Skvalan – čuvar ljepote kože koji nam svima treba

Iz mora uzbudljivih i ‘trendi’ kozmetičkih sastojaka, ovog smo tjedna odlučili izdvojiti skvalan, kojeg učestalo susrećemo u kozmetičkim proizvodima. Skvalan ćete pronaći kao ulje koje je inače identično određenim tipovima masnoća koje se prirodno nalaze u našoj koži, no kako starimo, njihove se zalihe troše i nestaju pa ih, srećom, možemo nadomjestiti kozmetikom i skvalanom, poznatim po svojim hidratantnim i obnavljajućim svojstvima.

Većina skvalana koji se danas koristi u kozmetici ekstrahirana je iz biljaka (masline, šećerne trske…), no vrlo je dobro poznata, ali i ne tako davna – i ne tako slavna – praksa deriviranja skvalana iz jetre morskih pasa. Kako bi se došlo do ovog dragocjenog sastojka za kozmetiku, desetljećima je sustavno lovljeno i ubijano čak 50 vrsta morskih pasa iz velikih dubina, koje su naposljetku postale ugrožene, a ova je praksa u prošlosti izazvala mnogo kontroverze. Srećom, potrošači su s vremenom postali osvješteniji i počeli razmišljati o tome kako točno nastaje njihova kozmetika i što se u njoj nalazi, pa su se čak i veliki kozmetički divovi okrenuli humanijim, biljnim alternativama skvalana – naročito maslinama i njihovom ulju.

Skvalan i/ili skvalen

Inače, u tekstovima o ovom moćnom kozmetičkom sastojku susrest ćete dva pojma – i skvalan i skvalen. Skvalen je tekući ugljikovodik koji se prirodno pojavljuje u jetri morskih pasa i ljudskom sebumu. Izlučuje se kroz kožu i igra važnu ulogu u zaštiti tijela i kože od štetnih vanjskih faktora. Skvalan je s druge strane derivat skvalena i nusprodukt koji nastaje nakon što skvalen prođe kroz proces hidrogenacije. Korišten u kozmetici, govorimo upravo o skvalanu, koji nema miris i traje dulje od skvalena, a cijenjen je jer poboljšava apsorpciju krema i losiona koje nanosimo na kožu, sprječava gubitak vlage iz kože, pegla fine linije i bori se protiv nastanka bora.

@skintegrabeauty – 100% biljni skvalan

Prelazak na humanije prakse

Najveća ‘mrlja u karijeri’, definitivno mu je činjenica da su do njega kozmetički brendovi u prošlosti dolazili upravo izlovom morskih pasa, kako bi proizveli skvalanom bogate hidratantne kreme, tekuće pudere, ruževe za usne, proizvode za sunčanje i samotamnjenje… Globalna potražnja za uljem jetre morskih pasa, 2012. je procijenjena na 2,200 tona, a od tog iznosa 90% završilo je upravo u kozmetičkim proizvodima. Usporedbe radi, potrebno je 3,000 morskih pasa da bi se proizvela jedna tona skvalana.

S vremenom se sve više počelo prelaziti na biljne alternative, jer skvalena ipak ima i u biljkama, no brojni brendovi su odolijevali tome što su dulje mogli, jer im je za prikupiti skvalen iz biljnih alternativa poput masline trebalo mnogo dulje vremena i proces je bio skuplji. U posljednjem desetljeću, srećom, kupci su postali svjesni neljudskih praksi koje se nalaze iza nabavljanja skvalena, te su se čak i veliki kozmetički igrači okrenuli biljnim alternativama.

Biossance 100% Squalane Oil

Zašto skvalan?

Skvalan vraća koži ono što je originalno sadržavala i uspostavlja prirodnu ravnotežu. Suha koža više nije toliko sklona isušivanju, a masna koža postaje manje masna i ne događa joj se nekotrolirano lučenje sebuma.

Skvalan:

  • Hidratizira kožu
  • Poboljšava regenerativnu sposobnost kože
  • Reducira pojavu finih linija i bora
  • Obnavlja elastičnost kože
  • Budi njen prirodni sjaj

The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

 

Foto: Instagram

0