Stres bi mogao biti uzrok pojave akni na vašem licu – evo kako se možete boriti protiv njih

Stres bi mogao biti uzrok pojave akni na vašem licu – evo kako se možete boriti protiv njih

U ovom trenutku nije pretjerano reći da svi živimo u vremenu neviđenog stresa. Dok se globalna pandemija koronavirusa i dalje razvija i naš kolektivni osjećaj neizvjesnosti za budućnost nastavlja rasti. Vrlo je lako osjećati se bespomoćno. Zbog toga možemo tvrditi da je sada, više nego ikad prije, jako važno prakticirati brigu o sebi. Naravno, stres se manifestira na mnogo načina i svi ga doživljavaju drugačije. Međutim, u nastavku ćemo se fokusirati na to kako stres uzrokuje akne te kako se boriti s tom vrstom uzročnika i riješiti se neželjenih gostiju na licu.

Na povezanost psihološkog stresa i fizičkog izgleda kože utječu složene interakcije u cijelom tijelu, a stres može pogoršati mnoga stanja kože, prema riječima stručnjaka. Također, stručnjaci proučavaju na koji točno način stres može utjecati na vašu kožu i što učiniti po tom pitanju.

Zašto se stres odražava na našoj koži?

Prije svega, stres nikad sa sobom ne donosi pozitivne nuspojave, a mnoga stanja kože, uključujući ekcem, psorijaza i akne mogu se razbuktati pod utjecajem stresa. Prištići, bilo velike cistične lezije ili mali komedoni, uzrokovani su kombinacijom četiri stvari. Te četiri stvari uključuju bakterije, upalu, začepljene pore i hormone koji su ključni kad se radi o aknama uzrokovanim stresom. Vaše tijelo reagira na stres povećanjem razine hormona kortizola kako bi se postavilo u stanje borbe, a uljne žlijezde u koži imaju receptore za ovaj hormon, tako da će povećani stres potaknuti dodatno lučenje sebuma.

Na akne u velikoj mjeri utječu i upalni procesi u tijelu, a stres i u tome ima svoju ulogu jer utječe na pogoršanje tih upala. Osjećaji stresa i depresije utječu na imunološki sustav tijela, što može pogoršati stanje vašeg lica smanjenjem sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv upale. Uz to, osjećaj stresa može čak uzrokovati da svoju kožu počnete tretirate drugačije i izvana. Kad osjećaj stresa postane teško podnošljiv, ljudi često zanemare svoju uobičajenu rutinu njege kože ili od nje u potpunosti odustanu.

Za druge se stres može očitovati češćim ili agresivnijim dodirivanjem i prčkanjem po koži lica. Nažalost, to često radimo bez da uopće shvaćamo da to radimo. Ovakva loša navika sa sobom donosi rizik od stvaranja trajnih ožiljaka. Stoga je važno prestati s tim, ali razumijemo da je teško jer je često usko povezano sa stresom.

Kako se nositi s aknama koje uzrokuje stres?

Održavanje rutine može biti od velike pomoći u vrijeme neviđenog stresa i neizvjesnosti. Kad naizgled izgubimo kontrolu nad mnogim stvarima koje nas umiruju, poput naših interesa, hobija, financija i zdravlja, nešto što nam pruža osjećaj normalnosti je dobrodošlo u svakom smislu. Prva stvar na ovom popisu je spavanje tj. dovoljno sna. Presudno je za naše zdravlje iz mnogo razloga. Kad se radi o općem zdravlju kože, san je usko vezan uz lučenje kortizola koji uzrokuje nastanak akni. Kad ne spavamo dovoljno, naše tijelo proizvodi povećanu količinu kortizola koji kožu izbacuje iz ravnoteže.

Sljedeće na popisu važnih rutina kojih se trebamo držati su redoviti obroci te odvajanje vremena samo za sebe, bilo za online druženja, vježbanje ili odmaranje. Preporučljive su aktivnosti poput meditacije, joge, dubokog disanja, vježbanja i njege kože. Ali cijela ideja se brige o samome sebi se okreće oko toga da morate izdvojiti vrijeme za sebe i redovito brinuti o sebi na način koji je najbolji za vas.

Važno je napomenuti da tehnologija također u ovom trenutku može biti izvor stresa, bez obzira na to što ulazi i u područje brige o samome sebi jer nam omoguće socijalizaciju. Ako provodite previše vremena na mobitelu ili računalu, to nije poželjno, pogotovo ako se previše fokusirate samo na one zastrašujuće novosti vezane uz koronavirus koje nam mediji serviraju iz sata u sat. Ipak, važno je ostati informiran. Ovdje se opet radi o uspostavljanju zdrave ravnoteže koja daje prednost vašem mentalnom zdravlju. Pronađite jedan ili dva izvora vijesti koji su pouzdani i svakodnevno trošite maksimalno 30 minuta informirajući se. Iako je dobro biti povezan, morate se detoksicirati od stresnog svijeta.

Najbolji načini za liječenje akni uzrokovanih stresom

Kad se pojave, akne uzrokovane stresom najbolje reagiraju na nekoliko specifičnih sastojaka: salicilnu kiselinu, benzoil peroksid i retinol. Svaki sastojak djeluje na različite načine u borbi protiv akni. Salicilna kiselina može začepiti pore, benzoil peroksid djeluje protuupalno i antibakterijski, a retinol povećava brzinu izmjene stanica kože. To ne znači da biste trebali koristiti sve tri odjednom. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju dugoročno korištenje retinola, dok bi salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid trebali čuvati u svom kozmetičkom ormariću za tretiranje akni po potrebi.

Akne će brže proći i uz pomoć naljepnica

Također, možete koristiti i naljepnice za liječenje akni. To su ljepljive naljepnice koje sadrže određene aktivne sastojke poput salicilne kiseline i ulja čajevca. Ti aktivni sastojci mogu dublje prodrijeti u kožu i tako im je omogućeno bolje djelovanje. Za velike i bolne akne bilo bi preporučljivo da se uputite svom dermatologu kako biste u dogovoru s njim oblikovali adekvatnu terapiju. Međutim, u ovom trenutku, posjeti liječnicima trebaju biti samo za istinski hitne slučajeve, stoga ćete morati biti strpljivi.

Ako vam se čini da često posežete za licem ili prčkate po koži češće nego inače, stručnjaci preporučuju da problematična mjesta prekrijete flasterom ili, još bolje, u debljem sloju nanesete kremu protiv akni samo na kritična mjesta. Ako se opet rukom krenete dirati po licu, krema će vas podsjetiti da to ne radite.

Foto: Shutterstock, Pexels

Učitati još
Zatvori