Jedan od najvećih mitova koji vlada u beauty svijetu

Od brojnih beauty gurua i skincare entuzijastica ste barem jednom mogli čuti kako izgovaraju sljedeću frazu, kad govore o njezi kože: “Vjerujem da sjajna koža dolazi iznutra“, ili: “Vi ste ono što jedete“. Izraz se može razlikovati od osobe do osobe, ali uvijek sugerira isto – to da je čista, zdrava i sjajna koža moguća samo ako jedete određene namirnice i istovremeno izbjegavate druge, štetne namirnice. Naravno, svi znamo da je uravnotežena prehrana važna i korisna za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Ali što se tiče kože, posebice kožnih stanja poput akni, ekcema i rozaceje, liječenje je puno složenije od toga da svako jutro započnete sokom od celera, matcha čajem ili kavom sa zobenim mlijekom. To je beauty mit koji je potrebno razbiti.

Beauty mit s društvenih mreža

Nažalost, njega kože i prehrana sada su se toliko isprepleli da nisu samo celebrityji oni koji se bave prehranom i koji za određene skupine hrane tvrde da su poput lijeka za probleme s kožom. Na TikToku i Instagramu možete vidjeti brojne beauty i wellness entuzijastice koje promoviraju prehranu za blistavu kožu ili grickalice i shakeove za koje tvrde da pomažu u rješavanju prištića. Zašto je to toliko popularno i je li uopće istinito?

Potpune preobrazbe prehrambenih navika postale su uobičajene u posljednje vrijeme. To je vjerojatno rezultat nakupljanja viška kilograma tijekom posljednjih godinu dana – i to je naravno u potpunosti normalno. U međuvremenu nam je porasla i svijest o različitim načinima i vrstama prehrane. Nije tajna da su stres i anksioznost postali naši stalni suputnici i da su utjecali i na našu kožu. Tako su nam pojačano počeli izbijati prištići i ekcemi. No, samo fokusiranje na prehranu kao na način postizanja blistave kože nije ispravno, a nije niti moguće.

Zdrava prehrana neće magično popraviti našu kožu

Super-hrana i razni recepti nisu popravci za kožu. Prirodni načini za rješavanje problema akni i drugih nedostataka iznutra, kao i najbolje namirnice za postizanje čiste kože, popularne su teme. Tako se proteinske pločice, zeleni čaj i bobičasto voće preporučuju za poboljšanje tena.

No, to je mit. Većina stanja kože su izuzetno složena i hrana ne može biti jedini odgovor na njih. To je previše pojednostavljena tvrdnja za kožu koja je sve samo ne jednostavna. Zdravlje kože je slojevito, stoga uzimanje u obzir samo i isključivo prehrane nije preporučljivo. Naime, toliko različitih čimbenika može pridonijeti raznim stanjima kože, od stresa do genetike i hormonalne neravnoteže. Stoga prehrana ne može biti jedino rješenje. Najbolje bi bilo da posjetite svog liječnika ili dermatologa s kojim se možete savjetovati vezano uz uzrok i liječenje stanja kože.

Foto: Instagram

0