Vodič za samotamnjenje kod kuće: Ovo je sve što trebate znati
Vodič za samotamnjenje kod kuće: Ovo je sve što trebate znati

Vodič za samotamnjenje kod kuće: Ovo
je sve što trebate znati

Prve tople sunčeve zrake najčešće znače i skidanje iz najlonki i uskakanje u kratke haljine i hlačice. Ipak, ono što mnoge odbija od ideje ogoljenja nogu već na proljeće najčešće je njihova boja. Naime, u rano proljeće smo najčešće najsvjetliji što možemo biti jer se nismo imali priliku izlagati suncu, a sva boja od kraja ljeta se odavno isprala. Sljedeći logičan korak? Samotamnjenje.

Oni koji su u prilici svakako će iskoristiti slabašno proljetno sunce (iako, čak i tada, uz SPF!) kako bi počeli raditi na prirodnoj boji i svojevrsnoj otpornosti tijela na jače sunčevo oštećenje, no većina nas taj luksuz, nažalost, nema. Jedine preostale opcije tada su alternative sunčanju, a ono što je zgodan zaključak jest da su (skoro!) sve zdravije od prirodnog sunčanja.

Alternative izlaganju suncu

Nećemo ulaziti u bitnost sunčeve svjetlosti, kako za život tako i za zdravlje, no radi sve slabijeg ozonskog omotača, doista nikada nije bilo opasnije izlagati se suncu bez zaštite. UVA i UVB zrake rade teška oštećenja ne samo na koži, već i na staničnoj razini, koja mogu dovesti ne samo do pojave hiperpigmentacija i madeža, već i karcinoma.

Međutim, postoji nekoliko opcija za dobivanje preplanulog tena koje ne uključuju prirodno sunčanje. Najpoznatije opcije su:

 • Solarij – ujedno i opcija koju ne bismo preporučili jer je stupanj izlaganja UV zrakama odjednom poprilično visok.
 • Samotamnjenje – može biti u obliku spreja, losiona, pjene, gela ili mlijeka. Proizvod obično sadrži DHA (dihidroksiaceton), koji reagira s aminokiselinama u gornjem sloju kože kako bi stvorio tamniju boju.
 • Bronzeri – riječ je najčešće o kremama koje sadrže pigment koji se nanosi na kožu i stvara privremenu boju. Oni su često vodootporni i pružaju trenutni efekt tamnijeg tena, a ispiru se kod prvog tuširanja.
 • Spray tan – takozvano “špricanje” je proces nanošenja boje na kožu pomoću raspršivača zraka. Ova metoda je dostupna isključivo u kozmetičkim salonima i može biti učinkovita u stvaranju ravnomjernog, prirodnog izgleda tamnijeg tena. Također, može biti sasvim na prirodnoj bazi.
 • Kapsule za samotamnjenje – uzimaju se oralno i sadrže prirodne ili sintetičke pigmente koji se nazivaju karotenoidi, a dobivaju se najčešće algi, gljiva ili biljaka. Kada se konzumiraju, karotenoidi se apsorbiraju u tijelu i deponiraju u koži, što dovodi do promjene u boji kože. No, treba imati na umu da učinkovitost oralnih kapsula za samotamnjenje nije uvijek zajamčena, jer količina karotenoida koji se deponira u koži može varirati ovisno o mnogim čimbenicima kao što su vrsta kože, način života, prehrana i doza kapsula. Također, neke studije su pokazale da dugotrajno konzumiranje visokih doza karotenoida može dovesti do pretjerane pigmentacije kože, što može utjecati na zdravlje. Stoga, prije upotrebe kapsula za samotamnjenje koje se uzimaju oralno, preporučuje se konzultirati se sa stručnjakom.

Iz toga razloga, samotamenjenje se i dalje smatra najučinkovitijim i najsigurnijim načinom dobivanja preplanulog tena koji je, ujedno, i cjenovno najpristupačniji.

Kako funkcioniraju proizvodi za samotamnjenje?

Većinom su na bazi sastojka DHA koji daje taj zdravi sjaj kože u kemijskoj reakciji s aminokiselinama u gornjem sloju kože. Ova reakcija je netoksična i sasvim je sigurna za kožu. Ono što treba imati na umu jest da vas ova boja nimalo ne štiti od UV zraka jer ne uključuje aktiviranje melanina u koži. Utoliko, zaštita od UV zračenja je uz samotamnjenje iznimno bitna.

Drugi poznati sastojak za samotamnjenje je erythrulose, koji djeluje poput DHA no proces razvijanja boje je slabiji, pa proizvod danas većinom sadrže ili oba sastojka ili samo DHA. Razvijanje boje najčešće traje do 8 sati, a zadržava se na koži do 10 dana.

samotamnjenje

Jesu li sigurni za korištenje za vrijeme trudnoće i dojenja?

Jesu! Naime, ne postoje dokazi da DHA ili generalno proizvodi za samotamnjenje mogu utjecati na mlijeko, međutim neugodan miris i direktan okus mogli bi odbiti vašu bebu.

Redoslijed za uspješno samotamnjenje kod kuće

 1. Piling
 2. Uklanjanje dlačica
 3. Hidratacija
 4. Zaštita ruku
 5. Odabir idealnog proizvoda
 6. Samotamnjenje lica
 7. Samotamnjenje tijela od dolje prema gore
 8. Dodatno hidratiziranje po potrebi
 9. Čišćenje pogrešaka
 10. Pranje ruku
 11. Pranje proizvoda s tijela
 12. Održavanje hidratacijom i SPF-om

Dan prije samotamnjenja

Želite li idealan ten za posebnu prigodu, najbolje je da ga provodite u dva dana. Prvu večer ćete napraviti pripremu, a drugu večer aplicirati sam proizvod za samotamnjenje.

Za početak, trebali biste odraditi dobar piling tijela. Preporučuje se piling na bazi pijeska ili soli, nikako uljni piling, jer želite da vam je koža samo hidrirana – ne i masna. Ovo je posebno bitno ako proizvod za samotamnjenje odlučite staviti nekoliko sati prije bitnoga događaja. Da bi se ten razvio, mora ići na čistu, nemasnu podlogu.

Nakon pilinga obavite uklanjanje dlačica. Naime, uklanjanje dlačica preko preplanulog tena skida boju, pa to svakako želimo izbjeći. Za kraj, dobro hidratizirajte tijelo kako bi koža bila umirena, hidrirana, podatna i meka. Proizvod koji ćete koristiti neka bude i onaj s kojim ćete održavati boju. Preporučuju se hidratantne, više gelaste kreme za tijelo bez aktivnih sastojaka poput retinoida, kiselina i vitamina C, ali i bez ulja (čak i maslaca!), kako svaka masnoća uklanja preplanuli ten.

Dan D: vrijeme je za samotamnjenje

Otuširajte se i posušite tijelo do kraja. Koža mora biti suha na dodir, ali svakako istovremeno nježna, meka i hidrirana (za što ste se pobrinuli jučer). Ostane li kapljica vode na vama, otopit će vam ili razrijediti boju. Imate li suhe laktove ili koljena, na njih nanesite malo hidratantne kreme (bez ulja!) kako bi se na ta mjesta boja laganije primila.

Pripazite na ruke, jer na njih, koristite li instant samopotamnjivače izrazito primi i teško uklanja. Zato, preporuka je koristiti rukavice za samotamnjenje kako biste izbjegli preveliko nanošenje proizvoda na ruke. Sekundarna i nešto nespretnija opcija su lateks rukavice. U svakom slučaju, ne brinite, ruke vam neće ostati bijele – njih možete namazati na samom kraju.

Zatim odaberite idealan proizvod za samotamnjenje za vas; odabir najčešće pada između “Instant tan” i “Gradual tan”, a zatim postoje i opcije za lice.

 • Instant tan – daju slabu do vrlo intenzivnu boju, kupuje se točno nijansa koju želite postići. Boja koju ste izabrali se razvija u potpunosti najčešće u roku od nekoliko sati te se postepeno ispire. Postoje prozirne opcije i one s dodanim bronzerom kako biste lakše vidjeli gdje proizvod aplicirate.
 • Gradual tan – daje dojam prirodne preplanulosti, a kupuje se u slabijoj ili jačoj verziji. Svaka od njih se razvija kroz nekoliko sati i postupno se pojačava korištenjem više proizvoda kroz dane. Ispire se tako da djeluje vrlo prirodno. S ovom opcijom samopotamnjivača je manja šansa da pogriješite.
 • Samotamnjenje za lice – uvijek birajte proizvod koji je namijenjen za samotamnjenje lica jer su formulom prilagođeni za osjetljiviju kožu lica, daju blaži i prirodniji preplanuli ten i sjaj kože.
samotamnjenje

Krenimo s nanošenjem!

Iako biste mogli pomisliti drugačije, kreće se od lica. Nanesite proizvod po cijelome licu – i na kapke, u pregibe oko nosa, utrljajte ga u vlasište uz lice, cijeli vrat… To ćete preciznije napraviti pomoći kista za nanošenje makeupa. Nakon toga temeljito operite ruke.

S druge strane, s tijelom krećete od dolje. Tako, primjerice, nećete preslikati gornji dio tijela na donji. Krenite od stopala (koja ćete namazati sa svih strana!), zatim prema gležnju, preko nogu, masirajući najmanje oko koljena kako ne bi bila previše tamna. Nastavite s preponama i bedrima, stražnjicom, donjim leđima, trbuhom, prsima i dekolteom pa gornjim leđima (za koja ćete možda trebati i pomoć). Na kraju probajte napraviti prijelaz iz tijela na vrat. Pripazite da ste tijelo u potpunosti namazali, primjerice oko zglobova, ispod pazuha… Ne želite imati bijele mrlje.

Također, dobar savjet je aplicirati proizvod za samotamnjenje u dugim potezima prema gore – jer ćete i brže biti gotovi!

Dovršavanje za perfektan izgled

Svuda gdje želite da se boja slabije primi, umasirajte malo hidratantne kreme (bez ulja) preko proizvoda za samotamnjenje – primjerice, na laktove i koljena (posebice ako ih niste namazali prije aplikacije samopotamnjivača), svuda gdje imate borice i pregibe…

Također, nemojte paničariti ako ste pogriješili. Na mjestu tijelo možete obrisati vlažnom maramicom, posušiti ga i krenuti ispočetka. Isto vrijedi i za mrlje nakon što se boja razvila – u tušu odradite laganu eksfolijaciju područja koje je pretamno kako bi se ujednačilo s ostatkom tijela.

Iznimno bitan zadnji korak je pranje ruku sa sapunom. Dlanovi će inače biti smiješno tamni i nećete ih moći još danima nijansirati. Zatim pomiješajte samopotamnjivač i kremu i nanesite ga na dlanove za ujednačen efekt nijanse na rukama. One će vam prve posvijetliti radi redovitog pranja ruku, no to u svakom slučaju izgleda prirodno. Za svaku sigurnost, preporučuje se da zanoktice obrišete primjerice micelarnom vodom na štapiću za uši kako biste izbjegli da izgledaju tamnosmeđe.

Što kasnije?

Direktno pratite uputu! Primjerice, kod instant tan samopotamnjivača, treba se čekati barem duplo od preporučenog vremena kako bi se boja osušila. Nakon toga se preporučuje nanijeti puder bez talka na cijelo tijelo, što će pomoći da se boja ne preslikava na sve oko vas, ali i da se manje skida kod neizbježnog znojenja. Ipak, trebali biste izbjegavati znojenje i tuširanje sljedećih 6-8 sati, ili kako je navedeno u uputama.

Imate li proizvod za gradual tan, većinom se preporučuje namazati ga i isprati kroz 6-8 sati, no neće se ništa dogoditi ni ako ga imate preko noći, pa isperete ujutro.

Iako boja nije magična da traje više od dva tjedna, možete joj pomoći da se što dulje zadrži. Primjerice, uz redovitu hidrataciju tijela kremom bez ulja, što jednostavnije i brže tuširanje (bez ulja, maslaca i pilinga) u mlakoj vodi te tapkanjem umjesto klasičnim brisanjem ručnikom. Iznimno je bitno i nositi UV zaštitu jer uz samotamnjenje svejedno možete izrazito izgorjeti. Boju obnavljajte prema potrebi, najčešće svakih 8-10 dana.

Foto: Pexels, Instagram (@saavan.ritu)

Učitati još
Zatvori