Skincare u menopauzi: Kako se pravilno brinuti o koži u tom novom razdoblju života?
Skincare u menopauzi: Kako se pravilno brinuti o koži u tom novom razdoblju života?

Skincare u menopauzi: Kako se pravilno brinuti o koži u tom novom razdoblju života?

Menopauza je ključno razdoblje u životu svake žene, obilježeno brojnim fizičkim i emocionalnim promjenama. No znamo da nije sve baš tako jednostavno, prije same menopauze imamo perimenopauzu, a nakon nje i postmenopauzu. Nažalost, velik broj žena i dalje nije dovoljno upoznat s tim koliko se tada u stvari tijelo i um mijenjaju. Ovaj svojevrsni tabu, posljednjih nekoliko godina postao je fokusnom temom razgovora kad je u pitanju zdravlje i ljepota kože.

Naime, upravo jedna od značajnih promjena koja se događa tijekom menopauze odnosi se na kožu lica. To je promjena koju i među prvima primijetimo. Koža tada može gubiti elastičnost, postati suha, a pojačano se stvaraju i bore te se mijenja sama tekstura kože. Ove promjene često proizlaze iz smanjenja razine estrogena, ključnog hormona za očuvanje mladolikog izgleda kože.

Kompletna izmjena hormona

Pad estrogena tijekom menopauze prije ili kasnije u postmenopauzi rezultira gubitkom kolagena i čvrstoće kože, što kožu čini sklonijom opuštanju i stvaranju bora. Također, suhoća kože postaje uobičajena pojava, uz koju nerijetko idu iritacija, crvenilo i nelagoda. Jednako tako, zahvaljujući hormonalnim promjenama, javljaju se i hiperpigmentacijske mrlje i melazme. Kako bi doskočili tom problemu i pružili ženama podršku u ovom emocionalno uzburkanom periodu života, Vichy, kroz svoju kampanju za liniju Neovadiol, progovara otvoreno o menopauzi i ženama želi pružiti brojne savjete putem svoje FB stranice #Nemapauze u menopauzi i MenoTalks web stranice.

Neovadiol_iStock

Kako si pomoći?

Kako bismo se nosili s tim izazovima, važno je uspostaviti pravilnu njegu kože lica tijekom postmenopauze. To, nažalost, znači da svoju kožu morate upoznati ispočetka. Ona više neće jednako dobro odgovarati na serume i kreme koje ste voljeli u 20-ima ili 30-ima, već zahtijeva, ponekad, i sasvim drugačiji tip njege. Ako ga već dosad niste koristili, SPF sada mora postati obavezan dio vaše jutarnje rutine njege.

Uz pravilnu njegu kože lica, važno je također voditi zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i pretjerane konzumacije alkohola. Kombinacija pravilne njege i zdravih životnih navika može pomoći u očuvanju zdravlja i mladolikog izgleda kože u postmenopauzi.

No prije svega, prvi korak je odrediti jeste li zaista zakoračili u menopauzu ili sada proživljavate perimenopauzu.

Što je perimenopauza?

Perimenopauza je prijelazno razdoblje koje žene prolaze prije nego što uđu u menopauzu, koja označava kraj menstrualnog ciklusa i reproduktivne funkcije. Ovo razdoblje može trajati nekoliko godina i karakterizira ga postupno smanjenje razine estrogena, ključnog hormona koji regulira menstrualni ciklus i plodnost.

Ona obično počinje u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama, no može započeti i ranije. Tijekom ovog razdoblja, žene mogu doživjeti različite simptome koji su povezani s hormonalnim promjenama, a koje podsjećaju na simptome menopauze. Perimenopauza može biti izazovno razdoblje za mnoge žene, jer simptomi mogu biti nepredvidljivi i utjecati na kvalitetu života. Međutim, nema pravila – neke žene će perimenopauzu jedva osjetiti, dok će drugima biti vrlo teška.

Važno je napomenuti da perimenopauza nije isto što i menopauza. Menopauza se službeno dijagnosticira kada žena nema menstruacijski ciklus najmanje 12 mjeseci zaredom, dok se perimenopauza odnosi na prijelazno razdoblje koje vodi do menopauze.

Što je menopauza?

Menopauza je prirodni biološki proces koji označava kraj reproduktivne faze u životu žene. To je trenutak kada žena prestaje imati menstrualne cikluse, što označava kraj njezine plodnosti. Menopauza se službeno dijagnosticira kada žena nema menstruacijski ciklus najmanje 12 mjeseci zaredom.

Prosječna dob u kojoj se menopauza događa je oko 51. godine, ali to može varirati od žene do žene. Postoje i slučajevi rane menopauze, koja se događa prije 40. godine života, i kasne menopauze, koja se događa nakon 55. godine života.

Menopauza je uzrokovana prirodnim smanjenjem proizvodnje hormona estrogena i progesterona u jajnicima. Ovi hormoni su odgovorni za regulaciju menstrualnog ciklusa i plodnost žene. Kako se razina ovih hormona smanjuje tijekom menopauze, to može rezultirati različitim fizičkim i emocionalnim simptomima. Neki od simptoma menopauze uključuju valunge, noćno znojenje, neredovite menstruacijske cikluse, suhoću vagine, promjene raspoloženja, nesanicu, umor, promjene u težini, smanjeni libido i osteoporozu.

Što je postmenopauza?

Postmenopauza je razdoblje koje dolazi nakon menopauze, odnosno nakon što je prošla najmanje godina dana od poslednjeg menstrualnog krvarenja. Neke žene već na samom početku postmenopauze osjete značajno smanjenje intenziteta simptoma, dok se kod drugih oni znaju povremeno javljati i godinama nakon menopauze.

Prosječna dob za ulazak u postmenopauzu je 65 godina, a zapravo se radi o razdoblju koje traje do kraja života. Simptomi obično popuste, smanji se njihova učestalost i intenzitet. Ipak, u prosjeku mogu trajati 4-5 godina.

Što se kože tiče, nakon svih hormonalnih promjena koje žene prolaze u menopauzi, aposlutno je moguće da će u postmenopauzi imati potpuno drugačiji tip kože nego prije menopauze.

Vichy Neovadiol kao pomoć i podrška koži

Vichy je jedan od brendova koji se vodi ekspertizom o vidljivom utjecaju hormona na znakove starenja kože lica tijekom menopauze, što potvrđuje i linijom Neovadiol koja je posvećena upravo koži u svakoj fazi perimenopauze i postmenopauze.

Tijekom perimenopauze preporučuje se koristiti Neovadiol Meno 5 Bi-serum uz dnevnu i noćnu Neovadiol kremu, kako je tada najbitnije revitalizirati kožu i povratiti joj gustoću. To fantastično radi hijaluronska kiselina. Tijekom postmenopauze, javlja se i ovješenost kože, pa je sve bitniji i Omega 3-6-9 kompleks. Nakon Meno B5 Bi-seruma zato se preporučuju Neovadiol dnevna i noćna krema za postmenopauzu.

Novitet linije je Neovadiol učvršćujuća krema protiv tamnih mrlja SPF50, koja nudi čvršću, otporniju i sjajniju kožu s manjim borama i pigmentacijskim mrljama zahvaljujući niacinamidu i UV filterima. Ona se može koristiti i tijekom perimenopauze i postmenopauze jer će uvelike pomoći zadržati kožu elastičnom i bez mrlja. Nju preporučuje i Daria Lorenci Flatz, zaštitno lice ove Vichyjeve linije.

neovadiol
neovadiol

Menopauza nije kraj života

“Bila sam u strahu da ulazak u perimenopauzu i menopauza označavaju svojevrstan rok trajanja – kao da smo proizvod na kojem to piše. Menopauza ima uvriježenu stigmu da to označava početak kraja, istek roka trajanja, a to zapravo ne može biti dalje od istine. “, izjavila je Daria Lorenci Flatz te razbila klasičan mit; “Često se vjeruje da se tijelo žene nepovratno mijenja ulaskom u menopauzu i da se ništa više ne može po pitanju kila, izgleda i osjećaja u vlastitoj koži. Ali samo je potrebno naučiti prilagoditi životni stil i stvoriti neke navike i sve se može!”.

Menopauza i dalje ostaje pomalo nejasan i neistražen period u životu žene koji je ispunjen tabu pitanjima. Toga je svjestan i Vichy koji se objeručke uključio u podršku ženama u perimenopauzi te u postmenopauzi. S ciljem da ohrabrivanja žena i podizanja svijest o važnosti podrške, te širenjem pristupa informacijama o menopauzi kroz savjete zdravstvenih djelatnika (dermatologa, ginekologa, nutricionista i psihologa) u Facebook grupi #NemaPauze u menopauzi nalaze se savjeti stručnjaka, iskustva drugih članica grupe te razni edukativni i zabavni sadržaji.

Ovo je uistinu druga faza vašega života – i ona može biti najbolja dosad.

Foto: Vichy, Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori