Nokti koje svi kopiraju: Iza najljepših manikura na Instagramu stoji Splićanka s londonskom adresom
Nokti koje svi kopiraju: Iza najljepših manikura na Instagramu stoji Splićanka s londonskom adresom

Nokti koje svi kopiraju: Iza najljepših manikura na Instagramu stoji Splićanka s londonskom adresom

Ako koristite Instagram i još ste uz to ljubiteljica manikura, vrlo je vjerojatno da ste naletjele na profil koji vodi Mateja Novaković. Fotografije njezinih manikura objavljene su na nekim od najcjenjenijih svjetkih portala, a mnogi upravo od nje crpe inspiraciju na svoje manikure. Rođena Splićanka na vrhuncu pandemije odlučila je da joj je dosta monotonog uredskog posla, a hrvatsku adresu zamijenila je londonskom.

“U Londonu sam izgradila karijeru kao content creator za nokte. Priča je počela 2021. godine tijekom lockdowna. Htjela sam nešto više od monotonog uredskog posla pa sam se kvalificirala kao manikurist i odlučila dati šansu novoj karijeri! Nakon samo četiri mjeseca, ostavila sam stalni posao i postala full-time manikurist. S vremenom je moj Instagram @matejanova privukao pažnju brojnih brendova, modnih časopisa i portala poput vašeg, pa čak i nekoliko svjetskih zvijezda – pa je content creating postao moj jedini posao”, kaže nam.

Kako je Mateja Novaković postala @matejanova?

  • Sjećaš li se trenutka kada se zapravo sve “zakotrljalo” i postalo ovako ozbiljno?

U početku sam se samo okušavala u ovom novom hobiju. Skoro svaku večer nakon posla sam radila vlastite nokte i uživala fotografirajući ih. Nisam planirala početi karijeru kreatorice sadržaja, smatrala sam se sretnom što sam uopće uspjela privući nekoliko klijenata! Međutim objavljujući fotografije mojih noktiju sam s vremenom dobivala sve veći i veći broj novih klijenata, a i pratitelja na Instagramu. Pratiteljima se svidio moj stil noktiju i fotografije. Nedugo nakon toga je nekoliko mojih fotografija postiglo viralni uspjeh i dobila sam tisuće novih pratitelja – tada sam shvatila da bi content creating mogao jednog dana postati moja karijera.

  • Kako je izgledao tvoj put do Londona gdje sada držiš i vlastiti masterclass?

Od davnih dana sam obožavala lakirati nokte, još kao mala curica. Magistrirala sam na Umjetničkoj Akademiji u Splitu tako da ljubav prema umjetnosti i kreativnom izražavanju nije bila nešto novo. Te 2021. sam živjela i radila u uredu u Manchesteru i tada sam dobila ideju pokušati s tečajem za nokte.  Nakon što sam prikupila veći broj klijenata i odvažila se dati otkaz u uredu, Instagram je također počeo biti sve popularniji i uspješniji. Tada sam kontaktirala slavni DryBy salon u Londonu i polako stvorila prijateljstvo s vlasnicom Krisztinom Van der Boom. Nakon što sam se preselila u London, radila sam kao gost artist u DryByu nekoliko dana u mjesecu, a kada je Krisztina stvarala edukacijsku platformu Studio74, naravno da sam jedva dočekala biti dio toga i učiti druge kako poboljšati vještine u stvaranju sadržaja.

Četiri hit boje za 2024. godinu

  • Nokti u tvojim objavama definicija su quiet luxury trenda, kako si se odlučila ići baš u tom smjeru?

Za mene to nikada nije bila čvrsta odluka, ili nešto o čemu sam previše razmišljala. To je jednostavno vrsta manikure koju osobno preferiram, i nosim 90% vremena, pa sam i objavljivala najviše sadržaja tog stila. Moj signature look su čisti, njegovani, kratki nokti i nude manikura – i s vremenom sam privukla publiku tog stila. Mislim da čisti, prirodni, quiet luxury nokti nikad neće izaći iz mode.

  • Koje četiri boje laka će biti hit u 2024. godini?

Svake godine manikura u nude, sheer, poluprozirnim, ili mliječnim nijansama postane trend. Zvala se ona nude, clean girl aesthetic, quiet luxury ili lip gloss manicure, svakako očekujem da će jedna od tih ružičastih i krem nijansi opet biti hit. Viđam i puno sheer lilac boje, sličan trend kao i nude, ali s malim twistom. Radim s brojnim brendovima i primijetila sam da svi imaju neku varijaciju zelene za nadolazeću sezonu. Nisam sigurna koja bi četvrta nijansa mogla biti, ali sam veliki fan klasike tako da bilo koja crvena između jarke crvene i bordo bi me usrećila!

  • Nastavlja li se trend minimalizma te nude i prozirnih manikura? Što misliš zašto su takve manikure toliko privlačne ljudima?

Uvijek se nastojim ne zamarati trendovima, a srećom nude i prozirne manikure izgleda da su uvijek u trendu. Jedan od velikih razloga je zato što mislim da takva manikura laska svakoj ruci, a naposljetku svi želimo da nas nokti uljepšaju i komplimentiraju ostatku tijela ili outfita, ne samo da su lijepi sami za sebe. Također, nude manikura je stil koji se može prilagoditi svakome – nekima će bolje pristajati kratki nokti, nekima dugi, nekima prozirnija nijansa, a nekima mliječna, pokrivnija. S nude manikurom možemo postići taj right fit sa svakoga.

  • Najveća greška koju ljudi kod kuće rade prilikom manikure?

Moj broj jedan je priprema i aftercare nokta i kože. Nakon dobre, profesionalne pripreme svaka manikura će izgledati prekrasno. Naravno, to je teže postići ako netko nije školovani profesionalac, ali nešto što svatko od nas može održavati je zdrav nokat, zdrava i hidratizirana koža oko nokta, i njegovane ruke. Nikakav gel proizvod to ne može zamijeniti.

Nokti nisu njezina jedina ljubav

  • Da se malo odmaknemo od noktiju, što radiš kada ne radiš? Koji su ti hobiji?

Volim sve fizičke aktivnosti! Idem na grupne satove barem 3 puta tjedno, i nedavno sam počela trčati nekoliko puta tjedno, a prošle godine sam se okušala čak u surfanju. Voljela bih jednog dana istrčati maraton, a i postati bolja u surfanju, ali možda ne još. Jako sam uzbuđena što dolaze topli dani u Londonu jer ću većinu tih aktivnosti moći obavljati vani. S druge strane, obožavam i provoditi kišne večeri s mojim dragim cimericama, kuhajući, gledajući serije i ćakulajući o momcima.

  • Znamo da voliš putovati, koje se mjesto posebno urezalo u pamćenje?

Spomenula sam surfanje, jedno jako posebno iskustvo koje sam probala u Costa Rici, Nikaragvi i Meksiku ove zime. Cijela Centralna Amerika me apsolutno zadivila. Sve, od prirodnih ljepota, kulture, hrane, a ponajviše ljudi! Stvorila sam prijateljstva gdje god sam išla, od lokalaca do drugih putnika, apsolutno nezaboravno iskustvo! Sigurno ću se vratiti, vrlo vjerojatno uskoro!

  • Za kraj, kada bi do kraja života morala na noktima nositi samo jednu boju, koja bi to boja bila?

Jako teško pitanje… mislim da odgovor mora biti – neka verzija ružičastog nudea. Ružičasta daje noktima taj zdrav, svježi izgled, a i dalje izgleda kao manikura, i uvijek dobijem brdo komplimenata kada nosim te nijanse. Srećom ne moram birati samo jednu, tako da mogu povremeno nositi i moju voljenu crvenu.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori