Koje proizvode koristiti za rješavanje čestog zimskog problema – suhe kože?

@valerialipovetsky

Svi smo se barem jednom susreli s problemom suhe kože, a on je još češći u zimskim danima. Da bi se ta neugodna pojava spriječila, najvažnije je imati pravilnu rutinu njege kože, a uobičajeni simptomi uključuju grubu teksturu kože, ljuštenje, pukotine i crvenilo. Ako vam se koža ljušti, izrazito je crvena ili ima vidljivo grubu teksturu, uzrok je njezina suhoća, no treba pripaziti jer simptomi ne moraju uvijek biti vidljivi golim okom. Primjerice, neuobičajeno zategnuta ili hrapava koža može biti rani simptomi isušene kože.

Neki ljudi imaju prirodno suhu kožu ili kožu koja je lako sklona suhoći, no ako i ne pripadate toj skupini, postoje brojni čimbenici zbog kojih se ipak možete susresti s ovim problemom. Među te čimbenike ubraja se vruća voda, alkohol, izloženost suhom zraku u zatvorenom prostoru, kao i hladni vjetar. Ova pojava na koži češća je u zimskim mjesecima kad je niža razina vlage, a kako starimo, tako stvara sve više problema jer koža proizvodi manje ulja, kolagena i hijaluronske kiseline, odnosno sastojaka koji održavaju kožu hidratiziranom.

Kako riješiti problem suhe kože?

Prvi korak u rješavanju ovog problema je hidratacija kože – u tome će pomoći hidratantni serumi koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline i vitamina E. Drugo, kožu treba vlažiti gustom kremom ili uljem koji će spriječiti da koža gubi vlagu.

The Ordinary Marine Hyaluronics
Alpha-H Vitamin E

Ako na koži imate tvrde dijelove, bitno je napraviti piling kako bi tekstura postala mekša, no s pilingom treba biti oprezan i odabrati lagani piling ili AHA toner s glikolnom kiselinom. Potrebno ga je napraviti jednom ili dvaput tjedno kako bi se ublažila hrapavost. Da se suhoća kože ne bi još više pogoršala, stručnjaci savjetuju prestanak upotrebe pjene za čišćenje i sapuna, kao i proizvoda koji u svojim formulama sadrže alkohol.

Suhoj koži je potrebna vlaga pa se treba opskrbiti proizvodima koji će hidratizirati kožu – u formulama treba tražiti sastojke kao što je hijaluronska kiselina, vitamin E, ulje moringe, ulje šipka i sjemena kaktusa – uvijek birajte proizvode koji će kožu istovremeno i nahraniti.

The Ordinary Glycolic Acid 7% Tonic Solution
suha koža
Mario Badescu Rose Hips Nourishing Oil
suha koža
Freck Lil Prick Cactus Seed Dry Serum

Suha koža može uzrokovati akne

Još jedan problem suhe kože krije se u tome što može uzrokovati akne – naime, dolazi do ugrožavanja njezine zaštitne barijere pa bakterije mogu lako ući pod kožu i stvoriti probleme na njezinoj površini. Uz to, oštećena koža više nije toliko jaka i zdrava da bi se mogla boriti protiv štetnih utjecaja izvana pa može doći do pojava akni.

Osim što može uzrokovati akne, suha koža čest je problem i na području oko očiju, gdje je koža najtanja i najosjetljivija. Samim time, najosjetljivija je i na suhoću pa je okoloočno područje prvo koje se počinje ljuštiti, kao i prvo na kojem se vide bore. Iz tog razloga, krema ili serum za okoloočno područje neizostavan su dio svakodnevne beauty rutine kojom će koža ostati dovoljno navlažena te će se izbjeći suhoća.

suha koža
Embryolisse Soin Lissant Contour des Yeux

Kako ispravno hidratizirati kožu?

Prije svega, najvažnije je odabrati prave proizvode i pravilno ih koristiti. Za čišćenje lica koristite kremu ili ulje, a zatim na kožu nanesite maglicu za lice, hidratantni serum, hidratantnu kremu na bazi vode te ulje za lice. Proizvodi se trebaju nanositi tim redom kako bi se povećala razina vlaga i spriječilo njezino ispuštanje.

suha koža
Mario Badescu Facial Spray With ALore, Herbs and Rosewater
suha koža
NIOD Hydration Vaccine

Postoji mnogo odličnih sastojaka koji pomažu hidratizirati kožu, ali broj jedan definitivno je hijaluronska kiselina – stručnjaci preporučuju njezino nanošenje nakon čišćenja lica jer će povećava učinkovitost svih proizvoda koji se nakon nje nanesu na lice.

suha koža
jane iredale BeautyPrep Hyaluronic Serum

Još jedno pitanje koje se veže za suhu kožu je – kako se šminkati? Naime, svaki profesionalni vizažist reći će da je najvažniji korak u make up rutini upravo njega kože, a to se prije svega odnosi na njezinu vlažnost. Prije stavljanja podloge, treba se pobrinuti da koža bude dovoljno hidratizirana serumima. Umjesto pudera u prahu, stručnjaci preporučuju koristiti laganije proizvode koji neće naglasiti suhu kožu, a isto pravilo vrijedi i za rumenila, highlightere i bronzere. Šminku je najbolje aplicirati pomoću beauty blendera da biste postigli glatki finish, a točka na “i” bit će sprej za fiksiranje šminke koji će spriječiti taloženje šminke u područja koja se ljušte ili u sitne linije na licu.

suha koža
The Ordinary Serum Foundation
suha koža
jane iredale In Touch® Cream Blush
suha koža
Beached Rays for Days natural bronzer serum
suha koža
BeautyBlender sponge
suha koža
Cover FX Dewy Finish Setting Spray

Foto: Instagram, jane iredale, Dermacare, Beauty Bay

0