5 zlatnih skincare pravila za zimu zbog kojih će vam koža izgledati fotošopirano
5 zlatnih skincare pravila za zimu zbog kojih će vam koža izgledati fotošopirano

5 zlatnih skincare pravila za zimu zbog kojih će vam koža izgledati fotošopirano

Skincare rutina zimi razlikuje se od one ljetne. I dok je ljeti naglasak na zaštiti od sunca, iako je ona i dalje bitna, zimi je ključ u hidrataciji. U hladnijim mjesecima ćemo koristiti bogatije kreme i teže proizvode koji će dubinski nahraniti i njegovati kožu. U zimskim danima naša koža je izložena izrazito suhom zraku. Prvo, sam hladni zimski zrak je jako suh, a to se odražava i na našoj koži. Osim toga, grijanje u zatvorenim prostorima također jako isušuje zrak, a ponovo je na udaru naša koža lica.

Ona se može početi perutati, a možemo i početi viđati bore koje doslovno dan prije nisu bile na licu. Tomu je tako jer se ne radi zapravo o borama nego dehidracijskim linijama. Naime, čak i normalna i masna koža mogu biti dehidrirane zbog neadekvatne njege. Kako vam sav dosadašnji trud ne bi pao u vodu, a koža dehidrirala jer niste prilagodili njegu, donosimo pet zlatnih pravila za njegu kože zimi.

Ojačajte kožnu barijeru

Snažna kožna barijera prva je crta obrane kože. Ona je izložena promjenama temperature, razine vlage, vjetru i hladnoći, a to sve može je oštetiti. Kako ćete znati je li kožna barijera oštećena? Važa koža će vas zatezati, svrbjet će i biti iziritirana. Kako biste ojačali kožnu barijeru zimi birajte proizvode koji sadrže sastojke poput niacinamida koji potiče proizvodnju ceramida u koži, ima antiupalna svojstva i ujednačava ten. Također, dobri su proizvodi koji i sami sadržavaju ceramide i lipide, a dobro je i da su bogatije teksture kako bi “zaključali” vlagu u koži.

Osmislite dobru noćnu rutinu

Tijekom noći naša se koža odmara i obnavlja. Zbog toga je ključna dobra večernja skincare rutina. Kožu najprije treba dobro očistiti, po mogoćunosti s umivalicom koja sadrži PHA, nježnije rođake AHA-a. Nakon toga slijedi aktivni sastojak, recimo retinol koji koristite naizmjenično s peptidima koji pomažu regeneraciji kože nakon retinola. Poslije toga treba nanijeti kremu bogatu ceramidima.

Ipak, važno je naglasiti da s retinolom treba oprezno. Iako vam se čini da su hladniji mjeseci idealno doba za uvođenje retinola, koža zimi može biti iziritirana i suha pa retinol može pogoršati stvari. Oni koji već koriste retinol mogu nastaviti kao i dosad.

Prorijedite eksfolijaciju

Ako vam se koža ljuska, eksfolijacija se čini kao logično rješenje, ali to može još dodatno oštetiti kožnu barijeru. Zimi je dovoljno piling raditi jednom ili dva puta tjedno, a treba izbjegavati kombinaciju kemijskih i fizičkih pilinga jer to može dovesti od crvenila i iritacije.

Opremite se antioksidansima

Nešto što zimi može koži najviše štetiti su nagle promjene temperatura kada iz toplog izlazimo na hlanoću i obrnuto. Suhi zagrijani zrak u zatvorenim prostorima sadrži više toksina i to se vidi na našoj koži. Zato je bitno u rutini koristiti antioksidanse koji našu kožu štite od toksina i slobodnih radikala te od UV zračenja i plavog svjetla koje emitiraju zasloni u koje gledamo. Tu želite sastojke poput vitamina C, vitamina E i niacinamida.

Izbjegavajte ulja ako imate masnu kožu

Samo zato što je hladno ne morate omiljene hidratantne kreme zamijeniti uljima. Da, suhoj koži to može koristiti, ali ne i masnoj. Također, ako imate kožu sklonu aknama, izbjegavajte ulja jer mogu uzrokovati pojavu akni i začepiti pore. Ako ste među ljudima s takvom kožom držite se proizvoda s dimetikonom, ceramidima i hijaluronskom kiselinom.

Učitati još
Zatvori