Sve što vas je ikad zanimalo o miteserima i kako ih se riješiti

miteseri

Miteseri ili komedoni nastaju kao posljedica prekomjernog lučenja sebuma u žlijezdama lojnicama koji u dodiru sa zrakom, bakterijama i gljivicama mijenjaju boju te postaju izrazito vidljivi.  Najčešće se javljaju na T zoni- čelu licu i nosu, no nalazimo ih i na drugim dijelovima tijela gdje žljezde lojnice pojačano luče sebum, najčešće na vratu i leđima. Svakodnevnim vanjskim utjecajima poput smoga, šminke i raznih krema, začepljujemo pore te koža ne može „disati“. Ukoliko se pora začepi i lojni kanal pukne dolazi do nastanka akne.

Razlikujemo otvorene i zatvorene mitesere.  Sebum otvorenog mitesera na kraju lojnog kanala u dodiru sa zrakom oksidira te nastaju crne točkice koje je jednostavno ukloniti ekspresijom odnosno istiskivanjem. Osim crnih točkica razlikujemo i zatvorene mitesere koje je prije istiskivanja potrebno otvoriti iglom ili lancetom.  Zatvoreni miteseri nisu isto što i bijele kvržice koje najčešće primjećujemo na kapcima, obrazima te u nekim slučajevima i na bradi. To su milije odnosno mliječne akne koje nastaju u trenutku kada keratin, kao bjelančevina zadužena za izgradnju površinskog sloja kože ostane zatvorena u pori. Ponekad se razgradi sama od sebe ali u većini slučajeva ju treba ukloniti na način da se prvo otvori pora lancetom, a zatim se mehanički, prstima istisne sadržaj.

Objavu dijeli @liv_young_

Kada nastaju akne? Miteseri sami po sebi nisu problem, pogotovo oni otvoreni jer se kod njih neprestano izlučuje mješavina rožnatih i masnih stanica pa ih se lakše riješiti, no zatvoreni komedoni koji se sami ne otvore predstavljaju problem.  Na mjestu čepića postupno dolaze bakterije koje pogoršavaju stanje, kožu oko mitesera zahvaća infekcija zbog koje se u kanalu stvara gnoj. Razlikujemo potkožne i površinske ali one upaljene i neupaljene prištiće. Akne i upalne procese najčešće povezujemo sa hormonalnim promjenama u pubertetu, ali i sa hormonskim disbalansom u kasnijoj dobi ali i sa nepravilnom njegom masnog lica pogotovo zatvorenih komedona koji se pokušavaju istisnuti ali koža lica nije pravilno pripremljena te komedon nije moguće istisnuti do kraja.

miteseri2

Razvoj mitesera potiče prekomjerno stvaranje sebuma pod utjecajem mušhih spolnih hormona ali i psihička stanja poput brige i stresa, pojedini lijekovi, boravak u vlažnim uvjetima, alkohol, cigarete i hrana. Prvenstveno mislim na šećer, mlijeko i mliječne proizvode. Također problem su i neredoviti obroci jer tijelo u tom slučaju luči linoleinsku kiselinu koja dodatno začepljuje pore. Iako make up spominjemo na kraju on je jednako važan kada je riječ o stvaranju mitesera.  Prilikom odabira dekorativne kozmetike trebalo bi odabrati onu koja je nekomedogena i najvažnije od svega- svaku večer ju treba dobro oprati sa lica.

Ukloniti miteser nije nimalo lak i jednostavan zadatak. Crne točkice koje se pojavljuju par puta godišnje možete sami sanirati, no ukoliko je riječ o većoj površini obratite se stručno educiranom osoblju. Danas mnogi saloni i poliklinike nude razne tretmane čišćenja lica kao sto je vakumsko čišćenje, čišćenje lica UVZ špatulom, laser, mikrodermoabrazija i slično, no mišljenja sam kako ništa ne može zamijeniti ruku i kvalitetno mehaničko čišćenje lica. Lice treba poznavati, treba imati iskustva i najvažnije od svega prije čišćenja lice treba dobro pripremiti. Nakon klasičnog čišćenja koje je potrebno raditi 3-4 puta godišnje lice se ostatak godine njeguje kisikom, glinom, voćnim kiselinama i ostalim preparatima prema tipu kože.

Nakon čišćenja lice kod kuće treba pravilno njegovati, kloniti se šećera, uzimati dodatke kao što su cink, crni kim te vitamin D u zimskim mjesecima. Potrebno je redovito raditi piling i nanositi masku te ukoliko je moguće koristiti što laganiji make up.

 

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

0