Evo zašto ovoga ljeta svi nabavljamo aloe veru za svoje domove
Evo zašto ovoga ljeta svi nabavljamo aloe veru za svoje domove

Evo zašto ovoga ljeta svi nabavljamo
aloe veru za svoje domove

Aloe vera je kraljica naših vrtova, a nerijetko se u manjim oblicima uzgaja i u našim domovima. Osim što izgleda moćno, ona to uistinu i jest. Njezina ljekovita svojstva otkrivena su kada i ona sama, a to seže u daleku povijest čak 3000 godina prije Krista u drevnoj Kini i Sumeru. Od tada ova biljka nezaobilazna je u kućanstvima i svatko od nas bi trebao posjedovati barem jednu. Donosimo zašto.

Ljekovita aloe vera

Aloe vera je ona biljka koju često susrećete u brojnim kozmetičkim preparatima upravo zbog njezinih ljekovitih svojstava. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezij, mangan, cink, bakar, hrom, kalcij, kalij i željezo, 20 vrsta aminokiselina. Zovu je i kraljicom zdravlja, a ublažit će brojne tegobe kao što su probavni i želučani problemi, opekline, rane, ogrebotine. Pomaže u zacjeljivanju kože, ali za rast kose.

Briga i uzgoj

Ovu biljku možete uzgajati na osunčanim daskama južnih ili istočnih prozora, a mlade biljke dobro je neko vrijeme držati u sjenu dok ne stasaju. Ima plitak korijen stoga ju je dobro posaditi u pliću i širu posudu. Obavezna je drenaža (kamenje, pijesak) pa tek onda zemlja. S obzirom na to da njeni mesnati listovi dobro zadržavaju vodu, zimi ju je potrebno zalijevati tek jednom mjesečno dok je ljeto to najbolje raditi jednom tjedno. Temperatura u kojoj držite aloe veru nikada ne smije pasti ispod pet stupnjeva, stoga to uvijek imajte na umu.

Učitati još
Zatvori