Kako pronaći savršen anti-age proizvod za svoju kožu?

Kako pronaći savršen anti-age
proizvod za svoju kožu?

@jaceyduprie

Osvježen i mladenački sjaj na licu svima nam je velika želja, no put do njega nije uvijek jednostavan. Neizostavnu ulogu u njemu imaju i anti-age proizvodi koji mnogima, često već nakon tridesete godine, postanu neophodni u beauty rutini. No, prije nego se opskrbite kremama, serumima i maskama koje obećavaju usporavanje prvih znakova starenja, bitno je pronaći one idealne za svoj tip lica, a u nastavku donosimo nekoliko uputa koji će pojednostaviti potragu.

Informirajte se o anti-age sastojcima

Iako mnoge kreme imaju anti-age predznak, ne ispuni svaka od njih svoju funkciju pa je stoga vrlo bitno informirati se o ključnim sastojcima u formulama anti-age krema. Bitno je imati na umu kako čak nije toliko važno hoćete li odabrati kremu, gel, masku ili serum, već treba obratiti pozornost na formule pojedinog proizvoda. Govoreći o formulama, neizostavan sastojak je retinol, dobiven iz vitamina A, a zaslužan je za pomlađivanje kože. Upotrebljava se u različitim oblicima, a razlika se skriva u stupnju konverzije od vitamina A – što duže traje ta konverzija, to je rezultat sporiji, a najbolje rezultate daje Retin-A. Retinol je neophodan za kožu jer povećava proizvodnju kolagena, smanujuje razinu enzima koji razgrađuje kolagen i ograničava utjecaj slobodnih radikala. Uz to, povećavaju razinu hijaluronske kiseline. Ipak, s retinolom treba biti oprezan jer je poznat po tome što može izazvati iritaciju ili crvenilo na koži, a stručnjaci savjetuju njegovo kombiniranje s drugim proizvodima, primjerice hidratantnom kremom.

Sarah Champan Icon Night Smartsome A³ X50³ Night Cream
anti-age
Natura Bisse Essential Shock Intense Retinol Fluid

Podsjetite se na važnost AHA kiselina

AHA kiseline bitne su za piling kože i stvaraju zaglađeni osjećaj na njoj, ali njihov stvarni utjecaj zapravo je veći od onog što vidimo na površini kože. Riječ je o kiselinama koje stimuliraju proizvodnju kolagena i elastičnog tkiva, kao i hijaluronske kiseline. Iz tog razloga, bitne su za sprječavanje i usporavanje prvih znakova starenja, a osim AHA kiselina, tu su i BHA koje su hidratantnije, a odlične su za masnu kožu. PHA kiseline povećavaju razinu hidratacije u koži i štite je usporavaju proces starenja kože.

anti-age
Lixirskin Night Switch PHA/AHA 10%
anti-age
Nurse Jamie Dermalase™ AHA Exfoliating Mask

SPF je neophodan

Iako su mnogima krema i ostali proizvodi sa zaštitnim faktorom dio beauty rutine samo u ljetnim danima, SPF je must have tijekom cijele godine ako želite lijepu i njegovanu kožu. Stručnjaci preporučuju korištenje posebne kreme sa zaštitnim faktorom, a ne oslanjanje na omiljenu dnevnu kremu s dodatkom SPF-a. Idealan SPF za svaki dan je 30, a dobro ga je poduprijeti koktelom antioksidansa jer će ta mješavina sastojaka pružiti savršenu zaštitu protiv starenja.

anti-age
Prager Skincare Antioxidant Serum
anti-age
NIOD Survival

Dehidracija ili starenje?

Prije nego što u beauty rutinu dodate anti-age proizvode, uvjerite se da je uistinu riječ o starenju kože. Naime, sitne linije na koži mogu biti i kratkotrajna posljedica dehidracije kože pa se trebate pobrinuti da ne pretjerujete s pilingom i čišćenjem lica kako se ne bi oštetila zaštitna barijera. Potrebno je licu dodati i serum za hidrataciju, kao i redovito koristiti masku za lice. Posljednje, ali ne i manje važno: stručnjaci napominju da u posljednje vrijeme sve više žena koristi serume i ulja, no hidratantna krema i dalje je najbolja opcija.

anti-age
Estée Lauder Re-Nutriv Ultimate Diamond Transformative Energy Creme
anti-age
Dr. Barbara Sturm Hyaluronic Serum

Foto: Instagram, Net a Porter

Učitati još
Zatvori