Kako pravilno ukloniti šminku: 7 savjeta make up stručnjaka

Svi vole svježi i nov početak, a ako se želite probuditi svako jutro s čistom, blistavom kožom, tada je pravilno skidanje šminke neizostavni dio jedne beauty rutine. Učinite svojoj koži najveću uslugu i uklonite apsolutno svu šminku prije spavanja. Spavanje sa šminkom na licu može dovesti do isušivanja kože, pojave akni, pa čak i bora. Ako ni šminku na očima ne odstranite kako treba, to može uzrokovati svoj vlastiti niz problema. U to su uključene infekcije i iritacija očiju, ječmenac i uništene trepavice.

Savjeti stručnjaka za pravilno skidanje šminke

Uklanjanje šminke svaku večer je nužni korak svake beauty rutine koji nitko ne bi smio preskakati. Pročitajte sedam savjeta o tome kako pravilno i u potpunosti ukloniti šminku s lica prema stručnjacima.

Razgradite šminku umivalicom

Umivalica bi vam trebala biti dovoljna za skidanje pudera i rumenila. Sredstvo za čišćenje umasirajte u kožu lica i ostavite da stoji 15 sekundi. Nemojte zaboraviti i na područje uz liniju kose, ispod brade i oko ušiju. Zatim obrišite lice mokrom, bijelom, pamučnom krpicom, tako da zaista možete provjeriti da šminke više nema. Ako vam je puder dugotrajan ili koristite četkicu za čišćenje lica, prije umivanja možete skinuti šminku sa sredstvom za uklanjanje šminke, poput micelarne. Nastavite nježno čistiti lice krpicom sve dok više neće biti tragova pudera i rumenila.

Uvijek budite nježne prema koži

Proces skidanja šminke trebao bi biti nježan i vaša kože nikad ne bi trebala biti suha ili iziritirana nakon čišćenja. Možete šminku skidati i uljem za čišćenje lica ako želite biti sigurne da nećete isušiti kožu. Prstima nanesite malu količinu ulja na kapke, obrve i usne pa nježnim pokretima nastavite masirati cijelo lice. To će omekšati vašu kožu i ‘razbiti‘ šminku pa nećete imati potrebu trljati lice kako biste ga očistile. Nakon što ste umasirale proizvod u cijelo lice, uzmite blazinicu i na nju nanesite malo ulja. Blazinicom još jednom nježno prođite po cijelom licu.

Iskoristite toplinu pare za pravilno skidanje šminke

Prije samog čišćenja možete prvo parom tretirati lice. To možete napraviti tako da napunite umivaonik ili u zdjelu ulijete kipuću vodu. Nakon toga jednostavno držite lice iznad vruće vode kako bi para otvorila vaše pore i omogućila umivalici ili ulju da što lakše odstrane sve ostatke šminke i prljavštine. Možda nećete imati vremena ovo raditi svaki dan, ali bilo bi dobro poslužiti se ovom metodom čišćenja lica barem povremeno. Možete u kipuću vodu dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande za potpuni spa doživljaj.

Posvetite se očima

Najteže je odstraniti maskaru i tuš za oči, ali bez obzira na to, oči nikad ne biste smjele trljati. Koža oko vaših očiju je vrlo osjetljiva. Higijenska vata za sobom ostavlja sitna vlakna tako da radije koristite blazinice u kombinaciji s dvofaznim odstranjivačem šminke koji je namijenjen za pravilno skidanje šminke s očiju. Ako se radi o vodootpornom make upu onda možete koristiti i proizvode na bazi ulja kako bi odstranile tu šminku. Zatvorite oči i držite blazinicu preko njih i trepavica barem 10 sekundi. Tako proizvod može razgraditi šminku prije nego što ju počnete skidati. U protivnom ćete morati trljati toliko jako da će vam se trepavice početi trgati.

Odstranite višak ulja

Nakon što odstranite šminku s očiju, još jednom prođite čistom blazinicom po licu kako bi bile sigurne da ste maknule apsolutno sve ostatke ulja ili sredstva za odstranjivanje šminke. Ovaj završni potez će spriječiti buđenje s crnim krugovima oko očiju od ostataka maskare i olakšat će vam nanošenje šminke sljedeći dan. Nitko se ne voli buditi s očima poput rakuna, zar ne?

Upotrijebite sredstvo na bazi ulja i za uklanjanje ruža

Blazinica natopljena tekućim ili kremastim sredstvom za uklanjanje šminke trebala bi bez problema ukloniti većinu ruževa. Uljna formula vam je potrebna samo ako je ruž dugotrajan ili intenzivno pigmentiran.

Izbjegavajte vlažne maramice za bebe

Većina stručnjaka će se zgroziti na samu pomisao da žene koriste vlažne maramice za bebe kako bi uklonile šminku. Takve maramice jednostavno ne mogu obaviti taj posao kako treba. Možda vam nije jasno kako takve maramice mogu biti dobre za dječju kožu koja je toliko osjetljiva, a s druge strane nisu dobre za vaše lice. Pa, bebine guze nisu prekrivene šminkom, a šminka zahtijeva posebne sastojke za pravilno uklanjanje.

Što učiniti nakon čišćenja kože i uklanjanja šminke?

Sada kada ste nježno uklonile šminku i očistile kožu, možete nanijeti bilo koji tonik, hidratantnu kremu ili serum koji želite koristiti. Kad se ujutro probudite, bit ćete spremne za dan s besprijekorno čistom kožom.

Zapamtite, bez obzira na vrstu kože, pravilno skidanje šminke prije spavanja je obavezno! Primijenite ove savjete u svojoj svakodnevnoj rutini i više se nikad nećete šokirati pri prvom jutarnjem pogledu u ogledalo.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

0