Parfemi koji nas čine sretnima: Pronašli smo mirise koji dokazano podižu raspoloženje
Parfemi koji nas čine sretnima: Pronašli smo mirise koji dokazano podižu raspoloženje

Parfemi koji nas čine sretnima: Pronašli smo mirise koji dokazano podižu raspoloženje

Zamislite jedno mjesto ili situaciju koja vaš istinski čini sretnima. Što kada biste miris tog mjesta mogli utkati u parfem koji bi onda, svaki put kada biste ga nanijeli, evocirao sjećanja na to mjesto? Iako zvuči kao znanstvena fantastika, to je stvarnost. Mnogi parfumeristi i brendovi počeli su u proizvodnju parfema uključivati i neuroznanost, a sve kako više ne bi samo radili parfeme koji dobro mirišu nego i one od kojih se dobro osjećamo. Takvi parfemi zovu se funkcionalnima i pomalo pronalaze svoje mjesto među hrpom drugih mirisa.

Cijela ta ideja o funkcionalnim parfemima temelji se na pretpostavki da parfemi mogu imati i psihološki učinak na nas. Točnije, da mogu utjecati na to kako se osjećamo. Jedan od prvih brendova koji je počeo s proizvodnjom funkcionalnih parfema je Edenist. U razvijanju njihovih mirisa sudjeluju neuroznanstvenici koji provode istraživanja kako bi utvrdili koje olfaktorne molekule su stimulirale dijelove mozga zadužene za sreću, energiju, dobrobit, opuštanje i zavođenje.

Koji funkcionalni parfemi postoje?

Rezultat tog istraživanja je kolekcija parfema “Tomorrow’s World”. Ona se sastoji od 7 parfema od kojih svaki ima akord za stabilizaciju raspoloženja. Tu su i tekućine koje su nazvali “Lifeboost Active Essences” njih je šest i svaka od tih tvari sadrži molekule za koje je znanstveno dokazano da stimuliraju dijelove mozga zadužene za opuštanje, energiju i još mnogo toga. Parfemi i te tekućine se kombiniraju za bolje raspoloženje.

Još jedan brend koji u ponudi ima funkcionalne parfeme je The Nue Co. Jedan od njihovih parfema doslovno se zove “Functional Fragrance” i kažu da instantno mijenja emocionalno stanje osobe koja ga nosi te da ima umirujuće djelovanje. Njegove glavne note su zeleni kardamom, bergamot i korijander.

Parfemi za bolje raspoloženje

Čak i ako iz priče kompletno maknemo neuroznanost, vjerujemo da vam se mnogo puta dogodilo da ste osjetili miris koji vas je vratio u prošlost. Neki miris koji vas je podsjetio na dragu osobu ili trenutak. Jasno je, stoga, koliku moć parfemi imaju. Osim toga, tisućljećima se mirisi koriste za umirivanje, za zavođenje i u još mnoge svrhe pa ne čudi što se pojavila ova posebna grana mirisa – funkcionalni parfemi. Neki mirisi u nama odmah bude sreću i osjećaj topline – recimo miris božićnih kolača ili omiljenog slatkiša iz djetinjstva. Isto tako, neki parfemi u nama mogu probuditi negativne emocije pa je lako zaključiti da mirisi itekako utječu na to kako se osjećamo. U nastavku, stoga, donosimo ove koji su dizajnirani da se osjećamo bolje, sretnije i mirnije.

Kombinacija za ublažavanje stresa

Edenist je za ublažavanje stresa preporučio kombinaciju parfema Vetiver Imaginaire i Lifeboosta Dream. Parfem je mješavina drvenastih, citrusnih i začinskih nota. Sadrži ulja grejpa i mandarine te naranču, zatim u sredini jasmin, frezije i ružu, dok su bazne note ulje vetivera, cedara, mošusa i jantara. Lifeboost Dream je, pak, smirujuć, aromatičan, biljni mošus.

Kombinacija za zavođenje

Kao što smo već spomenuli, bogata je povijest upotrebe parfema za zavođenje i dan danas se koristi u te svrhe. Edenist za to preporuča kombinaciju parfema Cuir Sauvage koji je mješavina drvenastih i kožnih nota. Tu su i puderaste arome te note šafrana. Uz njega iz Lifeboost Seduction koji je senzualni, jantarni, cvjetni mošus. Radi se o mješavini aldehida i vintage noti s tek naznakom životinjske privlačnosti.

Kombinacija za sreću

Edenist kao kombinaciju za sreću preporuča da kombinirate parfem Jasmine Cruel i Lifeboost Happiness. Jasmine Cruel je naravno cvjetni miris. Ipak, on je mekan, tu je i mliječna sandalovina, sve skupa jedan bogat i lukzusan miris. Happiness, pak, je veseo, drvenast, cvjetni i voćni miris. Tu us note manga, maline i lubenice.

Parfem za opuštanje

Slijede Nue Co. parfemi, a prvi na popisu je ovaj najnoviji koji služi za opuštanje. Zove se Water Therapy, a ideja z anjega leži u činjenici da su naša tijela sačinjena od 70% vode. Ovaj parfem u ljudima budi onaj osjećaj kada su okruženi vodom, bilo da ju samo gledaju ili nježno plutanju. Note su morska trava, sol, kardamom i ruža.

Parfem za ublažavanje stresa

Functional Fragrance je parfem koji smanjuje razine stresa. Tu su note zelenog kardamoma, bergamota i korijandera. Za sve njih znanstveno je dokazano da blagotvorno djeluju na nas i da smanjuju stres.

Parfem za one kojim treba trenutak mira

Forest Lungs parfem je za sve oni koji samo na trenutak trebaju mir i vrijeme za sebe. Zapravo, ovaj parfem je snaga prirode u bočici. Tu su note vetivera, cedrovine, bora i organskih tvari koje proizvodi drveće, a za koje se vjeruje da smanjuju stres i anksioznost.

Parfem za one koji se trebaju fokusirati

Na kraju tu je Mind Energy, parfem za sve one kojima se teško fokusirati. Ovaj parfem poboljšava koncentraciju, a u njemu su note borovice, kadulje, rozog papra i klinčića. Ovaj parfem je topao, papren i svjež, a napravljen je kako bi stimulirao mozak za bolje performanse.

FOTO: Instagram (@aliyah.wallace, @stevieyaaaay), Edenist, The Nue Co

Učitati još
Zatvori