S hiperpigmentacijom se bore mnogi: donosimo nekoliko načina kako ublažiti taj problem

@anidundo

Neprekidno govorimo o važnosti uporabe kreme s visokim zaštitnim faktorom jer – koža pamti. Naime, sunčanje se, osim crvenilom i laganom iritacijom, na koži vidi kroz godine u različitim oblicima: bora, suhoća kože, hiperpigmentacija… Upravo s posljednjim problemom mnogi vode bitku, a mrlje nepravilnog oblika na tijelu pojačavaju se u ljetnim danima, osobito nakon dužeg izlaganja suncu kad je na njih potrebno posebno obratiti pozornost. Stručnjaci kažu kako se hiperpigmentacija javlja kad koža proizvodi više melanina te se zbog tog stvaraju smećkaste mrlje na koži koje su tamnije od okolnog područja. Neki tipovi hiperpigmentacije, poput melazme i pjegica, najčešće se pojavljuju na područjima koja su izloženija suncu, poput lica, ruku i nogu, dok se drugi oblici hiperpigmentacije pojavljuju uslijed ozljede pa se samim time mogu pojaviti bilo gdje na koži.

Rješenje: Kreme, tretmani ili kućna radinost

Iako je hiperpigmentacija sama po sebi bezopasna, mnogi je se iz estetskih razloga žele riješiti, a postoji niz metoda koje je moguće isprobati. Prije svega, treba izbjegavati izlaganje suncu te koristiti kreme sa zaštitnim faktorom kako bi se koža zaštitila te spriječilo nastajanje tamnih mrlja.

Također, oni koji se bore s hiperpigmentacijom mogu isprobati kreme za takva područja, a one uključuju sastojke koji “posvjetljuju” kožu poput vitamina C, kortikosteroida, hidrokinona, kojinske kiseline, retinoida i azelaične kiseline.

Kiehl’s Clearly Corrective™ Dark Spot Solution
Paula’s Choice C25 Super Booster
Barbara Sturm brightening face lotion
Eve Lom brightening cream

Moguće je i odlučiti se za kozmetičke tretmane poput laserske terapire, kemijskih pilinga i mikodermoabrazije. Međutim, ako se odlučite za jedan od ovakvih tretmana, vrlo je bitno prije samog postupka razgovarati s dermatologom kako bi se vidjele eventualne nuspojave.

Za hiperpigmentaciju se možete pobrinuti i u “kućnoj radinosti”, no stručnjaci kažu kako još uvijek ne postoje definitivna istraživanja koja bi potvrdila koji je lijek potpuno učinkovit. U ovakvim je situacijama bitno isprobati tretman na malom području te ga momentalno prestati koristiti ako dođe do iritacije kože. Prema istraživanju iz 2018. godine, biljke koje bi mogle pomoći u smanjivanju hiperpigmentacije su aloe vera, sladić ili slatki korijen i zeleni čaj.

Foto: Instagram (@anidundo), Kiehl’s, Cult Beauty, Look Fantastic

0