Novost omiljenog ljekarničkog brenda: Krema za problematičnu kožu čiji rezultati se vide već nakon 8 sati
Novost omiljenog ljekarničkog brenda: Krema za problematičnu kožu čiji rezultati se vide već nakon 8 sati

Novost omiljenog ljekarničkog brenda: Krema za problematičnu kožu čiji rezultati se vide već nakon 8 sati

Masna koža sklona aknama po mnogima je tip kože za koji se najteže brinuti. Teško je, prije svega, pronaći proizvode koji takvu kožu neće još više iritirati ili začepiti pore, a da ne govorimo o tome koliko zahtjevno je kontrolirati sjaj lica tijekom dana. Kožu sklona aknama uglavnom treba pregledati dermatolog, često iziskuje i preparate koji se izdaju na recept, ali prije svega treba razumjeti što je uopće uzrok ovakvom tipu kože. Kako bismo ga što bolje upoznali, razgovarali smo s dermatologinjom dr. Mikelom Petković.

Uzrok masne kože

  • Što je uzrok masne kože sklone aknama? Kako to spriječiti?

Masna koža je rezultat hiperprodukcije sebuma u sebacealnim žlijezdama. Postoji nekoliko uzroka masne kože, a oni su genetska predispozicija, fluktuacija hormona, stres, vlaga, nedovoljno unošenje tekućine, te prehrana, osobito crveno meso, rafinirani ugljikohidrati, pržena hrana, slana hrana te mliječni proizvodi. Masnu kožu možemo spriječiti redovitim pranjem lica svako jutro i navečer, te nakon vježbanja. Preparat za pranje lica ne bi trebao biti na uljnoj ili alkoholnoj bazi te bi trebao biti uravnotežen, odnosno ne bi trebao biti „prejak“. Jaki proizvodi dovode do iritacije kože te opet do povećane produkcije sebuma.

Svaki dan bi trebali koristiti hidratantnu, nekomedogenu kremu te širokospektralni zaštitni faktor. Kod odabira makeupa, trebamo obratiti pozornost kao i kod krema – proizvodi bi kao glavnu podlogu trebali imati vodu, i nikad, nikad, nikad, ali baš nikad ne bi trebali leći s makeupom na licu. Lice se tijekom dana ne savjetuje dirati, osim kada ga čistimo ili nanosimo kremu ili make up, a ruke bi uvijek trebale biti čiste. U slučaju izrazitog zamašćivanja kože, mogu se koristiti papirići koji kupe ostatak sebuma s lica.

Effaclar-DUO-M +_masna-koza

Njega kože sklone aknama

  • Kako njegovati kožu sklonu aknama i pravilna rutina?

Kožu sklonu aknama potrebno je prije svega temeljito, ali opet nježno očistiti 2 puta dnevno. U slučaju jačih nepravilnosti savjetuje se koristiti svakodnevni micro-peeling radi uklanjanja mrtvih stanica s površine kože bez nadraživanja lica. Potom se stavlja krema za akne s „aktivnim“ sastojcima te potom nekomedogena hidratantna njega te krema sa zaštitnim faktorom za sunce.

Nakon ovih koraka stavljamo makeup baziran na vodi, ako ga koristimo. Navečer ponavljamo rutinu čišćenja lica te apliciramo kremu koju nam je propisao dermatolog. U slučaju znojenja ili tjelovježbe, očistimo lice te apliciramo hidratantnu kremu. Poželjno je jedan do dva puta tjedno staviti masku ovisno o tipu kože. Nikako se ne preporučuje samostalno istiskanje „prištića“, odnosno upalnih promjena.

Effaclar-DUO-M_masna-koza_iStock

Effaclar DUO +M – Krema stvorena za masnu kožu sklonu aknama

A kada smo već kod proizvoda koje popisuju dermatolozi, to nisu isključivo preparati koji se izdaju na recept. Među omiljenim ljekarničkim brendovima dermatologa svakako je La Roche-Posay. Upravo oni sada su lansirali novi proizvod namijenjen posebno masnoj koži sklonoj aknama. Radi se o Effaclar Duo+ M kremi koja prve rezultate daje već 8 sati nakon nanošenja.

  • Kome je namijenjen Effaclar DUO+M?

“Krema Effaclar DUO +M je namijenjena osobama koje imaju akne i masnu kožu u tinejdžerskoj dobi i odrasloj dobi. Krema djeluje na aktivne akne (prevencija), ispravlja promjene nastale na mjestu akni (korekcija), hidrira kožu te uravnotežuje mikrobiom kože. Krema se koristi samostalno kao terapija za akne, potpora terapiji koju je propisao dermatolog te se može koristiti u fazi održavanja, protiv izbijanja novih akni”, kaže dermatologinja.

Effaclar DUO +M

Jedna krema za sve uzraste

Ono što valja posebno istaknuti kod Effaclar DUO +M kreme je ta činjenica da je mogu koristiti već i djeca starija od 10 godina. Upravo se u tinejdžerskim godinama većina nas po prvi puta susreće s problemom mašćenja kože, čepljenja pora i pojave prištića i akni. Baš zato nas je razveselilo lansiranje ovog proizvoda koji je prikladan i za tinejdžere i za odrasle. Proizvod je to koji zajedno mogu koristiti i djeca i roditelji i tako zajedno stvarati navike o njezi kože. Naravno, njega odrasle i tinejdžerske kože nije ista, ali Effaclar DUO +M može biti zajednički nazivnik. Više o razlikama u njezi, pitali smo dermatologinju.

Razlike u njezi kože

  • Razlikuje li se njega kože sklone aknama u tinejdžerskoj i odrasloj dobi i kako?

“Akne u tinejdžerskoj dobi su najčešće lokalizirane na obrazima te na čelu, dok se u odrasloj dobi najčešće nalaze na donjem dijelu lica i oko usta. Do pojave akni u tinejdžerskoj dobi dolazi zbog povišene razine spolnih hormona koji mogu dovesti do povećanja sebacealnih žlijezdi koje proizvode višak sebuma.

Iako su u osnovi akne u odrasloj dobi iste kao u one u tinejdžerskoj, postoji nekoliko razlika – fluktuacija hormona, odnosno povišena razina testosterona može dovesti po pojave akni, kao i sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili neka druga zdravstvena stanja. Korištenje određenih lijekova može izazvati ili pogoršati akne. Životni stil (prehrana bazirana dominantno na mliječnim proizvodima ili s visokim glikemijskim indeksom, pušenje, nepravilno spavanje, stres…) i u odrasloj i u tinejdžerskoj dobi utječe na izbijanje akni.

Akne tinejdžerske dobi možemo liječiti potentnijim lijekovima budući da je njihova masnija koža i puno otpornija na lijekove koji isušuju kožu. Liječenje akni odrasle dobi se temelji na prevenciji istih, odnosno traženju eventualnog uzroka koji bi mogli dovesti do pogoršanja”.

Effaclar DUO +M
Effaclar DUO +M
Effaclar DUO +M
Effaclar DUO +M
Effaclar DUO +M

Zašto je Effaclar DUO +M krema posebna?

U kvalitetu La Roche-Posay proizvoda uvjerili smo se odavno, a sada su uspjeli njegu masne kože sklone aknama podigli na potpuno novu razinu. Naime, ova krema sadrži novi sastojak – filobiom. On se temelji na znanju o mikrobiomu kože. Tijekom prošlog desetljeća sve su se znanstvene publikacije usredotočile na C. acnes – bakterije koje su odgovorne za težinu i proliferaciju akni. Nedavno su nove genomske tehnologije omogućile dublji pogled u podskupine i podtipove C. acnes koji se nazivaju filotipovi.

Upravo jedan filotip – IA1 izrazito prevladava u koži sklonoj nepravilnostima i dovodi do neuravnoteženog mikrobioma i proliferacije nepravilnosti. Effaclar DUO+M nudi potpuno nov pristup tim nepravilnostima. Pomaže smanjiti biofilm, prekomjernu proizvodnju sebuma te pomaže umiriti kožu.

A kada se koristi? Effaclar DUO+M nanesite na cijelo područje lica ujutro i/ili navečer nakon čišćenja kože Effaclar pjenušavim gelom za čišćenje lica. Ako ga nanosite ujutro, nakon njega nanesite i SPF.

Effaclar DUO +M

Foto: Martina Movrić, iStock

Učitati još
Zatvori