Zamjene za vitamin C koje mogu koristiti oni s osjetljivom kožom
Zamjene za vitamin C koje mogu koristiti oni s osjetljivom kožom

Zamjene za vitamin C koje mogu koristiti
oni s osjetljivom kožom

Vitamin C bio je najguglaniji skincare sastojak u 2022. godini. S razlogom je to tako. Radi se o snažnom antioksidansu koji kožu štiti od štetnih utjecaja slobodnih radikala. On je i savršen sastojak za sve koji se bore s hiperpigmentacijom. Koži će vitamin C vratiti blistavost, ujednačit će vaš ten i na prvu zvuči kao savršen skincare sastojak.

No kako to obično biva i ovdje postoji “ali”. Taj “ali” je da se radi o sastojku koji za neke može biti presnažan i može uzrokovati iritaciju ako imate osjetljivu kožu. Doduše postoje neke formulacije vitamina C koje su pogodne za osjetljivu kožu. Ona najbolja je 3 – O – etil – L -akorbinska kiselina. No ako vam se to ne da tražiti i istraživati, postoje odlične zamjene za vitamin C. Njih podonosi i osjetljiva koža i u nastavku donosimo popis.

Niacinamid

Zamjene za vitamin C predvodi niacinamid, također jedan od najpopularnijih skincare sastojaka. On je odličan za sve one koji žele smanjiti vidljivost pora. Niacinamid odlična je alternativa, a svejedno nježnija od vitamina C. Niacinamid kao i vitamin C kožu štiti od vanjskih faktora, smanjuje fine linije i hiperpigmentaciju te pojačava proizvodnju kolagena. Manje je vjerojatno da će niacinamid iritirati kožu, pogotovo osjetljivu.

 

Karotenoidi

Karotenoidi posvjetljuju kožu, smanjuju upalne procese i pružaju foto zaštitu. Osim toga, oni su puno stabilniji od vitamina C i imaju manje potencijalnih nuspojava. Naime, vitamin C može brzo oksidirati, a karotenoidi dulje ostaju aktivni i efektivni. Inače, karotenoidi se nalaze u šafranu i  kurkumi.

 

Alpha arbutin

Alpha arbutin je također iznimno učinkovit skincare sastojka što se tiče ujednačavanja kože. Baš kao i vitamin C, koži vraća blistavost, ali zbog usporenog otpuštanja, ne uzrokuje iritaciju. Odlično djeluje kada je u kombnaciji s hijaluronskom kiselinom koja još poboljšava njegovo djelovanje. Jedan od najboljih i najpoznatijih proizvoda s tom kombinacijom je Alpha Arbutin 2% + HA brenda The Ordinary. Osim što djeluje, on je i prihvatljive cijene.

 

FOTO: Instagram (@yadavillaret, @lenamaiah)

Učitati još
Zatvori