Što je mandelična kiselina? Ako imate osjetljivu kožu, trebali biste saznati
Što je mandelična kiselina? Ako imate osjetljivu kožu, trebali biste saznati

Što je mandelična kiselina? Ako imate
osjetljivu kožu, trebali biste saznati

Iako sanjamo o danu kad će proljeće napokon pokucati na vrata, ono što nas čini sretnima jer sunce još nije previše jako su neupitno kiseline. Naime, ovaj period godine idealan je za rješavanje problema s hiperpigmentacijom, komedonima, aknama, proširenim porama, borama…

Ipak itekako smo svjesni toga da je u porastu popularnost proizvoda za obnovu kožne barijere upravo zato što smo je retinoidima i kiselinama narušili. No jeste li znali da AHA i BHA kiseline nisu jedine koje mogu transformirati vašu put? Danas vas upoznajemo s njihovom nježnijom alternativom koja istovremeno ima multifunkcionalno djelovanje. Upoznajte mandeličnu kiselinu.

Što je mandelična kiselina?

Prije nego što pomislite kako je riječ o još jednom novitetu skincare industrije, mandelična kiselina je prisutna na tržištu već godinama, a preko 200 godina se koristi i u medicini zbog svojih antibakterijskih svojstava, ali i mogućnosti zacjeljivanja rana.

Ova kiselina je derivat gorkoga badema, a pripada AHA kiselinama. Ipak, on njih se razlikuje po jačini i nježnosti. Iz toga razloga, prikladna je za sve tipove koža, pa i za osjetljive.

Što razlikuje mandeličnu kiselinu od ostalih AHA kiselina?

Prije svega, smatra se najboljim izborom za tretmane kiselinama – u salonu ili kod kuće – za tamnopute. Za razliku od, primjerice, glikolne kiseline, neće izazvati diskoloraciju i, potencijalno, ožiljke.

Nadalje, ima veliku molekulu, koja penetrira u kožu duboko, ali vrlo sporo, pa nema popratnih iritacija. Također, dugo se zadržava na površini kože, ali ide u dubinu zahvaljujući tome što je topiva u ulju pa prodire kroz sloj sebuma i nečistoće, slično kao BHA kiselina, ali s drugim benefitima.

Uz to, osim antibakterijskog djelovanja, djeluje i anti-fungalno i protuupalno.

Koji su benefiti mandelične kiseline?

  • Pomaže spriječiti nastanak akni – kako radi eksfolijaciju i istovremeno djeluje antibakterijski, pomaže održavati pore i kožu čistima kako se akne ne bi ponovno stvarale.
  • Daje zdravi sjaj koži – uklanjanjem mrtvih stanica kože daje blistavi, zdrav izgled.
  • Pomaže ukloniti hiperpigmentacije – smanjuje pojavu tamnih mrlja i oštećenja od sunca, ali istovremeno dok se koristi spriječava nastanak mrlja u budućnosti.
  • Zaglađuje bore i fine linije – ubrzava izmjenu stanica te potiče proizvodnju kolagena što instant zaglađuje postojeće bore i fine linije te čini kožu napetijom.
  • Pomaže ukloniti teksturu – ubrzanje izmjene stanica uz eksfolijaciju pomaže kožu reteksturizirati i ostaviti je čvrstom, glatkom, ujednačenom…

Postoje li rizici korištenja mandelične kiseline?

Mandelična kiselina je vrlo jednostavna i ima direktan i efektivan utjecaj na mnoge kožne probleme. Ipak, imajte dvije stvari na umu: ne može se nositi istu večer kada i retinoidi, već se koristi na druge večeri. Može se koristiti u jutarnjoj i u večernjoj rutini njege, no zahtjeva nošenje visoke SPF zaštite.

Također, iako je prikladna i za osjetljive kože, uvijek postoji šansa da na nju loše reagirate. Ukoliko ste imali loših iskustava s kiselinama, isprobajte mandeličnu kiselinu na zaklonjenijem području lista kao “patch test”. Ako se u roku od 24 sata ne pojavi iritacija – sigurni ste koristiti je. Iako se može koristiti i svakodnevno, preporučujemo da krenete sporo i povečavate dane proizvoda u rutini na temelju toga kako vam koža reagira. Optimalno bi bilo koristiti je do triput tjedno.

mandelična kiselina

S kojim sastojcima se mandelična kiselina najbolje kombinira?

  • Hijaluronska kiselina – može povremeno izazvati suhoću ili ljuštenje, pa se kombinacija s hijaluronskom kiselinom može pokazati korisnom. Hijaluronska kiselina hidratizira kožu i pomaže joj zadržati vlagu.
  • Niacinamid – ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju crvenila kože. Kombinacija s mandeličnom kiselinom može pružiti nježan pristup u borbi protiv akni i upala.
  • Antioksidansi – kombiniranje mandelične kiseline s antioksidansima može pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala, poboljšati teksturu kože i potaknuti sjaj.

Mandelična kiselina i retinoidi skupa?

Mandelična kiselina i retinoidi nisu nužno kontraindicirani zajedno, ali njihova kombinacija može biti izazovna za neke osobe zbog potencijalne iritacije kože. Oba sastojka imaju svoje prednosti, ali istovremeno korištenje može izazvati prekomjernu suhoću, iritaciju ili povećanu osjetljivost kože, posebno ako niste navikli na upotrebu takvih proizvoda.

Retinoidi su poznati po svojoj snažnoj regenerativnoj moći i mogu izazvati suhoću, perutanje kože i crvenilo, dok je mandelična kiselina, iako nježnija od nekih drugih AHA kiselina, također eksfolijant koji može pridonijeti osjetljivosti kože. Kombiniranjem oba sastojka povećava se rizik od iritacije.

Ako želite koristiti oba sastojka, preporučuje se postupno uvođenje jednog po jednog u rutinu njege kože. Koristite ih u različito vrijeme dana (npr. retinoide navečer, a mandeličnu kiselinu ujutro) ili koristite ih naizmjenično različitim danima, kako biste dali koži vremena da se prilagodi.

Nakon koliko vremena ćete vidjeti prve rezultate korištenja ove kiseline?

Nešto glađu, sjajniju i definitivno mekšu kožu možete vidjeti odmah. Komedoni i akne bi trebali izgledati bolje nakon otprilike dva tjedna, dok za hiperpigmentaciju trebate čekati i do šest mjeseci. U svakom slučaju, bitno je ne odustati jer rezultat svakako dolazi.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@mondaybornbeauty, @camilamorrone)

Učitati još
Zatvori