Parfemi koji nas čine sretnima: Pronašli smo mirise koji dokazano podižu raspoloženje
Parfemi koji nas čine sretnima: Pronašli smo mirise koji dokazano podižu raspoloženje

Parfemi koji nas čine sretnima: Pronašli smo mirise koji dokazano podižu raspoloženje

Zamislite jedno mjesto ili situaciju koja vaš istinski čini sretnima. Što kada biste miris tog mjesta mogli utkati u parfem koji bi onda, svaki put kada biste ga nanijeli, evocirao sjećanja na to mjesto? Iako zvuči kao znanstvena fantastika, to je stvarnost. Mnogi parfumeristi i brendovi počeli su u proizvodnju parfema uključivati i neuroznanost, a sve kako više ne bi samo radili parfeme koji dobro mirišu nego i one od kojih se dobro osjećamo. Takvi parfemi zovu se funkcionalnima i pomalo pronalaze svoje mjesto među hrpom drugih mirisa.

Cijela ta ideja o funkcionalnim parfemima temelji se na pretpostavki da parfemi mogu imati i psihološki učinak na nas. Točnije, da mogu utjecati na to kako se osjećamo. Jedan od prvih brendova koji je počeo s proizvodnjom funkcionalnih parfema je Edenist. U razvijanju njihovih mirisa sudjeluju neuroznanstvenici koji provode istraživanja kako bi utvrdili koje olfaktorne molekule su stimulirale dijelove mozga zadužene za sreću, energiju, dobrobit, opuštanje i zavođenje.

Koji funkcionalni parfemi postoje?

Rezultat tog istraživanja je kolekcija parfema “Tomorrow’s World”. Ona se sastoji od 7 parfema od kojih svaki ima akord za stabilizaciju raspoloženja. Tu su i tekućine koje su nazvali “Lifeboost Active Essences” njih je šest i svaka od tih tvari sadrži molekule za koje je znanstveno dokazano da stimuliraju dijelove mozga zadužene za opuštanje, energiju i još mnogo toga. Parfemi i te tekućine se kombiniraju za bolje raspoloženje.

Još jedan brend koji u ponudi ima funkcionalne parfeme je The Nue Co. Jedan od njihovih parfema doslovno se zove “Functional Fragrance” i kažu da instantno mijenja emocionalno stanje osobe koja ga nosi te da ima umirujuće djelovanje. Njegove glavne note su zeleni kardamom, bergamot i korijander.

Parfemi za bolje raspoloženje

Čak i ako iz priče kompletno maknemo neuroznanost, vjerujemo da vam se mnogo puta dogodilo da ste osjetili miris koji vas je vratio u prošlost. Neki miris koji vas je podsjetio na dragu osobu ili trenutak. Jasno je, stoga, koliku moć parfemi imaju. Osim toga, tisućljećima se mirisi koriste za umirivanje, za zavođenje i u još mnoge svrhe pa ne čudi što se pojavila ova posebna grana mirisa – funkcionalni parfemi. Neki mirisi u nama odmah bude sreću i osjećaj topline – recimo miris božićnih kolača ili omiljenog slatkiša iz djetinjstva. Isto tako, neki parfemi u nama mogu probuditi negativne emocije pa je lako zaključiti da mirisi itekako utječu na to kako se osjećamo. U nastavku, stoga, donosimo ove koji su dizajnirani da se osjećamo bolje, sretnije i mirnije.

Kombinacija za ublažavanje stresa

Edenist je za ublažavanje stresa preporučio kombinaciju parfema Vetiver Imaginaire i Lifeboosta Dream. Parfem je mješavina drvenastih, citrusnih i začinskih nota. Sadrži ulja grejpa i mandarine te naranču, zatim u sredini jasmin, frezije i ružu, dok su bazne note ulje vetivera, cedara, mošusa i jantara. Lifeboost Dream je, pak, smirujuć, aromatičan, biljni mošus.

Parfemi za bolje raspoloženje
kombinacija za ublažavanje stresa
Parfemi za bolje raspoloženje

Kombinacija za zavođenje

Kao što smo već spomenuli, bogata je povijest upotrebe parfema za zavođenje i dan danas se koristi u te svrhe. Edenist za to preporuča kombinaciju parfema Cuir Sauvage koji je mješavina drvenastih i kožnih nota. Tu su i puderaste arome te note šafrana. Uz njega iz Lifeboost Seduction koji je senzualni, jantarni, cvjetni mošus. Radi se o mješavini aldehida i vintage noti s tek naznakom životinjske privlačnosti.

Parfemi za bolje raspoloženje
Kombinacija za zavođenje
Parfemi za bolje raspoloženje

Kombinacija za sreću

Edenist kao kombinaciju za sreću preporuča da kombinirate parfem Jasmine Cruel i Lifeboost Happiness. Jasmine Cruel je naravno cvjetni miris. Ipak, on je mekan, tu je i mliječna sandalovina, sve skupa jedan bogat i lukzusan miris. Happiness, pak, je veseo, drvenast, cvjetni i voćni miris. Tu us note manga, maline i lubenice.

Parfemi za bolje raspoloženje
kombinacija za sreću

Parfem za opuštanje

Slijede Nue Co. parfemi, a prvi na popisu je ovaj najnoviji koji služi za opuštanje. Zove se Water Therapy, a ideja z anjega leži u činjenici da su naša tijela sačinjena od 70% vode. Ovaj parfem u ljudima budi onaj osjećaj kada su okruženi vodom, bilo da ju samo gledaju ili nježno plutanju. Note su morska trava, sol, kardamom i ruža.

Parfemi za bolje raspoloženje
Parfem za opuštanje

Parfem za ublažavanje stresa

Functional Fragrance je parfem koji smanjuje razine stresa. Tu su note zelenog kardamoma, bergamota i korijandera. Za sve njih znanstveno je dokazano da blagotvorno djeluju na nas i da smanjuju stres.

Parfemi za bolje raspoloženje
parfem za ublažavanje stresa

Parfem za one kojim treba trenutak mira

Forest Lungs parfem je za sve oni koji samo na trenutak trebaju mir i vrijeme za sebe. Zapravo, ovaj parfem je snaga prirode u bočici. Tu su note vetivera, cedrovine, bora i organskih tvari koje proizvodi drveće, a za koje se vjeruje da smanjuju stres i anksioznost.

Parfemi za bolje raspoloženje
ZA SVE KOJIMA TREBA TRENUTAK MIRA

Parfem za one koji se trebaju fokusirati

Na kraju tu je Mind Energy, parfem za sve one kojima se teško fokusirati. Ovaj parfem poboljšava koncentraciju, a u njemu su note borovice, kadulje, rozog papra i klinčića. Ovaj parfem je topao, papren i svjež, a napravljen je kako bi stimulirao mozak za bolje performanse.

Parfemi za bolje raspoloženje
ZA SVE KOJIMA NEDOSTAJE FOKUS

FOTO: Instagram (@aliyah.wallace, @stevieyaaaay), Edenist, The Nue Co

Učitati još
Zatvori