Zašto je preskakanje pauze na poslu najgora odluka koju možete donijeti?

Pauza za ručak

Pauza za ručak, nešto čemu su se svi nekad radovali, u moderno vrijeme polako postaje dio prošlosti. Veliki broj ljudi zapravo uopće ne uzima pauzu tijekom ručka, a oni koju i odu na pauzu, koriste to vrijeme za rješavanje drugih obaveza ili ga provode na društvenim mrežama. To je vrlo loša rutina u koju bi bilo bolje da ne utonete, pogotovo ako želite voditi brigu o svom mentalnom zdravlju.

Ako ne uzmete pauzu u nekom trenutku tijekom radnog dana radi opuštanja i punjenja baterija, to može vrlo brzo dovesti do burnouta i osjećaja premorenosti. Istraživanja su pokazala da je takva pauza iznimno važna za produktivnost u poslijepodnevnim satima. Isto tako, važna je i za održavanje razine stresa pod kontrolom, kao i za poboljšanje mentalnog zdravlja. Vaša kreativnost također će porasti nakon pauze za ručak.

Pauza za ručak služi za isključivanje od ostatka svijeta

Problem je u tome što se mnogi od nas jednostavno ne mogu ili ne znaju zaustaviti. Postali smo ovisni o zauzetosti koja je postala poput značke na koju smo iznimno ponosni. Neprestano se krećemo i to može biti iznimno štetno za naše mentalno zdravlje. Za ljude je vrlo važno to da odvoje vrijeme, uživaju u hrani i u razgovoru. Zato odvojite vrijeme tijekom kojeg ćete se isključiti od ostatka svijeta, a u nastavku vam donosimo pet jednostavnih načina na koje to možete učiniti.

Slušajte nešto pozitivno

U današnje vrijeme mnogi su ovisni o člancima o samopomoći, ambicioznim postovima i motivacijskim podcastima, i to s dobrim razlogom. Ima li boljeg načina za provesti slobodno vrijeme i uljepšati si raspoloženje tijekom lošeg radnog dana, nego čitati ili slušati priče drugih koji su uspjeli promijeniti svoj život bez obzira na sve? Mi kažemo ‘da’ ovom trendu.

Pažljivo jedite

Odvojite vrijeme za pozorno jedenje hrane i budite svjesni svakog zalogaja. Ne samo da će vam ovo pomoći da se vaš um odmori, istraživanja su pokazala da nam promišljeniji pristup hrani može pomoći da se brže osjećamo sitima i može nas potaknuti na zdravije izbore.

Odradite tjelovježbu

Ako se borite s tim da tjelovježbu uklopite u svoj raspored prije ili poslije posla, pokušajte to odraditi tijekom pauze za ručak. Bilo da se radi o šetnji, kratkom joggingu ili brzoj vožnji na biciklu, ubrzavanje otkucaja srca potaknut će lučenje endorfina i sniziti razinu kortizola, a to znači da će vam poslijepodne definitivno biti manje stresno.

A kad stvarno imate osjećaj da nemate vremena…

Pokušajte podijeliti jedan sat na dijelove od 15 minuta. Provedite prvih 15 minuta prolazeći kroz e-mail i nemojte zaboraviti podesiti odbrojavanje vremena na pametnom telefonu. Zatim sljedećih 15 minuta slušajte popis omiljenih pjesama i isključite se. Preostalih pola sata iskoristite za pojesti svoj ručak. Ako nemate više od pola sata pauze tijekom radnog vremena, onda 15 minuta posvetite svom ručku, a ostalih 15 minuta slušajte glazbu i mislite na sve ono što nema veze s vašim poslovnim obavezama.

Foto: Unsplash, Instagram

0