funkcionira na način sličan retinolu i ima sličan anti-age učinak, no najveća prednost bakuchiola je da ne izaziva iritaciju, zbog čega će ga voljeti čak i osjetljivi tipovi kože koji su dosad zazirali od retinola. Ovo je alternativa retinolu na biljnoj bazi i antioksidans koji je deriviran iz biljke psoralea corylifolia, tradicionalno korištene u drevnoj ayurvedskoj i kineskoj medicini.

Omorovicza Miracle Facial Oil

Slično kao i retinol, bakuchiol ima tu moć da stimulira staničnu obnovu, rezultirajući ujednačenim, mladenačkim tenom, a osim toga ima i antiupalna i antibakterijska svojstva koja su poželjna u slučaju njege kože sklone aknama.

Danas smo saznali i da domaći kozmetički brend Skintegra planira lansiranje svog novog proizvoda koji će u sebi sadržavati upravo bakuchiol. Iako je o samom proizvodu još uvijek malo toga poznato, Skintegra nas je već uspjela zaintrigirati. Iz brenda otkrivaju kako bakuchiol za razliku od retinola nije fotosenzitizirajuć (ne čini nas osjetljivima na sunce), nije iritativan (može se koristiti dvaput dnevno bez crvenila i ljuštenja), nije nepogodan za korištenje u trudnoći i nije nepogodan za one s osjetljivom kožom.

12 tjedana upotrebe bakuchiola klinički je potvrdilo regulaciju proizvodnje kolagena, značajan napredak u elasticitetu i čvrstoći kože, ujednačenu pigmentaciju, smanjenu dubinu bora i anuliranje fotooštećenja.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori