Kako efektivno očistiti svoju make up kolekciju od suvišnih proizvoda?

Kako efektivno očistiti svoju make up
kolekciju od suvišnih proizvoda?

Osjećate li se ponekad zatrpano količinom stvari koje posjedujete i koje rijetko do nikad ne koristite, no svejedno skupljaju prašinu u vašem stanu? Na ovaj problem naročito nailazimo u svojim kupaonicama, koje znaju biti dupkom ispunjene make up proizvodima koji nam se smiješe s polica i umivaonika, no nemaju skoro nikakvu uporabnu vrijednost. Dobili smo ih na poklon, nabavili u trenutku impulzivne kupovine, eventualno jednom isprobali i već prešli na nešto novo, no svejedno nam je takve proizvode žao baciti. Ulazimo u začarani krug gomile stvari koja se skuplja po kupaonici i kozmetičkim torbicama, a sav taj nered svakako utječe na to i kako se osjećamo.

Pa kako efektivno očistiti svoju make up kolekciju od suvišnih proizvoda i odmah se osjećati mnogo bolje?

Objavu dijeli Erica Choi (@eggcanvas)

Istaknite neželjene ili neodgovarajuće proizvode

Uzmite sat vremena samo za sebe, zatvorite se u kupaonicu i na jedno mjesto stavite sav make up koji posjedujete, koristili ga ili ne. Tako ćete dobiti dojam koliko točno proizvoda posjedujete i vrlo vjerojatno shvatiti kako vam tolika make up kolekcija uopće nije potrebna. Budite realni prema sebi, isključite emocije i hladne glave podijelite proizvode na tri kategorije: jednu u kojoj je make up koji trenutno koristite i nastavit ćete ga vjerojatno koristiti do kraja, jednu u kojoj je make up koji trenutno ne koristite, no planirate i jednu u kojoj je make up za koji se pitate zašto ga uopće čuvate, jer znate da ga nikada nećete koristiti. Posljednja grupa proizvoda mora ići van iz vaše kupaonice – ako vam je žao baciti ih, pitajte prijateljice jesu li zainteresirane za njih, jer nekoj od njih sigurno će se više sviđati ili više odgovarati nego vama.

Objavu dijeli Beti (@makeupsessions)

Provjerite rokove trajanja

Kupaonicu i kozmetičku torbicu ne čistimo baš svakog dana i a ovakva velika spremanja i inventure događaju se rijetko. Pa već kada ste se upustili u ovaj izazov, svim proizvodima koje posjedujete provjerite rokove trajanja. Na ambalažama proizvoda istaknuto je koliko dugo se make up može koristiti nakon otvaranja. Puderi i primeri najčešće traju 24 mjeseca od trenutka kada su otvoreni, rumenila i sjenila isto toliko, tekući tuševi i maskare oko 3 mjeseca, a ruževi za usne godinu dana. Ako posjedujete zbilja stari make up koji je već promijenio miris ili izgled, bacite ga bez razmišljanja – vjerujte nam, već po ovom kriteriju eliminirat ćete mnogo suvišnog make upa.

Objavu dijeli Beti (@makeupsessions)

Make up rutina po mjeri minimalistica

Žene koje žive po načelima minimalizma, naučile su nas mnogo toga. Pa sve i da ne želite otići u krajnost, svejedno možete posuditi i implementirati neka njihova rješenja. Svoju make up kolekciju dodatno ćete suziti ako na papir stavite što sve točno čini vašu svakodnevnu make up rutinu. U domeni dnevnog make upa, ključni proizvodi bit će puderi, maskare, olovke za obrve, rumenila i balzami ili lagani ruževi za usne, dok će se u domeni večernjeg make upa naći i tuševi, palete sjenila, highlighteri i nešto jači ruževi. Svi ostali proizvodi, koji vam se možda jako sviđaju, no u stvarnosti ih baš nikada ne koristite, zbilja mogu ići iz vaše kupaonice. Ponovno, ideja je da ih poklonite prijateljicama kojima će možda dobro doći.

Objavu dijeli Erica Choi (@eggcanvas)

Kvaliteta iznad kvantitete

Kako biste doista zadržali red u svojoj kupaonici i kozmetičkoj torbici, potrebno se držati principa i kada je u pitanju kupovina u drogerijama ili parfumerijama. A jedan od glavnih principa je ‘kvaliteta iznad kvantitete’ – kupujte manje i bolje i osim toga pokušajte izbjeći impulzivnu kupovinu proizvoda koji jako malo dođu, no negdje duboko u sebi znate da ih uopće nećete koristiti i da nisu za vas.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori