Pet stvari koje vam mogu pokvariti ljetni provod

Sezona partyja i festivala u Hrvatskoj već je počela, a osim u glazbeno-kulturnoj ponudi, brojni će si posjetitelji tijekom festivala dati oduška i u drugim popratnim izazovima. Da višednevno tulumarenje ne bi završilo s lošim posljedicama, Farmacia je pripremila vodič najčešćih problema s kojima ćete se susresti na festivalima i ujedno predlaže kako se nositi s njima.

1. Mamurluk

Pretjeranom konzumacijom alkoholnih pića organizam se može otrovati do te mjere da će vam trebati i tjedan dana da se dovedete u red. Donekle ćete spriječiti mamurluk ako i tijekom konzumacije alkoholnih pića pijete vodu.

Ako do mamurluka i dođe, pomoći može uzimanje vitamina B kompleksa, posebice B1, B2 i B6 jer su važni u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Svježi voćni sokovi bogati vitaminima učinkovito vraćaju svježinu.

Simptomi koje osjećate poslije prekomjernog uzimanja alkohola su znakovi dehidracije koju je uzrokovao alkohol. Zato se potrebno rehidrirati tako da pijete puno vode odmah nakon buđenja – rehidriranje tijela ključno je u oporavku od mamurluka.

Farmacia preporučuje: Enterosgel 176,95 kn, Vitamin Well Celebrate 13,49 kn, Centravit Energy direkt granule 79,00 kn

2. Iscrpljenost

Iscrpljenost koju ćete osjećati zbog neispavanosti i premalo sna najlakše ćete napasti kombinacijom nadomjestaka prehrani. Ujutro će to biti probiotici, eleuterokok i karnitin, a navečer magnezij. Uz to, poželjno je dnevno popiti dvije šalice zelenog čaja.

Farmacia preporučuje: Multivita energy up šumeće tablete 25,90 kn, Pileje Unibiane tablete 294,15 kn, Magnezij 375 direkt + B kompleks granule 60,60 kn

3. Opekline od sunca

Simptomi sunčanih opeklina obično uključuju crvenilo kože, mjehuriće i odignuća koja mogu jako svrbjeti, izuzetnu osjetljivost kože na dodir, suhoću i ljuštenje kože.

Kako si možete pomoći? Opečenu i crvenu kožu možete vlažiti losionima, mlijekom ili kremama namijenjenima za nadraženu kožu od sunca.

Ako vas jako muči bol uzrokovana pečenjem zahvaćenog dijela kože, pomoći može uzimanje analgetika na bazi paracetamola ili ibuprofena. Olakšanje pružaju i umirujući oblozi od aloe vere, a dobro je nakon tuširanja na kožu nanijeti ulja umirujućeg djelovanja, poput ulja nevena ili kokosa, te piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Preporučuje se i korištenje hidratantne i hranjive kreme sedam do deset dana nakon nastanka opeklina. Naime, koža opečena od sunca sklona je ljuštenju, a redovito nanošenje takvih specifičnih krema pospješuje i ubrzava njezino zacjeljivanje.

Farmacia preporučuje: Pileje Porphyral HSP derm krema, 102,64 kn Neoviderm emulzija, 140 kn, Bepanthen krema, 47,55 kn

Farmacia beauty
Farmacia beauty

4. Ubodi i ugrizi insekata

Boravak na otvorenom, osim štetnog djelovanja sunca, mogu nam zagorčati i različiti insekti čiji ubodi i ugrizi mogu biti nezgodni, pa i po život opasni. Ubodi komaraca, iako nisu jako opasni, izazivaju svrbež i crvenilo, a pretjeranim češanjem možemo oštetiti kožu i izazvati infekciju. Koliko je moguće, treba se zaštititi odjećom, a nepokrivene dijelove tijela zaštititi repelentom, odnosno sredstvom koje se nanosi na kožu i svojim mirisom odbija insekte.

Ako ipak ne izbjegnete ubod, na mjesto uboda treba nanijeti neku antihistaminsku kremu ili gel za ublažavanje alergijske reakcije.

Vrlo su neugodni ubodi osa ili pčela koji izazivaju crvenilo, oteklinu i bol. U tom slučaju pomoći će hladni oblozi od vode, a vrlo je učinkovit i ledeni oblog. Ledeni oblog smanjit će oteklinu i bol, a potom mjesto uboda treba namazati kremom protiv alergije. U slučaju jače alergijske reakcije bit će potrebno uzeti i antihistaminik u obliku tablete. Posljedice uboda mogu biti i glavobolja, mučnina i osip šireg razmjera, a tada valja potražiti liječničku pomoć, kao i u slučaju uboda u područje grla ili jezika, zbog opasnosti od gušenja.

Farmacia preporučuje: Synopen mast, 44,08 kn, ESI Aloe vera gel 42,00 kn

Farmacia beauty
Farmacia beauty


5. Nezaštićeni spolni odnos

Festivalski provodi, uz prekomjerno pijenje, često završavaju i nezaštićenim spolnim odnosom. No, jutro poslije nerijetko treba sanirati eventualne posljedice.

Hitna kontracepcija metoda je kojom se sprječava neplanirana trudnoća nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode: puknuća kondoma, propuštene doze redovite kontracepcije te istisnuća spirale. Za hitnu kontracepciju u Hrvatskoj se koriste dvije vrste tableta koje se dobivaju bez recepta, u ljekarni.

Ako se nađete u situaciji da vam je potrebna hitna kontracepcija, ljekarnik će vam osigurati privatnost radi kratkog razgovora u kojem će vam postaviti nekoliko pitanja važna za pravilno savjetovanje i informiranje o hitnoj kontracepciji.

Ulipristal acetat je hitna kontracepcija koja se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se primijeni unutar 120 sati (5 dana) nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje tako da sprječava ili odgađa ovulaciju. 

Levonorgestrel je hitna kontracepcija koja se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se primijeni unutar 72 sata (3 dana) nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode. Smatra se da djeluje putem sprječavanja ovulacije i oplodnje.

Važno je napomenuti da, ako je već došlo do trudnoće, hitna kontracepcija ne djeluje abortivno.

Tekst: Željka Suvajac Pichler i Martina Šepetavc

Foto: PR, Unsplash

0