Kako ispravno očistiti pribor za make up?

@madelynnfurlong

Svi volimo misliti kako naš make up i pribor održavamo u dobrom stanju, no par savjeta nikad nije na odmet. Pa, za početak, najbolje je početi s osnovama i naglasiti kako se šminka koju koristimo svaki dan treba i čistiti vrlo često, u prosjeku svakih nekoliko tjedana, ovisno o proizvodu. Naravno, čišćenje šminke i pribora treba biti i češće ako putujete ili ste skloni bolesti.

Vlastiti make up ne treba dijeliti

@madelynnfurlong

Nadalje, međusobno dijeljenje šminke nije poželjno, ali ako je i došlo do tog, make up se mora odmah očistiti kako biste bili sigurni da nije došlo do prijenosa klica. Ipak, vlastiti make up ne bi trebalo dijeliti, kao ni pribor za nanošenje. Što se tiče četkica i kistova za apliciranje šminke, većina ih je napravljena od sintetičkih čekinja ili od prirodne životinjske dlake pa se preporučuje čišćenje jednom tjedno. Na taj način čekinje će ostati mekane, a istovremeno se spriječava nakupljanje velike količine pudera ili rumenila na njima. Idealno ih je čistiti jednom na tjedan.

Osim toga, vizažisti napominju da čišćenje pribora nije i ne smije biti zamjena za nabavu nove šminke kad je postojeća suha ili pri kraju. Gotovo je nepotrebno govoriti kako se proizvodi ne bi trebali govoriti nakon isteka roka trajanja, a osim na datum, pozornost treba obratiti i na izgled samog proizvoda. Primjerice, tekući proizvodi mogu poprimiti neobičan miris, a maskara postaje suha. Kad se to dogodi, pravo je vrijeme da ih se riješite i bacite u smeće.

Pažljivo s alkoholnim otopinama jer mogu izazvati suprotan efekt

@madelynnfurlong

Prije svake uporabe šminke treba prati ruke. Koliko god se savjet činio očit, nije na odmet naglasiti, kao i to da ako čistite s alkoholom, treba biti oprezan kako ne bi postigli kontra-efekt. Pribor se može dezinficirati s otopinom izopropilnog alkohola koji se nalazi u bočici kao sprej. Tako se može čistiti balzam za usne ili ruž – dovoljno ih je tek poprskati, a nakon toga lagano obrisati čistom maramicom. Uvijač za trepavice briše se blazinicama i malom količinom alkohola, no važno je pustiti da se potpuno osuši prije idućeg korištenja pa je najbolje pričekati 24 sata.

Govoreći o maskari, bolje ju je baciti nego je čistiti i pokušati je osvježiti. Naime, područje oka izrazito je osjetljivo i najbolje je ne riskirati jer se time umanjuje mogućnost infekcije te svrbež, crvenilo i oticanje. Što se tiče pudera, ako ste iz bilo kojeg razloga zabrinuti zbog bakterija na proizvodima u prahu, možete ih dezinficirati prije uporabe. Lagano skinite gornji sloj proizvoda pa ga poprskajte s alkoholom i ostavite da se osuši na zraku. Kad je riječ o tekućim puderima, vrlo je bitno da se oni na lice ne apliciraju prstima, nego s kistovima i četkicama. Naime, bez obzira na to koliko su vam ruke čiste, umakanje prstiju u tekuće i kremaste proizvode može uzrokovati širenje bakterija.

Foto: Instagram (@madelynnfurlong)

0