Jeste li se ikad pitali ima li donje rublje rok trajanja?

Nije bilo toliko davno kad smo se zapitale koliko često bi trebali mijenjati pidžamu ili staviti posteljinu na pranje. No, sad nas je zainteresiralo to koliko često bi zapravo trebale mijenjati svoje donje rublje tj. gaćice. Pod tim ne mislimo na zamjenu prljavih gaćica za čiste, nego na to kad je vrijeme da bacimo stare gaćice i nabavimo nove. Odmah smo pomislile na svoje ladice koje su pretrpane donjim rubljem, do ruba napunjene s asortimanom hipsterica, klasičnih gaćica i brazilki jer nikad prije nismo razmišljale o tome da bismo ih se mogle početi rješavati umjesto da samo donosimo nove primjerke. Imate li i vi još onih nekoliko lutalica iz srednje škole, vrijeme je da otkrijete istinu vezano uz to trebate li čim prije krenuti s raščišćavanjem svojih ladica i polica.

Koliko često bi trebali mijenjati staro za novo donje rublje?

Postoji jedno nepisano pravilo koje se širi internetom, a to je da bi svakih šest do 12 mjeseci trebali osvježiti svoju zalihu donjeg rublja. Međutim, stručnjaci kažu da, sve dok perete rublje nakon svake upotrebe, nema razloga za bacanjem gaćica u smeće. One ipak nemaju rok trajanja. Sve dok perete i dezinficirate svoje donje rublje i ono je bez rupa, možete ga zadržati. Tek kad se istroše biste trebali razmišljati o kupovini novih.

Kako pravilno voditi računa o čistoći donjeg rublja?

Kako biste pravilno očistili svoje ladice s donjim rubljem, sve iz nje ubacite u perilicu za rublje. Operite donje rublje s deterdžentom koji sadrži peroksid na najvišoj temperaturi koja je preporučena na etiketama. Ipak, čak i nakon što operete donje rublje, vjerojatno će se na tkanini pojaviti bakterije. Prema istraživanju iz 2001. godine, objavljenom u Journal Of Infection, u jednom prosječnom paru “čistog” donjeg rublja nalazi se otprilike jedna desetina grama fekalija. No, velika većina bakterija bit će uklonjena pravilnim pranjem, a mala količina koja ipak ostane vam neće naštetiti.

Perilice za rublje možda ne ubijaju sve mikroorganizme, ali one neće ostaviti dovoljno mikroba da bi to vama stvorilo probleme. No, ako želite biti dodatno oprezni, dezinficirajte svoju perilicu rublja barem jednom mjesečno. To napravite tako da ju upalite i pustite da radi bez odjeće na najvišoj temperaturi. Tako možete biti sigurni da se u njoj ne nakupljaju dodatne bakterije.

Dakle, kako se ispostavilo, donje rublje nije poput četkica za zube i ne postoji neko određeno razdoblje nakon kojeg za morate promijeniti. Sve dok svakodnevno odjenete svježi par i perete ih nakon svake upotrebe, možete ih nositi sve dok ne ostare.

Foto: Instagram

0