Stalna ste meta komaraca? Otkrile smo odličan proizvod koji štiti od uboda

Dočekali smo ljeto, a prije toga i proljeće, godišnja doba kada najviše vremena provodimo van doma što u obiteljskim, što prijateljskim, a što u sportskim aktivnostima. Međutim, vrijeme zabave i odmora svojim nam ubodima, ujedima te noćnim, dosadnim i agresivnim zujanjima vrlo često kvare insekti. Taman kad utonemo u prvi san, kreću napadi komaraca, životinjica teških od 2,5 do 10 miligrama koje nas nerijetko tjeraju na to da udaramo sami sebe.

Iako mogu biti rizični te se prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) komarci smatraju zaslužnima za prenošenje najvećeg broja smrtonosnih bolesti kao što su malarija i opasne gripe, ubodi insekata se uglavnom smatraju bezopasnima, ali zbog svrbeži i alergijske reakcije znaju bili vrlo neugodni i iritirajući.

Imaju savršen sistem za to kako pronaći svoj cilj

Komarci, na primjer, imaju savršen sistem za to kako pronaći svoj cilj, odnosno žrtvu. U tome im uvelike pomažu naša temperatura i bakterije na koži. Uz to, boja odjeće, krvna grupa i metabolizam, neki su od razloga zašto komarci mogu više napadati. Istraživanja su pokazala da češće grizu ljude prekomjerne tjelesne mase jer proizvode više CO2, ljude s krvnom grupom 0, a vole i pivopije te trudnice. Privlače ih i amonijak i mliječna kiselina koju lučimo putem znoja pa su im i pojedinci koji vježbaju savršena meta. Andreja Sarić mlada je majka, poslovna žena i u slobodno vrijeme rekreativna sportašica. Ona je posljednjih godina odlučila sebe i svoju obitelj zaštiti prirodnim repelentima:

”Godinama sam koristila klasičnu, industrijsku zaštitu od komaraca i stvarno nisam osjećala nikakve posljedice. Međutim, kako je došlo vrijeme da i svoje dijete trebam zaštiti od uboda raznih insekata  u ljetnim mjesecima kada najviše vremena provodimo u prirodi, a znamo da umjetni proizvodi  mogu utjecati na naše zdravlje i na zdravlje naše djece te okoliš, krenula sam u potragu za sredstvom na prirodnoj bazi koje će nas jednako tako uspješno zaštiti od insekata i njihovih ujeda, ali i omogućiti nesmetani san mojeg djeteta kao i mene same.”

Andreja i Irina Sarić

Kako sam se ranije susrela s PIP-ovim proizvodima, sjetila sam se da bi mogla pogledati ima li što u njihovoj ponudi. Otkrila sam PikoStop i PikoStop za djecu, sprejeve upravo na prirodnoj bazi koji ne štete djeci čak ni u najranijoj dobi.  Odlučila sam ih isprobati najprije na sebi, a potom na svojoj kćeri i otkrila da je njihova zaštita jednako učinkovita, a moja savjest mirnija. Jedina caka koja čini razliku između sintetskog i prirodnog spreja je ta što se PikoStop u prirodnim uvjetima mora nanositi češće  i to upravo zbog svojih prirodnih sastojaka”, dodala je.

Koji su to neškodljivi sastojci koji odbijaju komarce i ostale insekte te kako djeluju?

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti. Ona sadrže spojeve koji naneseni na kožu, odjeću, podove ili okvire prozora odmah odbijaju komarce, ose, stršljene i druge insekte. Ipak, valja zapamtiti da u većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti stopostotnu zaštitu. Njihovo djelovanje ovisi o mnogo faktora. Među njima je i koncentracija djelatnih komponenti, učestalost i količina proizvoda koja se nanosi te različito djelovanje na pojedine vrste insekata.

Limunski eukaliptus učinkovito odbija komarce

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje osim što odbija komarce učinkovito djeluje i protiv krpelja. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce. Citridiol je spoj koji se prirodno nalazi u lišću limunskog eukaliptusa. On posjeduje visoku repelentu aktivnost i neke studije upućuju na to da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET-klasični sintetski repelent. Iz aromaterapijskog kuta gledanja limunski eukaliptus smatra se sigurnim za upotrebu. Uz to, za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja, uglavnom ne stvara iritaciju kože. 

Stoga je ulje limunskog eukaliptusa dobar izbor za zaštitu cijele obitelji. Ugodnog je mirisa, a u odgovarajućim dozama siguran je i za primjenu kod djece. Geraniol je molekula koja se uglavnom nalazi u esencijalnim uljima limunske trave i Palmarose, timijana i bora. Vrlo je ugodnog, moćnog i snažnog mirisa koji odbija insekte. S obzirom na to daje geraniol organskog podrijetla, on nije sintetični insekticid i ne djeluje štetno na zdravlje. Može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s ostalim sredstvima za zaštitu protiv ineskata.

Matičnjak ublažava svrbež

Melissa, ili kako je još često nazivamo matičnjak ili limunčica, se ubraja u ljekovito bilje i pripada porodici mente. Prepoznatljiv je po svježem mirisu nalik na limun. Upravo taj miris odbija komarce, ali i neke druge insekte. Osim što odbija komarce, odličan je i za ublažavanje svrbeža od ugriza komarca.

Farmakol PikoStop i PikoStop Kids su sprejevi, repelentnog učinka, za slobodniji i ugodniji boravak u prirodi, ali i u zatvorenom prostoru! Učinkovita su zaštita od uboda komaraca, drugih insekata i krpelja. Nježna emulzija u obliku spreja na prirodnoj osnovi, kombinacija je ulja limunskog eukaliptusa, geraniola i matičnjaka (melise) koji imaju dokazana repelentska svojstva. Sprejevi su ugodnog  mirisa, lako se nanose na kožu, brzo upijaju i ne maste. Pritom valja napomenuti kako je Farmakol PikoStop Kids sprej prilagođen za primjenu kod djece od njihove najranije dobi.

Foto: Pexels, PR

0