Svi luduju za sokom od aloe vere. Ima li on doista takve ‘spektakularne’ benefite?
Svi luduju za sokom od aloe vere. Ima li on doista takve ‘spektakularne’ benefite?

Svi luduju za sokom od aloe vere. Ima li on doista takve ‘spektakularne’ benefite?

Pričamo li o ljetu, znamo da je neizbježan ljetni suputnik aloe vera. Ova svestrana biljka nije samo dubinski hidrator, već i savršeno umiruje i obnavlja kožu izlaganu suncu, ali i bilo kojoj drugoj iritaciji. Upravo zato, za aloe vera gelom najčešće posežemo poslije sunčanja i kupanja, često zanemarujući njene benefite tijekom ostatka godine.

Ipak, ono što smo primijetili jest da je sok aloe vere sve dostupniji u supermarketima, a da se paralelno sve češće priča o zdravstvenim benefitima konzumacije aloe vere. Štoviše, to je i jedna od trending tema na Tik Toku.

No kako sve što vidimo online ipak treba uzeti sa zrnom soli, odlučili smo istražiti koliko doista aloe vera može učiniti za našu kožu, ali i ostatak organizma, ako ju konzumiramo oralno.

Što je aloe vera?

Aloe vera je biljka koja se često koristi u medicinske i kozmetičke svrhe zbog svojih ljekovitih svojstava. Ova biljka pripada porodici sukulenata i potječe iz suhih područja poput Afrike i Arapskog poluotoka, ali se danas uzgaja širom svijeta.

Gel iz listova aloe vere sadrži brojne korisne tvari, uključujući vitamine, minerale, enzime, aminokiseline i polisaharide. Ovaj gel se tradicionalno koristi za liječenje opeklina, rana, iritacija kože i drugih kožnih problema zbog svojih protuupalnih, umirujućih i hidratantnih svojstava. Često se koristi i kao ekstrakt u proizvodima za njegu kože i kose, ali i primjerice, širem spektru proizvoda higijenske uporabe.

Uz to, možemo je pronaći kao dodatak prehrani, u obliku raznih napitaka, jogurta pa i kapsula.

aloa vera
aloa vera

Koji su skincare benefiti aloe vere?

Aloe vera je prvenstveno poznata kao fantastični topički sastojak za njegu kože i rješavanje raznovrsnih kožnih problema. Prije svega, radi hidratacije, kako je ona odličan prirodni hidratant koji pomaže zadržati vlagu u kožu. Iz toga razloga, prikladna je za sve tipove koža, no posebno za suhe i dehidrirane kože.

Također, njeno protuupalno djelovanje drugi je razlog zašto je koristimo nakon izlaganja suncu. Istovremeno uz hidrataciju, aloe vera umiruje crvenilo, svrbež i iritacije, poput opeklina od sunca (kada cijelo tijelo daje signal upale tijela!), uboda insekata, ekcema, reakcija na skincare… Kako na opekline od sunca, aloe vera se može koristiti i generalno na opeklinama, a u njen prirodni gel može se nanijeti i izravno na opeklinsko područje za boost hidratacije i umirivanja.

Kako aloe vera smiruje iritacije, pogodna je za korištenje nakon depilacije i brijanja, a može smiriti i upaljeno vlasište. Nadalje, njena antibakterijska svojstva imaju i lagan utjecaj na manju pojavu akni. Jednako tako djeluje i lagano anti-aging kako radi dubinske hidratacije smanjuje pojavu prvih, tzv. dehidracijskih bora. Uz to, bogata je antioksidansima i kolagenom.

aloa vera

Ima li aloe vera zdravstvene benefite?

Tik Tok recenzije iskustava ispijanja aloe vera soka nekoliko tjedana na dnevnoj bazi kažu kako su njeni zdravstveni benefiti još bolji od onih kod topičke primjene. Glavi komentari idu u vidu izgleda kože, koja je tada sjajnija, s manje prištića i zaglađenija, dok je prikladna i za bolju probavu i manju nadutost. Ovo su neka od istraženih djelovanja aloe vere:

• Poticanje probave – smirivanje nadutosti, žgaravice i iritabilnog crijeva, a ima i lagani laksativni učinak
• Jačanje imuniteta – bogata je vitaminima C i E, kao i antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija
• Smanjenje upala – generalno pomaže u smanjenju upalnog stanja tijela, pa se benefiti mogu vidjeti na svemu od policističnih jajnika do artritisa
• Kontrola šećera u krvi – tek neka istraživanja sugeriraju da može pomoći kod kontrole razina šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, no prije uporabe konzultirajte se sa svojim liječnikom
• Zaštita od slobodnih radikala – zahvaljujući bogatim antioksidativnim sredstvima, štiti od oksidacije što može doprinijeti prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja

Iako su istraživanja pokazala kako aloe vera doista ima spomenute zdravstvene benefite, jedni će ih vidjeti, drugi ne. Također, može imati i nuspojave ili izazvati alergijske reakcije, zato s njom treba biti oprezan.

aloa vera

Koje su potencijalne nuspojave soka aloe vere?

Iako su neka istraživanja pokazala djelotvornost aloe vere na svim spomenutim točkama, ona su i dalje nedovoljan dokaz kako aloe vera doista djeluje na zdravlje. Potrebno je provesti više istraživanja kako bi se rezultati mogli uzeti kao apsolutni dokaz… No najviše potvrđenih zdravstvenih efekata ide u smjeru poboljšanja probave. To bi posebice moglo biti zgodno kod sindroma iritabilnog crijeva.

Međutim, kako aloe vera ima i laksativno svojstvo, prečesta uporaba može dovesti do proljeva, grčeva, nadutosti i iritacije. Dugoročno i do disbalansa crijevne mikroflore, kao i do generalnog pogoršanja zdravlja radi nemogućnosti obavljanja nužde bez laksativa. To u konačnici može voditi i do tumora.

Druge nuspojave su dehidracija, elektrolitna neravnoteža i alergijska reakcija, kao i toksičnost u jako velikim količinama, a može i poremetiti djelovanje lijekova.

Isplati li se piti sok aloe vere?

Sok aloe vere je neobične teksture i ugodnog, blagog okusa radi čega može biti zgodan, povremen dodatak prehrani. Više kao prehrambena preferencija, nego kao suplement. Ipak, aloe vera kura, odnosno 14 dana uzimanje dva shota aloe vere čini nam se riskantno. Zdravstvena svojstva aloe vere nedovoljno su istražena da biste, bez konzultacije s liječnikom, išta radili na svoju ruku.

Uz to, nuspojave koje može izazvati su također vrlo subjektivne i mogu pogoršati vaše zdravlje. Posebice bolujete li već od kakvog upalnog stanja tijela. Kao zaključak možemo reći da aloe veru ipak preferiramo kao topički sastojak, jer unutar skincare proizvoda vjerojatnost da naškodi je uistinu vrlo mala.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@ellenclaesson)

Učitati još
Zatvori