Farmacia beauty memo: Zašto su važni beauty dodaci prehrani?

Čak i ako se dobro brinemo o svojoj koži, hranimo je iznutra i izvana, kompleksni proces starenja kože je neizbježan. Pažljiv odabir dodataka prehrani i briga o koži donijet će višestruke koristi cijelom organizmu. O najboljim beauty suplementima i njihovu djelovanju piše Maša Čop, mag. pharm. iz Farmacije.

Opuštanje tijekom godišnjeg odmora, uživanje u moru i boravak na svježem zraku, omogućilo je našoj koži mnoge blagodati i napunilo rezerve vitamina D u našem organizmu. Ipak, usprkos pravilnoj njezi i zaštiti kože od sunca tijekom ljetnih mjeseci, kraj ljeta često dočekamo s dehidriranom i gladnom kožom. Rana jesen je vrijeme kad koža treba više pažnje i dobro je razmisliti o tome kako je možemo nahraniti iznutra.

Dovoljna hidratacija kože i unos kvalitetnih namirnica prvo je što trebate osigurati koži. Biljna ulja i ekstrakti odabranih ljekovitih biljaka pritom zauzimaju važno mjesto jer sadrže organizmu bitne esencijalne masne kiseline i druge ljekovite tvari koje pomažu vrlo intenzivnom metabolizmu kože. Ulje lana bogato je omega-3 masnim kiselinama i, uz druge korisne učinke, bit će dobar odabir kod osoba koje se bore s problemom suhe kože. Istovremeno, pomoći će u smanjenju učinka fotostarenja kože. Ulja noćurka i boražine bogata su gama linolenskom kiselinom i kao takva trebaju biti uvrštena u prehranu osoba sa suhom kožom, ali i onih s upalnim procesima na koži. Ako su akne, nečista koža ili izrazito stanjena koža vaš problem, korisno je posavjetovati se s ljekarnikom o korištenju ekstrakata biljke čičak, kopriva ili poljska preslica.

Vitamin C i E

Čak i ako se dobro brinemo o svojoj koži, hranimo je iznutra i izvana, kompleksni proces starenja kože je neizbježan. On ovisi o genetskom naslijeđu, ali i o vanjskim faktorima poput UV-zračenja, pušenja, stresa i zagađenja zraka. Svi ti faktori pridonose stvaranju oksidativnog stresa i iscrpljuju prirodne zalihe antioksidansa u tijelu. Osim zdravim stilom života, kvalitetnom prehranom i dodacima prehrani možemo tijelu pomoći u ovoj borbi. Vitamini C i E su već dugi niz godina zlatni standard prilikom odabira antioksidansa za zdravlje kože. Vitamin C, osim svog antioksidativnog učinka, nužan je u sintezi kolagena. S obzirom na to da kolagen nastaje u vezivnom tkivu i u koži, potpuno je opravdana upotreba vitamina C u očuvanju zdravlja i čvrstoće kože. Vitamin E, taj snažni čuvar naših staničnih membrana, zajedno s vitaminom C pruža odličnu antioksidativnu zaštitu koži. U odnosu na novije antioksidanse koje danas imamo na raspolaganju, vitamini C i E možda nisu najpotentniji, ali su daleko najdulje korišteni i zaslužuju biti prvi odabir u podršci zdravlju kože. Korisno je koži osigurati i dovoljne količine cinka koji sudjeluje u radu više od 300 enzima, ima protuupalno djelovanje i igra važnu ulogu u sintezi proteina i kolagena.

Koenzim Q10

Dodaci prehrani koji sadrže koenzim Q10, hijaluronsku kiselinu ili kolagen, najčešće se koriste u druge svrhe, s obzirom na njihov povoljan učinak u prevenciji bolesti krvožilnog (koenzim Q10) koštano-mišićnog sustava (hijaluronska kiselina i kolagen). Ipak, istovremeno djeluju vrlo blagotvorno na svjež i mladolik izgled kože.

Koenzim Q10 je vitaminima slična tvar, prisutna u svim tkivima našeg organizma. Važna je njegova uloga u procesu stvaranja energije, ali i u procesu sagorijevanja masti i pozitivnom utjecaju na fleksibilnost staničnih membrana. Snažan je antioksidans koji sudjeluje u sprječavanju oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina važan je sastojak vezivnog tkiva koji ispunjava prostor između kolagenih i elastičnih vlakana. Sudjeluje u transportu tvari, štiti kožu od mehaničkih i kemijskih oštećenja, no najčešće je spominjana njezina sposobnost vezanja vode, čime se održava optimalna vlažnost i elastičnost kože.

Kolageni

Kolageni su skupina proteina koji čine glavnu proteinsku komponentu kože, kostiju i vezivnog tkiva. Koži daju čvrstoću te je povezuju sa strukturama ispod nje. Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena, no s vremenom se smanjuje kapacitet njegove obnove. Vrijeme i aktualne kliničke studije pokazat će je li oralna upotreba kolagena opravdana u borbi protiv prirodnog smanjenja sposobnosti organizma u stvaranju i obnovi kolagena.

U dodacima prehrani s kolagenom, kao i onima s koenzimom Q10 i hijaluronskom kiselinom, ključna je tehnologija dobivanja ovih molekula u oblicima koji omogućuju dovoljnu apsorpciju u probavnom sustavu i naknadnu visoku bioraspoloživost u ciljanim tkivima.

Zaključno, neupitno je da će pažljiv odabir dodataka prehrani i briga o koži donijeti višestruke koristi cijelom našem organizmu.

Farmacia preporučuje

Premium Green Beauty Complex pridonosi održavanju normalne kože, kose i noktiju te imaju ulogu u procesu dijeljenja stanica, 149 kn

Pileje Dermobiane Age Protect  sadrži ekstrakt nara, ulje boražine, ekstrakt Porphyral HSP® te oligoelemente, 193,23 kn

Solgar Advanced Antioxidant Formula pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, 279 kn

Twinlab Ultra Q10 prirodna je tvar koja nastaje u organizmu, a dio je procesa za stvaranje energije svake stanice, 324,96 kn

Terranova Hijaluronska kiselina kompleks, kompleks za intenzivnu hidrataciju kože, 249,74 kn

Yasenka skinage Collagen Prestige 10000 sadrži hidrolizirani kolagen, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamine B, mangan i cink, 250 kn.

Tekst: Maša Čop, mag. pharm
Foto: Promo, Unsplash

2