Zagrebački doktor otkriva nam sve o novoj metodi pomlađivanja sa super prirodnim rezultatima

Povodom treninga svjetski poznatog estetskog liječnika Joba Thuisa, poznatijeg kao kralja filera, u Poliklinici Lohuis Filipović razgovarali smo s doktorom Borisom Filipovićem o trendovima u estetici, filerima, holističkom pristupu pomlađivanju i zadovoljnim klijenticama. Boris Filipović specijalizirao je otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, a prvi je Hrvat koji je stekao subspecijalističko usavršavanje u trajanju od dvije godine u Nizozemskoj na čuvenoj Europskoj akademiji za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju lica, EAFPS, pod vodstvom doktora Petera J. F. M. Lohuisa, današnjeg partnera u poliklinici. Otkrio je kako do prirodno svježeg izgleda kože bez pretjeranog i neželjenog volumena.

  • Nedavno je u vašoj poliklinici održan trening renomiranog estetskog liječnika Joba Thuisa o aplikaciji nove generacije filera. Koliko je važno u vašem poslu pratiti trendove?

Iznimno je važno biti u tijeku s novim trendovima i pratiti što se događa u estetici na svjetskom nivou. Kako sam za vrijeme svojeg obrazovanja prošao specijalizacije i usavršavanja na najboljim klinikama u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, imao sam prilike surađivati s najboljima. I dalje u Poliklinici njegujemo tu praksu, pa često odlazimo na nova usavršavanja ili pak, kao sada, ugošćujemo svjetske stručnjake. Kada je estetska medicina u pitanju, vrlo je važno uz adekvatno formalno obrazovanje imati i osjećaj za lijepo, ravnotežu te harmoniju. Mirna i spretna ruka uz „oko za detalje“ savršena je kombinacija za liječnika estetske medicine.

“Da bi rezultat bio vrhunski, potreban je cjelovit pristup u tretiranju kože glave i vrata.”

  • Koji su najčešći zahtjevi vaših klijentica?

Naše klijentice isključivo traže prirodan i svjež izgled, žele izgledati najbolje u svojim godinama. Pri tome je vrlo važno da se tragovi zahvata, bilo kirurški ili nekirurški, ne primjećuju, već da se vidi samo lijepa koža i lice koje zrači. To u praksi podrazumijeva kombinaciju nadoknade volumena lica, ispravljanje kontura lica i svakodnevnu njegu kože odgovarajućim preparatima. Da bi rezultat bio vrhunski, potreban je cjelovit pristup u tretiranju kože glave i vrata. Beauty rječnikom, rekao bih da se vodimo idejom – no make up, make up.

  • Što savjetujete klijenticama? Kako postići „prirodno svjež“ izgled?

Važno je napomenuti da svaka konzultacija započinje osluškivanjem klijentovih želja, odnosno razumijevanjem toga kako ona ili on vidi svoje lice. Postoji više tipova klijenata: oni koji točno znaju što žele i oni koji nisu sigurni koji tretman žele, ali znaju da žele izgledati bolje. Nakon toga izuzetno je bitno pravilno postavljanje „dijagnoze“ problema koji želimo ispraviti. Za to je potrebno imati dovoljno edukacije da poznajemo sve mehanizme kojima lice stari, gubi svoj tonus i mladenački izgled. Nakon toga možemo s klijentom odlučiti koja je metoda najbolji izbor u konkretnom slučaju. Tu leži ključ prirodno svježeg izgleda – morate u svojim rukama imati sve metode, kirurške i nekirurške, kako biste klijentima pružili taj traženi izgled. Nema smisla forsirati nekirurške metode, ako one ne mogu osigurati optimalni prirodni izgled. Također, u tim situacijama pretjerane nekirurške metode puno više koštaju, a traju kraće nego neki ciljani kirurški zahvat sa minimalnim oporavkom. 

“Nema smisla forsirati nekirurške metode, ako one ne mogu osigurati optimalni prirodni izgled.”

  • Njegujete li holistički pristup pomlađivanju? Što on sve uključuje?

U pravilu postoje tri faze holističkog pristupa pomlađivanju. Prvu fazu čine metode pomlađivanja kože. Koža je organ koji je na neki način potrebno potaknuti na regeneraciju, pod uvjetom da je koža zdrava. Tu je svakako uključen timski pristup, suradnja s našim specijalistom dermatologije i kozmetologom. Tek kada je koža zdrava, pristupamo raznim metodama regeneracije kože, koja uključuje medicinske kreme na bazi kiselina, mikroiglice, radiofrekvencije, laser i dr.

Druga faza podrazumijeva vraćanje volumena licu i kreaciju kontura lica koje su se protokom vremena izbrisale. Metode koje ovdje koristimo u prvom su redu fileri, bilo na bazi hijaluronske kiseline ili fileri drugih vrsta, od kojih je glavni Radiesse. Također, koristimo se modernim tehnologijama kao što su ultrazvučna i radiofrekventna tehnologija. Treća je faza kirurgija pomlađivanja lica, koja u nekim slučajevima može biti i prvi izbor jer će dati mnogo prirodniji izgled, naročito kada imamo puno viška kože. Ovdje govorimo o operacijama facelift i necklift, operacijama usana – liplift, operacijama podočnjaka – blefaroplastika te o podizanju kutova obrva – temporal i brow lift.

  • Spomenuli ste da, uz popularni hijaluron, koristite i druge filere. O čemu je riječ?

Točno, moj je favorit Radiesse od Merz Aestheticsa. Riječ je o specifičnom fileru koji je po svojem sastavu kalcijev hidroksiapatit, a njegova je posebnost u tome što stimulira proizvodnju kolagena u koži te za razliku od hijalurona ne navlači vodu na sebe i ne stvara pretjeran volumen.

“Idealni kandidati za Radiesse su svi oni koji žele izgledati bolje, podići lice, prirodno ga popuniti, ali istovremeno izbjeći prenaglašen volumen.”

  • Tko su najbolji klijenti/klijentice za Radiesse? Što se njime postiže?

Radiesse omogućava prirodan izgled, podižuči lice i vračajući mu izgubljen volumen, dodatno konturira i pomlađuje. Idealni su kandidati za Radiesse svi oni koji žele izgledati bolje, podići lice, prirodno ga popuniti, ali istovremeno izbjeći prenaglašen volumen. Važno je reći da se Radiesse može kombinirati i s hijaluronskim filerima za određene regije na licu, ovisno o tipu kože i željama klijenta. Radiesse je drugačiji jer neće napraviti one okrugle obraze i jagodice koje dosta često imamo priliku vidjeti kod upotrebe hijaluronskih filera, već će lice oblikovati tako da izgleda prirodno ljepše.

  • Što biste preporučili ženama u 30-ima, 40-ima, a što onima u 50-tima?

To je dobro pitanje na koje ne postoji univerzalni odgovor; svi starimo individualno sa specifičnom anatomijom koju smo naslijedili – količinom masti, strukturom kosti i hrskavica. Svakako preporučujemo svim našim klijentima individualizirane nekirurške i kirurške tretmane, jer netko s trideset godina može imati opušteniju i manje elastičnu kožu sa značajnim gubitkom volmena lica i izraženim znakovima staranja od nekoga drugog s četrdeset godina. Nema pravila i vrlo je važno svakog klijenta osobno skenirati te bez obzira na godine, već fokusirajući se na trenutno stanje lica, predložiti idealan set tretmana za ljepši izgled. Lice uvijek može izgledati bolje, samo je važno odabrati pravi put u procesu pomlađivanja.

  • Je li istina da s tretmanima pomlađivanja treba krenuti što ranije da bi bili učinkoviti? Kada je najbolje započeti konzultacije sa stručnjakom za estetiku?

Puno ljudi želi izgledati bolje, biti bolja verzija sebe, a onda, s tim povezano, i osjećati se bolje u vlastitoj koži. Mi imamo klijentice u ranim dvadesetim godinama i muške klijente u ranim tridesetim godinama. Drugim riječima, nikada nije rano, a svakako nikada nije ni kasno. Sve ovisi o trenutnom stanju lica te njezi koju klijentica ili klijent primjenjuje.

“Lice uvijek može izgledati bolje, samo je važno odabrati pravi put u procesu pomlađivanja.”

  • Kako klijent može znati je li liječnik stručan u području estetske medicine? Kako možemo biti sigurni da smo odabrali vrhunskog stručnjaka?

Postoji velika razlika između toga bavi li se liječnik cijelim tijelom ili specifično nekim dijelom tijela, kao što je lice ili, još specifičnije, nos. Generalno, postoje plastični kirurzi, postoje facijalni plastični kirurzi i postoje doktori estetske medicine. Ja pripadam skupini facijalnih plastičnih kirurga i isključivo se bavim problematikom lica i vrata. Naše su edukacije potpuno drukčije, baza facijalnog kirurga jesu otorinolaringologija i maksilofacijalna kirurgija, dok su plastični kirurzi po svojoj osnovi opći kirurzi i u pravilu bave se estetikom tijela.

Doktori estetske medicine se isključivo bave nekirurškim zahvatima. Stoga je vrlo važno da klijent obrati pozornost na specijalizaciju liječnika, ovisno o tome za koji se tretman odlučuje. Također, sasvim je uredu da klijent od liječnika zatraži informaciju o njegovu stručnom usavršavanju, certifikatima i slično. Jednako tako, važno je znati i koje preparate liječnik koristi kada su u pitanju tretmani filerima i botulinom, jesu li proizvođači kvalitetni, registrirani i provjereni. Klijenti u našoj poliklinici za svaki tretman filera dobivaju etiketu sa točnim specifikacijama i registracijskim brojem za odabrani filer. Sve su to detalji o kojima treba voditi računa, no u estetskoj je medicini, osim edukacije, vrlo važan i liječnikov osjećaj za lijepo, koji se ne može naučiti. Estetska je medicina kao umjetnost – ili si talentiran ili nisi.

Foto: Merz Aesthetics

1