Isprobajte KonMari metodu u kupaonici i dovedite svoju kozmetiku u red

Isprobajte KonMari metodu u kupaonici i
dovedite svoju kozmetiku u red

Ovog siječnja svi su se raspričali o Japanki Marie Kondo, kada je na Netflix stigao njen serijal u kojem raznim obiteljima pomaže riješiti se nereda, najprije onog fizičkog, a zatim, pokazat će se, i onog emocionalnog. Obitelji koje su zatrpane stvarima u domu u kojem žive, uz njene metode odjednom pronalaze sreću i doživljavaju osjećaj olakšanja, a sve to uz nekoliko pravila kojih se jednostavno pridržavati. 

No, Marie Kondo zvijezda je već mnogo dulje. 2011. izašla je njena knjiga The Life-Changing Magic of Tidying Up, s kojom se ova autorica KonMari metode pospremanja prvi put predstavila svijetu. KonMari principi zaludili su svijet, a Netflixov serijal samo pokazuje kako je Marie Kondo nekoliko godina kasnije i dalje nevjerojatno utjecajna u onome što radi i propagira.

Nekoliko ključnih točaka njene metode dotiču se stvari koje u vama izazivaju osjećaj zadovoljstva – ili pak ne izazivaju, i u tom ih se slučaju najbolje riješiti. Zatim slijedi organizacija svega onoga što ste odlučili zadržati, a organizacijom tih stvari, zapravo se mijenjaju i neke loše navike, da bi se naposljetku došlo do cilja o kojem svi sanjaju – jednom organizirana prostorija ili element u domu ne mora se više nikada uređivati.

Ako vam se ovo čini zanimljivo i razmišljate o tome biste li isprobali KonMari metodu, svakako pročitajte knjige Marie Kondo i pogledajte Netflixov dokumentarac, a danas vam donosimo nekoliko savjeta kako organizirati i zadržati urednom kupaonicu, kao i silni kozmetički sadržaj koji čuvate u njoj, i to po KonMari metodi.

Odlučite što sačuvati

Ovo je možda najteži dio, jer se morate suočiti sa sadržajem svoje kupaonice i donijeti odluku ostaje li ondje ili odlazi. Naći će se tu raznih kozmetičkih proizvoda, od potrebnih do potpuno bespotrebnih, od onih koje redovito koristite i ponovno kupujete do onih koje ste impulzivno nabavili i sada ne znate što biste s njima, a žao vam ih je baciti. Pristupite zadatku racionalno, imajući na umu da će vam osjećaj pročišćene kupaonice donijeti olakšanje i zadovoljstvo.

Marie sugerira da sve proizvode stavite u sredinu prostorije, kako biste vidjeli o kojoj se količini kozmetike koju posjedujete zapravo radi.

Razmotrite svaki proizvod, bio on make up ili preparativa; koristite li ga redovito, čini li vas sretnim, biste li ga ponovno nabavili… Ako je odgovor da, make up proizvode s te hrpe u sredini prostorije stavljajte lijevo, a preparativne proizvode desno. To su proizvodi koje ćete zadržati.

Svi oni proizvodi koji samo stoje i skupljaju prašinu moraju otići, i to podsvjesno već dobro znate. Oni će ostati u sredini prostorije. Ako vam ih je žao baciti, uvijek ih možete proslijediti članici obitelji, prijateljici, kolegici na poslu…

Organizirajte svoju kozmetiku

Sada kada ste odlučili što ostaje, a što odlazi, vrijeme je da kozmetičke proizvode koje planirate zadržati organizirate na najbolji mogući način. Generalno pravilo Marie Kondo je da vam oni moraju biti vidljivi, pristupačni i da ih možete lako dohvatiti. U protivnom, opet ćete zaboraviti da ih imate, nećete ih koristiti, a ako ih i koristite, velika je vjerojatnost da ih nećete vratiti na predviđeno mjesto, što opet stvara prostor za akumuliranje nereda.

U čemu sve čuvati kozmetiku?

Marie Kondo voli kutije za cipele, no u slučaju kozmetike trebat će vam nešto prilagođenije, jer ipak želite da su vam proizvodi u kupaonici vidljivi i lako dostupni.

Alternativa mogu biti ukrasne darovne kutije (još bolje ako su sa skrivenim ladicama), koje se lako označavaju (svakako ih je dobro obilježiti naljepnicama na kojima će pisati koja je kozmetika organizirana unutra), ali u njima je najbolje držati stvari koje vam ne trebaju svakodnevno. Ako ste u njih ipak odlučili pohraniti make up i kozmetiku koju svakodnevno koristite, skinite poklopac kako bi vam proizvodi bili vidljivi i dostupni.

Po nama, optimalne su kutije, police s ladicama i stalci od pleksiglasa, koji su transparentni pa ćete jasno vidjeti gdje vam je što od kozmetike. Sada se povoljno mogu nabaviti na eBayu, a u njima ćete lako organizirati make up po kategorijama; sjenila, rumenila, highlighteri, podloge, tuševi i maskare, ruževi za usne… Bit će ih lako uzeti, ali i vratiti na mjesto.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori