U njezinu ordinaciju dolaze oni koji žele potpuno prirodne rezultate estetskih korekcija
U njezinu ordinaciju dolaze oni koji žele potpuno prirodne rezultate estetskih korekcija

U njezinu ordinaciju dolaze oni koji žele potpuno prirodne rezultate estetskih korekcija

U svijetu dentalne medicine, gdje preciznost, inovacija i empatija igraju ključne uloge, Danijela Hajdinjak Prihić izdvaja se kao primjer izvrsnosti. Kao vlasnica uspješne ordinacije dentalne medicine La Dental u Bjelovaru, Danijela je izgradila ugled temeljen na vrhunskoj stručnoj osposobljenosti, posvećenosti pacijentima i neprekidnom usavršavanju. S nama je podijelila detalje njenog profesionalnog putovanja, izazove s kojima se suočava te daljnje planove kako u dentalnoj medicini, tako i što se tiče minimalno invazivnih zahvata koje prakticira u svojoj ordinaciji.

Danijela Hajdinjak Prihić (4)
 • Što Vas je motiviralo da odaberete stomatologiju kao svoju karijeru?

Iako sam se pripremala za prijemni ispit na medicinskom fakultetu, posljednja dva tjedna prije prijemnog ispita odlučila sam da moj konačan izbor bude dentalna medicina. Tada sam pokazivala interes za kirurškim specijalizacijama u medicini i znala sam da želim živjeti obiteljski život u manjem mjestu. Dentalna medicina pokazala se kao idealan spoj privatnog i poslovnog, ljubavi prema lijepom i medicini.
 • Kako ste se odlučili na otvaranje vlastite ordinacije?

Radila sam devet godina u domu zdravlja, a paralelno nakon šest godina otvorila vlastitu tvrtku. Nakon završenog magisterija kvalitete u zdravstvu prepoznala sam da moje nezadovoljstvo proizlazi iz ograničenja rada u sustavu, i želje za novim znanjima i mogućnostima. Zato sam prvo otvorila dentalni rendgen, a potom ordinaciju dentalne medicine, što mi je dalo dodatne mogućnosti – poput financiranja magisterija ortodoncije i brojnih drugih edukacija, te kupnje uređaja i opreme kako bi se sve moglo odraditi na jednom mjestu.
 • Na koji način integrirate estetiku u svoj rad, posebno u području dentalne protetike i estetske medicine?

Estetika je dio moje svakodnevice u radu. Za mene je estetski ono što je prirodno. Kada vidim završeno lice i osmijeh i ne prepoznajem da je na njemu nešto rađeno tada znam da je to izvrstan rad. Možda je najčešće pitanje koje si često postavim: Je li je moj kriterij estetike jednak kriteriju klijenta? Ponekad predložim idealan rad, ali se klijent tako ne vidi. Primjećujem da se ponekad moji kriteriji razlikuju od želja i postulata ljepote klijenta. Iako postoje jasna pravila i smjernice po kojima radim, treba se prilagoditi individualnim željama svake osobe. Dentalnu protetiku radim petnaest godina i naučila sam da ponekad nema lijepe protetike bez ortodontske terapije. To se događa u onim slučajevima kada ortodoncija nije odrađena u mladosti. Isto tako položaj zuba i nepravilne čeljusti najviše doprinose lijepom položaju usana i izgledu donje trećine lica. Sve je međusobno povezano.

Danijela Hajdinjak Prihić (2)
 • Koji su najčešći izazovi s kojima se susrećete u svojoj praksi i kako ih rješavate?

Estetika lica i dentalna medicina proteklo desetljeće doživljavaju eksponencijalan rast. Tehnologije i istraživanja napreduju, tako da je dentalna medicina postala potpuno digitalizirana. Time u svakom njenom segmentu od ortodoncije, implantologije i protetike postižemo precizna i predvidiva rješenja. U protetici kao alat koristimo simulacije s pomoću kojih odabiremo željeni oblik zuba, što nam omogućuje bolju komunikaciju s dentalnom tehnikom i klijentom. Odlično je dogovoriti i znati što u startu očekujemo. Smatram da danas u radu postoje dva najveća izazova. Prvi je, što je u tom rastu tehnologija i inovacija materijala potrebno popratiti sve novitete koji dolaze od različitih dobavljača i truditi se pronaći ono najbolje za naše klijente. Drugi izazov je ulaganje mnogo vremena u edukacije, ali i na planiranja terapija, bilo u ortodontskim ili implantološkim softverima za svakog pacijenta. To znači da naš posao ne staje kada zaključamo vrata ordinacije, već ponekad imam osjećaj da tek počinje.

 • Postoji li neki trenutak ili postignuće u Vašoj karijeri na koje ste posebno ponosni?

U trenucima prije pokretanja vlastitog posla sam bila jako demotivirana. Tada sam pokrenula projekt Superzubarica kao završni rad na magisteriju kvalitete u zdravstvu. Istraživala sam kliničke pokazatelje kvalitete u preventivi u američkom Dental Quality Allianceu, te promišljajući o čestim strahovima od stomatologa napravila sam pilot projekt u suradnji s vrtićima. Projekt je uključivao razne preventivne mjere za sprječavanje karijesa i moj rad u odijelu superjunakinje, koje je služilo kako bi odagnalo dječji strah. Rad s djecom u tom razdoblju mi je unio mnogo veselja u svakodnevicu i podsjetio me na veliku ulogu u društvu koja je na svima nama. Na to razdoblje sam osobito ponosna.

Danijela Hajdinjak Prihić (3)
 • Kako ste se odlučili zaplivati i u estetskim vodama te koji su najčešći zahtjevi pacijenata u tom području?

Nakon što sam još na fakultetu oboljela od autoimune bolesti, počela sam se dublje zanimati za određena područja medicine, kao što je regenerativna medicina, holizam, nutricionizam, akupunktura, fitoterapija i slično. Shvatila sam da je pojam zdravlja usko vezan uz ljepotu tako da će nutritivni status biti vjerujem nešto o čemu će se tek pričati u budućnosti. Estetika lica je tu samo stigla kao dodatak u načinima kako postići najbolju verziju sebe.

Tek kada sam imala dovoljno iskustva i postala svjesna da mogu odraditi najzahtjevnije radove na licu i osmijehu, zakoračila sam u estetiku. Moji najčešći klijenti su osobe od ranih tridesetih do šezdesetih godina, koji ne žele invazivne kirurške zahvate, već kontinuirano ulagati u sebe. Ne žele izgledati neprirodno i umjetno, već njegovano i osjećati se bolje u svojoj koži.

 • Što za Vas znači elegantno i dostojanstveno starenje i na koji način pomažete vašim pacijentima da to postignu, kroz dentalnu i estetsku medicinu?

Moram istaknuti da usprkos brojnim trendovima, nisam obožavatelj dentalne protetike. Preporučujem ju samo onda kada je nužna i kada ozbiljno narušava ljepotu osmijeha. Radije ću korigirati nepravilnosti položaja zuba alignerima ako je klijent nezadovoljan položajem zuba, a ako je razlog nezadovoljstva i u obliku, tada preporučujem ljuskice. Tako čuvamo zubno tkivo pacijenta. Imam krasnih primjera klijentica u šestom desetljeću koje su svoj osmijeh osvježile samo izbjeljivanjem. U estetskoj medicini budućnost vidim bez skalpela. Vjerujem da će znanost nastaviti u smjeru injekcijskih tehnika u kombinaciji s raznim uređajima. Lice svakog pacijenta ovisi i o obliku glave, pa tako možemo kod svakog oblika očekivati specifične poteškoće. Trenutno radim s četiri licencirana preparata botoksa koja postoje na našem tržištu, brojnim biostimulatorima, filerima, enzimima i slično.

Kada klijent dođe u ordinaciju nalazim rješenje za onaj prvi problem koji mu izrazito smeta. Najčešće je to nešto određeno što ga je mučilo godinama. Nakon postignutog rezultata postiže se povjerenje koje je i najveće zadovoljstvo.

 • Kako implementirate filozofiju manje je više u svoj svakodnevni rad s pacijentima?

Ne biste vjerovali koliko klijenata dolazi s rečenicom – ne želim izgledati napumpano. Najteže je povjeriti lice nekom nepoznatom. Zato je potrebno naći liječnika s kojim ćete se dobro razumjeti u vezi onog što želite postići. U moru sjajnih liječnika vjerujem da je najbitnije ostvariti dobar odnos. Svaki preparat probam prvo na sebi, jer prvo ja moram biti zadovoljna preparatom kako bih ga mogla preporučiti i kako bi znala točnu indikaciju za svakoga. Manje je više za mene znači riješiti problem klijenta, ali i ponuditi prijedloge za poboljšanje izgleda kroz svega dva ili tri tretmana ili preparata. Isto tako, znači i iskreno reći gdje se nalazi granica između vidljivih prirodnih linija lica i neprirodnih zahtjeva koji ponekad postoje.

Danijela Hajdinjak Prihić (5)
 • Što smatrate najvažnijim aspektom u postizanju balansa između kvalitete i ljepote u dentalnoj i estetskoj medicini?

Vjerujem da je najvažnije ne birati lakši i brži put, već je za konstantan i dugotrajan rezultat potrebno predvidjeti rezultate i uvijek beskompromisno odabrati dugoročna rješenja.

 • Koji bi bio Vaš savjet pacijentima koji razmišljaju o facijalnoj rejuvenaciji, dermalnim filerima ili botoksu i ostalim zahvatima?

Starenje je prirodan proces u razvoju lica koji ne možemo zaustaviti, kao što je i njegov rast. U tom procesu događaju se promjene u srednjem i donjem dijelu lica, osobito na kostima. Slojeve lica zamislite poput slojeva kolača i pokušajte zaključiti što je ono što vaš izgled čini umornim ili tužnim. U ovo vrijeme uz sve društvene mreže, savjete i grupe imam dojam da je teško naći prave odgovore. Zato vjerujte svom osjećaju, svi smo jedinstveni i nastojte na svom licu istaknuti tu jednu osobitost koju zasigurno imate, jer svi ju imamo. Nije smisao da svi izgledamo isto, već osobito.

 • Kako educirate svoje pacijente o mogućnostima i realnim očekivanjima vezanim za tretmane koje nudite?

Iako ponekad klijent želi jedno, važno je pokazati na koji način bi bilo ispravno riješiti njegov problem. Iskustveno možemo znati koliko je mililitara potrebno i napraviti planiranje na prvim konzultacijama. Objašnjavanjem prirodnih procesa starenja lica klijenti shvaćaju koje zone je potrebno ispuniti i zašto neće doći do prepunjavanja. Često primjećujem kroz razgovor da klijenti ne znaju razlike između botoksa i filera i zona u kojima se oni primjenjuju, kao i da im manjka informacija o biostimulativnim mogućnostima novijih preparata koji koriste naše prirodne regenerativne potencijale.

 • I za kraj, što radite kada ne radite? Imate li neki hobi, kako se opuštate i u čemu uživate?

U slobodno vrijeme volim trčati u prirodi ili odjahati u konjičkom klubu u blizini mog mjesta. Moj idealan odmor bio bi uz more uz dobru knjigu, jer slobodno vrijeme najviše volim provesti čitajući.
Danijela Hajdinjak Prihić (6)

Dodatne informacije

Lokacija: Ul. Vladka Mačeka 21, 43000, Bjelovar

Radno vrijeme: Ponedjeljak, četvrtak i petak – od 7h do 14:30h Utorak i srijeda – od 13h do 20:30h

Telefon: 099 1610 900

E-mail: info@ladental.hr

Foto: Tara Pušić

Učitati još
Zatvori