Što napraviti kada imate akne na vlasištu? Izdvajamo proizvode koji će pomoći
Što napraviti kada imate akne na vlasištu? Izdvajamo proizvode koji će pomoći

Što napraviti kada imate akne na vlasištu? Izdvajamo proizvode koji će pomoći

S aknama na licu su više manje svi upoznati, posebice od porasta tzv. adult acne, koje zahvaćaju sve veći broj populacije. Jednako tako, najčešće su popraćene aknama na prsima i/ili leđima, koje mogu biti podjednako komplicirane za ukloniti – ovisno o uzročniku. No jeste li čuli za akne na vlasištu? Štoviše, velika je vjerojatnost da ste ih povremeno i imali – ali niste primijetili.

akne na vlasištu

Što su akne na vlasištu?

Kada kažemo akne na vlasištu odnosimo se na akne nastale uz sam rub kose, kao i bilo gdje na tjemenu. One mogu biti na površini, kao i ispod kože. Najčešće su prolazne i nastaju kod začepljenja pora, pa ih većinom dobijemo i ne osjetimo da se išta dogodilo. No ako imate akne na licu, veća je vjerojatnost da ćete imati i veći problem s aknama na vlasištu.

One mogu nastati na više mjesta istovremeno i biti bolne koliko i akne na licu, a za njih vrijede više manje ista pravila, osim što je nezgodnije tretirati ih kod kuće.

Kako nastaju akne na vlasištu?

Akne na vlasištu nastaju prvenstveno širenjem bakterija koje se množe uz višak sebuma, prljavštinu i ostatke proizvoda za stiliziranje. Naime, sve to se može začepiti u folikul dlake. Tada dolazi do upale i nastaje akna – točnije, folikulitis. Iako izgledaju poput akne, u stvari je riječ o upaljenim folikulama kose, a njihov uzročnik može biti iritacija, bakterija, gljivica ili kakva slična infekcija.

Najčešći razlozi nastanka akni na vlasištu su hormonalni disbalans, stres i određene namirnice u prevelikim količinama. Ipak, puno sličnih kvržica, kako na licu tako i na vlasištu, može djelovati kao akna, a biti nešto ozbiljnije. Iz toga razloga, preporučuje se savjetovati s dermatologom prije tretiranja problema kod kuće.

akne na vlasištu

Što ne napraviti kada dobijete akne na vlasištu?

Baš kao i kod lica, akne na vlasištu je bitno ne istiskivati. Osim što tako možemo proširiti bakterije, možemo oštetiti kožu ili folikul dlake, pa čak i upalu pogurati dublje u kožu, radi čega je akne teže ukloniti.

Ako su u pitanju akne koje je moguće istisnuti, najbolje je to napraviti profesionalno u kozmetičkom salonu ili poliklinici.

Koji sastojci pomažu?

Salicilna kiselina – ona prodire u pore i pomaže u uklanjanju viška masnoće, čišćenju folikula i smanjenju upala. Mnogi šamponi i tretmani za vlasište sadrže salicilnu kiselinu.
Cink pirition – njegova antibakterijska svojstva mogu pomoći u kontroli rasta bakterija koje mogu uzrokovati akne. Cink pirition često se nalazi u posebnim šamponima za problematično vlasište.
Benzoil peroksid – ovaj sastojak ima snažna antibakterijska svojstva i pomaže u čišćenju bakterija koje uzrokuju akne. Često se koristi u tretmanima za akne na licu, ali se također može primijeniti na vlasište ili na kožu tijela.
Ulje čajevca – kao prirodno antimikrobno i protuupalno ulje, čajevac može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.
Glikolna kiselina – ona pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, čišćenju folikula i smanjenju upala.
Ekstrakt koprive – njen najveći benefit jest što pomaže spriječiti lučenje sebuma, a pritom ima i lagano antibakterijsko djelovanje što je pogodno za spriječiti širenje akni. Također, poznata je po svom protuupalnom djelovanju.

Kako tretirati akne na vlasištu i spriječiti njihov povratak?

Najbolji način za tretiranje akni na vlasištu, pa i za njihovu prevenciju jest održavanje vlasišta čistim od nakupina sebuma, prljavštine i proizvoda. Istovremeno, uz pomoć šampona za pranje kose s jednim ili više navedenih sastojaka za suzbijanje širenja akni, možete raditi na uklanjanju akni i sprječavanju njihovog nastanka.

Kosu se preporučuje prati svaki drugi dan, a prilikom pranja se preporučuje šampon ostaviti da djeluje na vlasištu oko 5 minuta. Postoje i leave in tretmani za vlasište koji se nanose na čistu kosu poslije pranja, a tijekom pranja na dužinama možete koristiti uobičajeni balzam odnosno regenerator za kosu i masku. Kada je bojana kosa u pitanju, mnogi šamponi ovakvoga tipa ubrzavaju skidanje boje s vlasi i znaju je dodatno isušiti, što svakako treba imati na umu.

Ako su akne izraženije, može ih se tretirati i topikalnim lijekovima na recept, a u najgorem slučaju prepisuje se i oralna terapija. Svakako se preporučuje posjetiti dermatologa onaj tren kada primijetite da bilo kakvi proizvodi kod kuće ne pomažu riješiti problem.

U nastavku otkrijte koje šampone preporučujemo kada su u pitanju akne na vlasištu.

Foto: Instagram (@hannaschonberg, @victoriawaldau), Oribe, NatureLab, Martimex, Philip B, Skintegra, The Inkey List, Bilogique Recherche, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori