Otkrijte zašto svi bruje o azelaičnoj kiselini i koji su sve njezini benefiti

Otkrijte zašto svi bruje o azelaičnoj
kiselini i koji su sve njezini benefiti

Neki sastojci za njegu kože, poput hijaluronske kiseline i vitamina C, bez problema zauzmu središte pozornosti, dok se drugi skrivaju u pozadini i ostaju relativno nepoznati. No, njihove su prednosti i rezultati jednako impresivni. Jedan od tih sastojaka je azelaična kiselina, koja u posljednje vrijeme zasluženo uživa u sve većoj popularnosti. Naime, na Googleu ju beauty entuzijastice pretražuju čak 309 posto više, a dermatolozi tvrde da je ona vrlo svestrana i ima brojne prednosti. Istraživanja su pokazala da azelaična kiselina omogućuje impresivne rezultate uz redovito korištenje. Ona je vrlo učinkovita u liječenju akni, a čini čuda i za smirivanje upale. Impresivno, zar ne?

Što točno radi azelaična kiselina?

Ova kiselina se prirodno javlja kao nusproizvod kvasca koji živi na našoj koži. Točnije, to je dikarboksilna kiselina i može se dobiti iz žitarica poput ječma, pšenice i raži. U njezi kože azelaična kiselina često se laboratorijski projektira kako bi se povećala njezina stabilnost i učinkovitost. Azelaična kiselina smanjuje upale na koži. Kod kože sklone crvenilu, senzori za pokretanje upale su iznimno osjetljivi, a azelaična kiselina im pomaže da ostanu pod kontrolom. Zbog toga se često preporučuje onima koji pate od rozaceje jer pomaže u smirivanju crvenila i smanjenju osjetljivosti kože.

Također, ona djeluje antibakterijski i smanjuje začepljenje pora što pomaže koži sklonoj aknama. Ona također inhibira djelovanje tirozinaze, enzima koji kontrolira proizvodnju melanina – pigmenta koji daje boju koži, smanjujući tendenciju da naša koža razvija hiperpigmentaciju. To znači da je korisna i u liječenju ožiljaka i mrlja od akni, kao i kod melazme.

Spada li ona u AHA ili BHA kiseline?

Većina vas vjerojatno već zna ili koristi glikolnu kiselinu [AHA] i/ili salicilnu kiselinu [BHA] za liječenje akni i hiperpigmentacije. No, jesu li one učinkovitije od azelaične? Kvasac koji se prirodno pojavljuje na našoj koži ne proizvodi ni AHA ni BHA azelaičnu kiselinu. Ona ima puno značajniji utjecaj na kožu nego AHA ili BHA zbog svog djelovanja unutar stanica kože radi regulacije njihove funkcije. Stručnjaci kažu da ona nije toliko učinkovita kao piling poput glikolne ili mliječne kiseline [koje su AHA], no puno je bolja kod poboljšanja tonusa kože i rješavanje ostalih problema kože.

Tko bi trebao koristiti azelaičnu kiselinu?

Ako vaše brige vezano uz kožu uključuju akne, hiperpigmentaciju i/ili crvenilo, azelaična kiselina pravi je herojski sastojak. Potražite 5%-tnu kiselinu ako je vaša koža osjetljiva, a tek započinjete s korištenjem. Potom, tijekom vremena, povećavajte njezinu koncentraciju jer koža stječe toleranciju. U nastavku možete naći neke od omiljenih proizvoda s azelaičnom kiselinom.

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%
Paula’s Choice 10% Azelaic Acid Booster
Niod RE: Pigment
Dr. Sam’s Flawless Brightly Serum
Typology Mattifying Serum 10% Azelaic Acid

Foto: Instagram, Cult Beauty, Dr. Sam’s, Typology, Superskin

Učitati još
Zatvori