Manikura kod kuće: 10 najčešćih grešaka koje radite
Manikura kod kuće: 10 najčešćih grešaka koje radite

Manikura kod kuće: 10 najčešćih
grešaka koje radite

Navikli ste raditi manikuru u udobnosti vlastitog doma, no znate li koje su najčešće greške kod uređivanja noktiju kod kuće? U nastavku donosimo popis njih deset.

DEZINFEKCIJA

Nemojte biti lijene. Svako toliko dezinficirajte turpiju, a škarice za nokte i zanoktice prije svake upotrebe. Upala zanoktica se najčešće događa zbog preskakanja dezinfekcije ruku i alata.

SKRAĆIVANJE NOKTIJU

Nikada nemojte piliti nokte koristeći jednak pritisak povlačeći turpiju lijevo-desno. Nokte skratite grickalicom ili škaricama, a turpiju upotrijebite za dobivanje željenog oblika nokta. Konstrukciju nokta najlakše je opisati kao zid od cigla – stoga ako turpijate nokat jednakim pritiskom u lijevu i desnu stranu ‘rušite’ tu čvrstu strukturu te se nokti počinju listati. S druge strane, ako oblik nokta formirate koristeći pritisak blage turpije samo u jednom smjeru, struktura nokta ostaje netaknuta. Rezultat su jaki, zdravi i čvrsti nokti.

PREJAKA TURPIJA

Za prirodne nokte jačina turpije bi trebala biti minimalno 240 grita – sve manje služi za profesionalnu upotrebu u salonima prilikom obrade geliranih noktiju.

TURPIJANJE MOKRIH NOKTIJU

Nokat je organ kože, jednako kao i dlake, žlijezde znojnice i lojnice, živčani receptori i krvne žile. Ne smijete ga uzimati zdravo za gotovo. Sastoji se od zbijenih epidermalnih stanica povezanih u nokatnu tvar koja sadrži keratin. Keratin u dodiru s vodom i sapunom bubri i nokat postaje porozan- mokri nokti su nježni, krhki i nikako nisu spremni za napad turpijom.

KUPKA

Koliko god voda i sapun štete noktu pri oblikovanju, neophodni su kod obrade kožice i zanoktica. Nikada nemojte rezati i tretirati suhu kožicu oko noktiju. Priuštite svojim rukama pjenušavu kuku prije potiskivanja kožice.

REZANJE KOŽE OKO NOKTIJU

Razlikujemo kožu i pokožicu. Koža se nalazi oko nokta i ona se nikada ne reže. Ona služi kao barijera između živog (mekog) i mrtvog (orožnalog) dijela nokta koja sprječava prodiranje bakterija u korijen nokta. Pokožica je meki tanki sloj epidermisa koji raste po noktu. Ona se smije potiskivati i ukoliko je jako izražena može se ukloniti. Ipak imajte na umu da kad se jednom dirnete u kožu i pokožicu, one rastu sve više, kao korov. Njihova primarna zadaća je zaštita nokta i svako agresivno tretiranje doživljavaju kao napad i trude se čim brže rasti kako bi stvorile barijeru prije novog napada.

ULJE ZA NJEGU ZANOKTICA

Nije važno koristite li domaće maslinovo ulje ili neko brendirano ulje za njegu područja oko noktiju. Ulje služi za njegu, hidrataciju i omekšavanje kože i zanoktica te je kao takvo nezaobilazan ritual kućne manikure.

ACETON

Uvijek koristite uljni odstranjivač laka za uklanjanje običnog laka za nokte. Aceton nepotrebno isušuje nokat i kožu oko noktiju.

BAZNI LAK

Korak koji većina preskače kada lakira nokte kod kuće. On služi za popunjavanje neravnina i štiti nokat od žutila uzrokovanog pigmentima boje laka za nokte.

MISLITE NA ZDRAVLJE

Educirajte se i birajte lakove bez toulena, formalina, formaldehida i ftalata.

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

FOTO: Instagram (@bykatieleigh_)

Učitati još
Zatvori