Uklanjanje šminke prije spavanja

Nakon napornog dana, znamo koliko je teško natjerati se da kasno navečer treba otići u kupaonicu i ukloniti šminku. Rutina skidanja make up-a za mnoge žene nije usvojena navika a najčešći izgovori su umor ili nedostatak vremena. Međutim, ispostavilo se da bi odlazak na počinak sa šminkom na licu mogao izazvati neka nepovratna oštećenja kože.

skidanje šminke

‘Spavanje sa šminkom može biti štetno za zdravlje kože,’ kaže James C. Marotta, MD, kirurgom i stručnjak za njegu kože. Koža se noću regenerira a šminka ne dopušta koži da diše i može začepiti pore. Stručnjaci također upozoravaju da to može dovesti do neujednačenosti kože, suhoće, crvenila, akni, pa čak i produbljivanje bora. I to nije sve. Spavanje sa make-upom povećava izloženost slobodnih radikala, koje šminka privlači tijekom dana, što je dovedi do razgradnje kolagena i koža stari brže.

Na tržištu su dostupne različite vrste mlijeka, gelova i ulja za skidanje šminke. Ako imate osjetljivu ili suhu kožu posegnite za proizvodima poput micelarnih otopina, čudesnih tekućina koje uklanjaju šminku s lica a istovremeno hidratiziraju, sve u jednom koraku. Micelarne otopine postale su svojevrsni hit i namijenjene su svima. Njega masne kože sastoji se u redovitom čišćenju, barem dva puta dnevno kao bi spriječili nastanak proširenih pora. Popularne maramice za skidanje šminke praktična su zamjena za ostale kozmetičke proizvode ali imajte na umu da ne pružaju dubinsko čišćenje lica.

Nosite samo maskaru? Trebali biste ukloniti i to. Tako možete začepiti sitne folikule u kapcima, što može izazvati iritaciju ili upalu.

Ako vam se skidanje šminke čini kao zahtjevan posao, najmanje što možete učiniti je staviti maramice za čišćenje lica pored vašeg kreveta za brzi potez po licu prije nego ugasite svjetla. Iako to ne uklanja svaku česticu šminke, svakako je bolje nego izbjegavanje skidanja šminke općenito. Posegnite za proizvodima iz naše galerije.

0