Kako svakodnevnu rutinu njege kože prilagoditi jesenskim danima?

njega kože
@maralafontan

Ono što je kalendarski siječanj, u akademskoj godini listopad, u beauty svijetu je to – rujan. Smatra se nekim novim početkom u kojem u postojeću rutinu njege kože uključujemo nove trendove i uzbudljive novitete koje su nam beauty brendovi pripremili. Također, to je razdoblje u kojem mijenjamo i dijelove postojeće rutine, sve u svrhu toga da nam koža bude prilagođena hladnim danima koji su pred nama. Čak i statistike s Pinteresta pokazuje da četvrtina korisnika povećano traži informacije o novoj rutini njege lica, bez obzira na to bila ona jutarnja ili večernja. To ne treba čuditi s obzirom na to da ljeto ostavlja intenzivan trag na našoj koži zbog, primjerice, pigmentacije nakon sunčanja ili dehidrirane kože nakon putovanja. Također, nagli pad temperature ostavlja loše posljedice na kožu pa se ona može u kratkom roku drastično promijeniti.

Čišćenje lica kao prvi i nezaobilazan korak u njezi kože

njega kože
@eleanorpendleton

U jesenskom se razdoblju najčešće događa da koža postaje suha i osjetljiva, a njezina barijera više nije toliko čvrsta. Zbog popuštanja barijere kože, štetni utjecaji iz okoline mogu lakše prodrijeti u unutrašnjost pa koža lakše postane iziritirana, crvena i osjetljiva. Kako bi koža i dalje bila njegovana i dobivala sve potrebno da bude nahranjena, glavno je pravilo održavati stvari jednostavnima, odnosno trebamo se držati “minimalizma” u kozmetičkoj torbici, isto onako kao što je bio slučaj u ljetnim danima.

Pa, krenimo redom – prije svega, ključno je držati se dosljednog čišćenja lica kako bi se koža oslobodila prljavština koje se u njoj skupljaju. Čišćenje se preporučuje kao sastavni dio i jutarnje i večernje beauty rutine, a razlog tome je taj što se pri procesu prirodnog obnavljanja kože stvaraju krhotine na gornjim slojevima, a njih je potrebno ukloniti prije nanošenja kozmetičkih proizvoda jer može utjecati na njihovu učinkovitost na koži. Kad je riječ o sredstvima za čišćenje, mlijeko za čišćenje lica dovoljno je nježno da se može koristiti tijekom cijele godine pa ga nije potrebno mijenjati nekim drugim formulama. Ipak, oni koji se bore sa suhom kožom mogu isprobati čistače na bazi ulja kako bi se nadomjestili izgubljeni lipidi i smanjilo ljuštenje kože. Posljednje, ali ne i manje važno, prilikom čišćenja lica bitno je ne umivati se vrućom vodom jer je mlaka temperatura mnogo bolji izbor za kožu.

Veliki naglasak na hidrataciji kože

njega kože
@fashionmugging

Izloženost grijanju u zatvorenom prostoru može imati jednako loš utecaj na kožu kao i hladan vjetar na otvorenome, a koža to uistinu osjetiti pa je iznimno bitno obratiti posebnu pozornost na hidrataciju. Tu bitnu ulogu ima hijaluronska kiselina pa u beauty rutinu treba dodati serum koji je sadrži te nanositi neposredno nakon čišćenja. Kako bi se oštećena barijera kože što prije obnovila, uporaba hidratantne kreme je neizbježna jer sadrži ceramide i lipide koji pomažu u ojačavanju oštećene kože, kao i u sprječavanju gubitka vlage i zadržavanja hidratacije. Osobe koje imaju masnu kožu, kao i onu sklonu aknama trebaju izbjegavati teške proizvode koji bi eventualno mogli začepiti pore, a umjesto toga odabrati ulja bogata hranjivim sastojcima koji će koži pružiti dodatnu njegu.

Nakon ljetnih dana, kožo je potreban piling kako bi opet bila svježa i blistava, a kvalitetni rezultati mogu se postići i pilingom u kućnoj radinosti. Stručnjaci savjetuju da je bolje odabrati kemijske, umjesto fizičkih pilinga jer oni mogu dodatno oštetiti barijeru kože i prouzročiti upale.

Iako ljeto, sunce i visoke temperature polako ostavljamo iza sebe, najveća pogreška koju možemo napraviti je ta da prestanemo koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. Stručnjaci savjetuju njezino nanošenje tijekom cijele godine, a dobra je ideja u beauty rutinu ubaciti onu na bazi minerala jer je lakša na koži i ne stvara neprirodan osjećaj na licu.

Na posljetku, svima je dobro poznata izreka kako ljepota dolazi iznutra pa je vrlo bitno ono što unosimo u organizam. Jesen je prepuna svježeg voća i povrća pa treba iskoristiti sve njezine blagodati jer će takve namirnice pomoći u obnovi stanica kože te pridonijeti njezinom normalnom funkcioniranju i proizvodnji kolagena.

Foto: Instagram

0