Znate li što su spori ugljikohidrati?

povrće2

Nemojte se bojati ugljikohidrata, jer jedući zdrave, tzv. ‘spore’ ugljikohidrate brzo ćete mršavjeti, bez jo-jo efekta i gladi. Mnoge se dijete danas baziraju na izbacivanju ugljikohidrata iz svakodnevne prehrane jer oni slove kao glavni i odgovorni krivac za porast kilograma. Pritom je ta sveprisutna predrasuda sasvim netočna jer nisu svi ugljikohidrati jednako opasni – treba raditi razliku između onih ‘sporih’ i ‘brzih’. Keksi, čokolade i sokovi sadrže uglavnom kratkolančane ugljikohidrate koji odmah dospijevaju u krv i zato ih i nazivamo ‘brzima’. Kad dospiju u krv, šećer u krvi naglo poraste i izaziva lučenje velike količine inzulina, što pak dovodi do naglog pada šećera koji pak brzo izaziva vučju glad – smrtnog neprijatelja svakog mršavljenja. Takvih ugljikohidrata bi se upravo iz ovog razloga trebalo kloniti. Na sreću, postoje i oni ‘spori’ koji mogu biti vaši saveznici na putu prema boljoj liniji.

povrće

ŠTO SU ‘SPORI’ UGLJIKOHIDRATI?

Radi se o dugolančanim ugljikohidratima koji polako i postupno ulaze u krv te ne podižu naglo razinu inzulina, već je odražavaju konstantnom. Takvi ugljikohidrati nalaze se primjerice u oraščićima, u proizvodima od cjelovitog zrna (integralni proizvodi) kao i u mnogim vrstama voća i povrća. Pored toga što sporo ulaze u krv, sadržavaju i mnoštvo vitamina, minerala i elemenata u tragovima te vrlo važna vlakna.

pmspovrce

Koji su to točno top i flop ugljikohidrati, kako najbolje organizirati prehranu te kakvu ulogu spori ugljikohidrati imaju u postizanju mršave figure saznajte na Sretna.hr

Foto: Shutterstock

0