Devet stvari koje radimo, a nismo ni svjesni da tako štetimo kosi

njega kose
@anoukyve

Ako postoji nešto o čemu neprestano brinemo, momentalno može popraviti (ili pokvariti) raspoloženje te uvijek mislimo da može izgledati bolje, onda je to kosa. Neprestano smo u potrazi za novim proizvodima s kojima će kosa biti mekša, sjajnija, njegovanija, kao i za novim tretmanima s kojima želimo iz nje izvući ono najbolje. Tu su i najnoviji trendovi kojima je ponekad teško odoljeti. Kad se sve zbroji, nerijetko se zna dogoditi da kosi nenamjerno štetimo, a da toga nismo ni svjesni. Frizerski stručnjaci navode devet načina kako oštećujemo kosu u svakodnevnoj njezi, ali i nekoliko načina kako to spriječiti i ispravno se o njoj brinuti.

njega kose
@sincerelyjules

Agresivno češljanje suhe kose

Možda nećete primijetiti na prvu kako ovo šteti kosi, ali češljanje suhe kose može oštetiti vlasi. Umjesto toga, frizerski stručnjaci preporučuju nježno češljanje kose po izlasku iz tuša, dok je ona još vlažna.

Prečesto pranje kose

Tipovi kose međusobno se razlikuju i pojam “čestog pranja kose” jako je relativan. Neki će je prati gotovo svaki dan, drugi svaka tri dana, dok neki mogu izdržati i pet-šest dana bez pranja kose. Problem se javlja kod uporabe šampona, odnosno leži u činjenici da prečesto šamponiranje kose može oštetiti kosu na način da ona postane suha jer je ostala bez prirodnog ulja. Ako često perete kosu, najbolje da ostavite barem dan razmaka između dva pranja, a za to vrijeme neka vam najbolji saveznik bude suhi šampon.

Zalizan rep

Većina će se složiti, kosa u repu definitivno je jedna od najpraktičnijih frizura, no vrlo često i jedna od najlošijih za zdravlje i izgled kose. Naime, kosa je u tom položaju zalizana te prestaje biti elastična, što uzrokuje češće lomljenje. Ipak, ako ne možete bez repa ili punđe, pokušajte ih malo opustiti te koristite isključivo ukosnice koje ne čupaju i ne lome kosu.

Klor i morska voda

Nalazimo se u ljetnoj sezoni što znači da će se većina vrlo često susretati s morem i bazenom. Pritom treba pripaziti na kosu jer su morska sol i klor njezini veliki neprijatelji. Naime, oni mogu oštetiti obojanu kosu te “poništiti” sve tretmane u frizerskom salonu kojima ste se podvrgnuli prije godišnjeg odmora, tvrde frizerski stručnjaci. Nakon kupanja, najbolje je isprati kosu pod tušem te u nju staviti regenerator ili masku za kosu, a zatim je svezati u laganu punđu ili pletenicu.

njega kose
@gypsea_lust

Sunce

Isto onako kako štitimo kožu od negativnih posljedica sunčevih zraka, tako trebamo zaštiti i kosu. Posljedica pretjeranog izlaganja suncu može biti ispucala i isušena kosa koja na glavi izgleda poput slame. Kosu je dobro zaštititi i njegovati hranjivim maskama, sprejevima koji sadrže zaštitu od vanjskih faktora, kao i prikladnim šamponima i regeneratorima.

Nepravilno uklanjanje ekstenzija

Ako vam je kosa tanka i osjetljiva, već i samo nošenje ekstenzija može biti pomalo riskantno za kosu. Međutim, kod većine se problem javlja pri uklanjanju ekstenzija jer se uklanjaju na pogrešan način. Naime, to ne treba raditi u kućnoj radinosti, već se pobrinite da ih zamijeni ili ukloni isključivo profesionalac.

Kemijski tretmani

Ravnanje kosa, kao i minival mogu trajno oštetiti kosu, osobito ako je između tretmana ne njegujete pažljivo u kućnoj radinosti. Mnogi frizerski stručnjaci kažu kako je ovakve tretmane bolje izbjegavati, no ako se na njih odlučite, savjetujte se s frizerom u salonu kako biste pronašli najbolju opciju. Tretman treba biti prikladan tipu kose, a vrlo je bitno pronaći i ispravne proizvode za njegu kose kojom ona neće izgubiti teksturu i sjaj.

Često izlaganje visokim temperaturama

Peglanje kose mnogim je ženama svakodnevica, a mnoge pritom nisu ni svjesne koliko takvo stiliziranje zapravo šteti kosi. Ako pritom ne rabite odgovarajuću zaštitu protiv topline, pegla će vrlo vjerojatno spaliti i uništiti kosu. Iako različiti tipovi kose mogu podnijeti različitu toplinu, uvijek rabite sredstvo za zaštitu, ali i povećajte razmake među danima kad peglate ili kovrčate kosu. To, naravno, vrijedi i za sušenje kose sušilom za kosu, osobito ako se radi preblizu kosi. Najbolje ju je, ako ste u mogućnosti, ostaviti da se osuši prirodnim putem.

Bojanje kose

Kao najgora stvar koju možemo napraviti kosi, frizerski stručnjaci navode – pretjerivanje s bojama i kemikalijama. Objašnjavaju kako neće svaka boja za kosu oštetiti je na jednak način, a proces koji je najštetniji za kosu definitivno je izbjeljivanje koje može u potpunosti transformirati kosu.

Foto: Instagram

0