Beauty savjet: Evo što trebate napraviti da vam šminka cijeli dan izgleda besprijekorno
Beauty savjet: Evo što trebate napraviti da vam šminka cijeli dan izgleda besprijekorno

Beauty savjet: Evo što trebate napraviti da vam šminka cijeli dan izgleda besprijekorno

Neki od najčešćih problema sa šminkom, odnosno puderom, uključuju odvajanje i micanje s lica tijekom dana, osobito oko T-zone. Zašto se to događa? Prije svega, dobra podloga se rađa iz kvalitetne i pravilne njege kože. Dobra njega kože počinje s hidratacijom te održavanjem, odnosno čišćenjem lica ujutro i navečer.

Kako da vam šminka izgleda besprijekorno cijeli dan?

Dakle, nakon malog ubrzanog tečaja njege kože, zapravo postoji još jedna stvar koja može utjecati na vaš ten. Većina ljudi obično je natjerana na kupnju primera i pudera zbog reklame, preporuke ili pod utjecajem influencerica i društvenih mreža. Međutim, razumijevanje načina na koji primeri i puderi funkcioniraju zajedno moglo bi doista promijeniti način na koji odabirete proizvode.

  • Primeri na bazi vode + puderi na bazi vode = Izvrsni za suhu i osjetljivu kožu. Također, pogodni i za kožu lica koja je sklona aknama.
  • Primeri na bazi silikona + puderi na bazi silikona = Izvrsni za masnu kožu.
  • Primeri na bazi vode + silikonske podloge = Vjerojatno će izgledati dobro odmah nakon nanošenja, ali tijekom dana će se to dvoje odbijati, uzrokujući da vaša šminka ne izgleda dobro.
  • Primeri na bazi silikona + podloge na bazi vode = Uzrokovat će odvajanje. Primer će stvoriti silikonsku barijeru koja odbija vodu u puderu ne dopuštajući joj da se pravilno upije u kožu, što rezultira neželjenom strukturom.

Ne samo da biste trebali koristiti kombinaciju koja odgovara vašem tipu kože, već biste ih trebali i upariti. Brendovi koji se ne podudaraju u redu su sve dok oba pripadaju istoj kategoriji “na bazi vode” ili “na bazi silikona”.

Dakle, kako znamo što je što? Gledamo sastojke!

Riječi koje završavaju s -konus/-metikon i -siloksan pri vrhu popisa označavaju proizvod na bazi silikona. Iako voda može biti na vrhu popisa sastojaka, to ne znači nužno da je proizvod na bazi vode. Proizvodi mogu biti na bazi silikona čak i ako je voda na vrhu popisa sastojaka jer je voda ono što je potrebno za izradu “tekućeg proizvoda”.

@jourdansloane

This has saved my life and all you need to do is quickly check ingredients! #siliconeproducts #waterbased #makeuphack

♬ original sound - jourdansloane

Puderi na bazi vode

Puderi na bazi vode neće sadržavati ni ulje ni silikon na vrhu popisa sastojaka. Neki puderi na bazi vode mogu sadržavati silikone, ali količina je toliko mala da nije bitna.

Ako je vaša koža sklona prištićima i aknama, puder na bazi vode bit će najnježniji prema vašoj koži. Ovo je također odlična opcija za suhu kožu jer su ove formule obično hranjive i prepune sastojaka koji njeguju kožu kako bi pomogli u održavanju hidratiziranog izgleda.

U nastavku donosimo neke od naših favorita koji su bazirani na vodi.

Puderi na bazi silikona

Ako je vaša podloga na bazi silikona, ona će (obično) sadržavati sastojke koji završavaju na -kon, -metikon i -siloksan kao drugi ili treći sastojak. Prvi sastojak će najvjerojatnije biti voda, ali to ne znači da je baza voda.

Ovi puderi izvrsni su za matiranje i kontrolu sjaja — to je kao da imate temeljni premaz ugrađen u puder. Zbog svog matirajućeg učinka, primeri na bazi silikona dobri su za masnu kožu. Produžuju postojanost vaše šminke i štite vašu kožu od vanjskih utjecaja.

U nastavku donosimo neke od naših favorita koji su na bazi silikona.

Sada kada znate koliko je važno razlikovati proizvod na bazi vode od proizvoda na bazi silikona, možete krenuti sa spajanjem pudera s pravim primerima. To ne znači da silikonski primer nikada ne bi mogao funkcionirati s podlogom na bazi vode ili obrnuto, ali se ne preporučuje i najvjerojatnije ćete imati bolje i dugotrajnije rezultate ako su vam baze iste.

Možda ćete također morati testirati proizvode kako biste otkrili koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože. Nakon što odlučite koja će vam baza najbolje odgovarati (na bazi vode ili na bazi silikona), tada možete suziti pretragu pri odabiru podloge i primera. Možda bi bilo vrijedno istražiti i korektore kako biste vidjeli jesu li pogodni za jedan ili drugi tim.

Foto: Instagram (@nikki_makeup, @irinashayk), CHANEL, Dior, Vichy, Jane Iredale, Catrice, L’Oreal Paris, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori