Vodič za početnike: Evo kako ispravno nanijeti sjenilo za oči

Sjenila su jedan od beauty proizvoda koji se u kozmetičkoj torbici može prozvati pravim must have komadom, bez obzira na to koliko ih često koristite. Ipak, mnogi ih izbjegavaju baš zato što nisu vješti u njihovom apliciranju i ne znaju za koju se vrstu odlučiti. Make up stručnjaci podijelili su sjenila u tri glavne skupine: kremasta, ona u prahu i tekuća, te dali nekoliko savjeta s kojima će šminkanje biti mnogo jednostavnije, a za izlazak ćete biti spremni za čas!

Kremasta sjenila

Kremasta sjenila najlakše se nanose – moguće ih je aplicirati i s prstima te nisu potrebni posebni kistovi. Kremaste su teksture mekanije, a i jednostavnije se blendaju. Tad ih je vrlo jednostavno staviti na kapak s prstom, ali i popraviti ga tijekom dana. Kremasta sjenila dolaze u različitim varijantama – u sticku, kutijicama, s mat ili sjajnom formulom, a mogu se nositi samostalno, kao sredstvo za pojačavanje boje ili kao baza.

Sjenila u prahu

Upravo su sjenila u prahu najčešći tip sjenila i dolaze u paletama s dvije ili više boja između kojih možete birati. Za sjenila u prahu kažu da su prava prilika za probuditi umjetnika u sebi jer je moguće eksperimentiratai s različitm bojama. Dolaze u mat i svjetlucavom finishu.

Tekuća sjenila

Tekuća sjenila pomalo su kremasta te imaju tekuću teksturu koja se osuši tako da finish bude poput sjenila u prahu – time se dobije najbolje od svega, zar ne. Tekuća sjenila najčešće dolaze u kombinaciji s aplikatorom ili štapićem i time olakšavaju nanošenje koje postaje jednostavo i precizno.

Nakon što ste se upoznali sa svim vrstama sjenila, vrijeme je i da pronađete savršen make up za sebe, a mi donosimo tri prijedloga.

Smokey eyes

Najveća zabluda vezana za smokey eyes je ta da je potrebno mnogo vremena da ispadne savršen, no to je totalno pogrešno. Najlakše ga je napraviti tako da se koristi vodootporni tuš u gelu. On je mekan, a na rubovima se može lagano razmazati, što automatski dodaje smokey efekt. Idući korak je lagano utapkavanje tamnijih nijansi na rub tuša. On se blenda do te mjere dok ne dobijete željeni dramatičan efekt. Odlična stvar kod smokeya je ta što ne mora biti isključivo u crnoj, smeđoj ili u sivim tonovima, već u kojoj god boji poželite… Ne zaboravite dodati maskaru na trepavice i, naravno, mašti na volju!

The Cut Crease

Ovo je jedan od najpopularnijih lookova, bez obzira na oblik oka. Razlog tome? Ovakav make up svaki oblik očiju čini da izgleda otvoreniji nego što je! Na pregib oka stavljaju je tamnije nijanse koje se ne blendaju kako bi se istaknuo kontrast između kapa i pregiba oka. Koristeći konstrastna sjenila, možete stvoriti iluziju kod koje oko izgleda šire nego što uistinu je. Sve što trebate je iduće: odaberite paletu sjenila koja vam se sviđa, a zatim pregib definirajte tamnijom nijansom. Nakon tog, drugu nijansu nanesite na kapak i lagano trljajte naprijed-natrag kako biste stvorili oštar porub.

Monokromatski make up

Ovo je jedan od make up lookova za koji je potrebno najmanje vremena da se napravi. Naime, sjenilo nije potrebno blendati i nema miješanja različitih boja. Mogućnosti su brojne: možete odabrati nešto neutralno, upečatljivo, kombinirati s bojom usana i rumenilom… Dovoljno je tek na kist nanijeti sjenilo i aplicirati na kapak dok ne “osjetite” da je dovoljno. Boju lagano možete širiti prema obrvama i postići efekt gradijenta.

Foto: Instagram, ImaxTree

0