Svi mitovi i istine o laserskom uklanjanju dlačica koje je dobro znati prije tretmana

Ako niste zadovoljni brijanjem, čupanjem dlačica pincetom ili uklanjanjem neželjenih dlačica raznim depilacijama voskom ili šećernom pastom, lasersko uklanjanje dlačica može biti jedna od najučinkovitijih opcija uz koju se trajno možete riješiti dlačica s bilo kojeg dijela tijela. To je jedan od najčešćih i najomiljenijih kozmetičkih postupaka brojnih beauty entuzijastica. Lasersko uklanjanje dlačica je u prošlosti znalo biti vrlo bolno i nije uvijek bilo pretjerano učinkovito te se nije moglo obavljati na bilo kojem području tijela. No, lasersko uklanjanje dlačica 2021. godine, uz pomoć diodnih lasera, bolje je no ikad prije. Još uvijek se radi o ulaganju, ali za život bez britvica i depilacije voskom uistinu vrijedi isprobati.

Ne samo da se tada možete pozdraviti sa svim alatima za uklanjanje dlačica nego i sa svim onim neugodnim nuspojavama poput uraslih i upaljenih dlačica, ožiljaka, mrlja, neugodnog svrbeža i svega ostaloga što vam može pasti na pamet, a da ima veze s depilacijom. Važno je zapamtiti da dlake imaju fazu rasta, fazu mirovanja i fazu ispadanja. Neke dlačice trenutno nisu vidljive jer su u fazi mirovanja tako da neće svaka dlaka odmah reagirati na emitiranu svjetlost. Zato je potrebno obaviti više tretmana u preporučenim razmacima, svakih otprilike mjesec dana što je uobičajeno trajanje ciklusa rasta dlačica. Sve detalje koje je potrebno znati o laserskom uklanjanju dlačica otkrijte u nastavku.

Kako izgleda laserski tretman uklanjanja dlačica?

Kako bi se spriječio ponovni rast dlačica, koristi se energija lasera, koja mora prodrijeti nekoliko milimetara u kožu kako bi se dosegnuo korijen dlačica. U trenu kada dođe do melanina u dlaci, svjetlost se apsorbira, tj. pretvori u toplinu. No, ne treba brinuti o toplini koju laser stvara jer je diodni laser opremljen sustavom koji hladi tretirano područje neposredno prije negoli se odašilje puls. Na taj način se osigurava veća ugoda i sigurnost tijekom tretmana.

Glavna razlika između ostalih laserskih tretmana i tretmana s diodnim laserom jest u tome što svjetlosna zraka cilja na desetke dlačica odjednom, što smanjuje broj tretmana potrebnih za završetak cijelog postupka. Diodni laser, koji se koristi za uklanjanje dlaka u Poliklinici Bagatin, postao je sinonim za sigurnu i dugotrajnu epilaciju. Njegova velika snaga dopire do folikula dlake veoma duboko. No, Poliklinika Bagatin u svojoj ponudi ima dva lasera. O veličini njihove sonde s kojom se tretira željeno područje, ovisi i brzina tretmana. MedioStar Next, s manjom sondom, većinom je namijenjen za depilaciju lica, točnije, nadusnice i brade, za depilaciju pazuha te za bikini zonu. Dok se diodni medicinski laser MedioStar Next PRO XL, koristi za veće površine poput nogu. On u sebi ima senzore koji omogućavaju primjenjivost na svim fototipovima kože.

Sve detaljne informacije o ovom tretmanu, poput tijeka samog zahvata, kandidata ili mjera opreza možete pročitati ovdje.

Time je trajanje tretmana maksimalno skraćeno, a čak i pri primjeni jače energije, tretman i dalje jamči minimalni rizik te ugodan tretman za svaku osobu. U usporedbi s IPL uređajima za kućnu epilaciju koji rade na principu intenzivne pulsirajuće svjetlosti, diodni laser daje neusporedivo bolje i trajnije rezultate.

Sve detaljne informacije o ovom tretmanu, poput tijeka samog zahvata, kandidata ili mjera opreza možete pročitati ovdje.

Najveći mitovi vezani uz lasersko uklanjanje dlačica

Važno je znati da što je dlaka deblja, gušća i, prvenstveno, tamnija, tim se više topline proizvede. Ta toplina oštećuje matične stanice oko dlačica (tzv. genocells) i područje neposredno uz vlas dlačice koje je odgovorno za njezin ponovni rast. To omogućuje drastično smanjenje dlačica na tretiranom području. Zbog toga je laserima teško detektirati sijede i dlake vrlo svijetlog pigmenta. Jedan od mitova s kojim se često susrećemo je da laser jednako djeluje na sve vrste dlačice. No, to nije točno. Recimo, u slučaju crvenih, plavih i sijedih dlačica potrebno je više tretmana u odnosu na crne dlačice. Još jedan mit je da laserska epilacija može samo pojačati rast dlačica, ali to je apsolutno nemoguće.

Više o mitovima i istinama po pitanju trajnog uklanjanja dlačica s kojima smo se često susreli, možete pročitati u blogu Poliklinike Bagatin na tu temu koji možete naći ovdje.

Isto tako, često se vjeruje da se trajno uklanjanje dlačica može postići samo jednim dugim tretmanom, no to je isto tako nemoguće. Iako je uklanjanje dlačica laserom sjajna tehnologija, potrebno je više od jednog tretmana za dugoročne rezultate s obzirom na to da dlačice rastu u fazama. Još jedan mit je vjerovanje da nije dozvoljeno ići na tretmane laserskog uklanjanja dlačica tijekom ljeta. Zapravo se ne radi o ljeti ili zimi, već o UV zrakama kojima koža ne smije, u većoj količini, biti izložena tijekom tretmana laserske epilacije. Što znači da možete ići na tretmane laserske epilacije ukoliko ćete voditi pravilnu brigu o koži tijekom ljeta, odnosno koristiti visoki zaštitni faktor i pričekati sa sunčanjem nekoliko dana nakon tretmana.

Mnogi također vjeruju da je lasersko uklanjanje dlačica jedini način da se trajno riješimo dlačica, no istina je zapravo da ne postoji metoda trajnog uklanjanja dlačica, ali lasersko uklanjanje dlačica trenutno je najbliže tome, a najtočniji opis bio bi ‘trajna redukcija dlačica’. Popularnost laserskog uklanjanja dlačica učinila je ovaj revolucionarni tretman puno dostupnijim i pristupačnijim velikom broju ljudi. Ako samo usporedite koliko novaca potrošite na uklanjanje dlačica voskom, shvatit ćete da laserskim uklanjanjem dlačica možete uštedjeti jedno malo bogatstvo. Tako da se radi o još jednom mitu na koji možemo zaboraviti.

Uz to, Poliklinika Bagatin je najavila Happy Hour za 20. listopada kada će paketi laserskih epilacija biti dostupni po 50% nižim cijenama te možete uštedjeti minimalno 1.750 kuna. Isto tako, do kraja mjeseca se možete naručiti na besplatne konzultacije za lasersku epilaciju dlaka u vrijednosti 300 kn. One uključuju određivanje stanja kože i problematike, jačine snopa laserske svjetlosti i preporuku broja tretmana.

Savjeti za njegu kože nakon tretmana

Područje koje je podvrgnuto tretmanu ne smije biti izloženo sunčevoj svjetlosti ili solariju minimalno dva tjedna prije samog tretmana. Ako radite zone koje se ne izlažu suncu, npr. bikini zonu ili depilaciju pazuha, tretmane možete raditi bilo kada. Ako se pak ne možete ili ne želite odreći sunca, pomoći vam mogu kreme s visokim zaštitnim faktorima. Sve navedene mjere opreza imaju dva razloga. Prvi je smanjiti vjerojatnost nuspojava, a drugi je povećanje učinkovitosti samog laserskog tretmana. Nakon svakog tretmana savjetuje se izbjegavanje sunčevih zraka i solarija, što ovo razdoblje čini idealnim za odlazak na tretmane laserom. Osim obaveznog nanošenja kreme s najvišim zaštitnim faktorom, stručnjaci u Poliklinici Bagatin savjetovat će vas o primjerenoj hranjivoj i hidratantnoj njezi izvana i kontinuiranoj hidrataciji iznutra.

Sve detaljne informacije o ovom tretmanu, poput tijeka samog zahvata, kandidata ili mjera opreza možete pročitati ovdje.

Foto: Pexels, Unsplash, Poliklinika Bagatin

0