Što je kolagen i zašto je bitan za mladenački izgled kože?

Što je kolagen i zašto je bitan za
mladenački izgled kože?

Dolce e Gabb bbt S11 050

Kako starimo, sve više primjećujemo i prve promjene na svojoj koži. Isprva su one vrlo suptilne i prosječnom oku gotovo nevidljive, no sa svakom novom godinom ‘prijateljice’ na licu postaju nam fine linije, pa borice i onda naposljetku i prave bore.

U ovom procesu, za koji vam se može činiti kako je potpuno neizbježan, veliku ulogu igra kolagen, pojam koji mnogima zna preći preko usana, iako često ni ne znaju koliko je ključan za zdrav, svjež i mladenački izgled kože. Tehnički gledano, riječ je o proteinu koji je glavni strukturni sastojak donjeg sloja kože i zaslužan je za njenu snagu, elastičnost i čvrstoću, a uz to i za snagu i sjaj naše kose i noktiju. No, kako starimo, njegova razina se smanjuje – isprva lagano, pa zatim sve progresivnije. Službeni podaci iz istraživanja pokazuju kako do 30. godine života gubimo oko 1.5% prirodnog kolagena godišnje, a do 40. godine ona izgubi oko 15% kolagena.

Bottega Veneta bty S17 017

Kako kolagen djeluje kada ga ima dovoljno, odnosno ne djeluje kada ga izgubimo, možda najbolje govori razlika kože kod bebe i kod starije osobe, konkretno na području obraza. Kod bebe, obrazi su okrugli i puni, a kod starije osobe, koža na njima je tanka, opuštena i djeluje kao da visi, pa često znamo reći kako je gravitacija s godinama učinila svoje.

Naš organizam prirodno proizvodi kolagen i, kada smo mladi, koža automatski započinje proces njegove proizvodnje ako se on ošteti ili uništi. No, kako starimo, ta proizvodnja se usporava, što se na koži odražava kao gubitak elastičnosti i volumena, promjena u njenoj boji i teksturi i pojava bora.

Mario Badescu Collagen Moisturizer

Mario Badescu Collagen Moisturizer

Dobra je vijest da postoje načini kako ga obnoviti. Kolagen s razlogom postoji u većini modernih anti-age proizvoda, koji su specifično usmjereni na poticanje njegove proizvodnje. Kako se razvija tehnologija i stalno dobivamo neka nova znanstvena saznanja, tako se sve više produbljuje i naša svijest o kolagenu, pa vjerujemo kako ste neke kozmetičke proizvode koji nose predznak kolagen već isprobali i potencijalno ih učinili sastavnim dijelom svoje beauty rutine. Kolagenske kreme i maske za lice obogaćene hranjivim aktivnim sastojcima i antioksidansima poput vitamina C, koji prodiru u kožu, štite ju od utjecaja slobodnih radikala i održavaju stabilnost molekula kolagena.

HUM Nutrition Collagen Love Capsules

HUM Nutrition Collagen Love Capsules

Još bolje rezultate postići ćete unošenjem proizvoda s kolagenom u sami organizam, a ne isključivo apliciranjem na kožu. Veliku popularnost trenutno uživaju kolagenski prašci i suplementi za konzumaciju, koji potiču prirodnu obnovu kolagena u organizmu i stvaranje njegovih zaliha u koži, dok istovremeno štite od štetnih utjecaja iz okoliša.

shutterstovk

Doći do kolagena može biti još jednostavnije, i to kroz prehranu. Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je antioksidansima koji štite kožu od utjecaja slobodnih radikala koji uništavaju prirodni kolagen. Tu je i drugo obojano povrće koje se preporuča redovito konzumirati, poput mrkve i batata, a češnjak primjerice sadrži alfa-lipoičnu kiselinu i taurin koji pomažu obnoviti oštećeni kolagen.

Jana Collagen Beauty voda 2

Trendovi se dakle definitivno sve više okreću u smjeru unošenja kolagena u organizam, umjesto na kožu, čime se postižu efektivniji rezultati u odnosu na kreme i druge kozmetičke preparate. Voda s kolagenom, primjerice, posljednja je u nizu inovacija u pomlađivanju kože, koja je u Hollywoodu već izuzetno popularna, a na hrvatskom ju je tržištu ovih dana predstavila Jana. Jana kolagen beauty sadrži potpuno prirodan kolagen visoke čistoće, VERISOL®, bez alergena, glutena i laktoze, koji je k tome dermatološki testiran. Jedna bočica od 0.5 litre sadrži dnevnu dozu kolagena i preporučenu dnevnu dozu vitamina C, no kako ona točno djeluje?

Jana Collagen Beauty voda

Nakon ispijanja Jana kolagen beauty vode, bioaktivni peptidi kolagena se gotovo 100% apsorbiraju iz probavnog trakta, što rezultira značajnim porastom koncentracije kolagena u krvnoj plazmi unutar prvih 12 sati te njegovom akumulacijom u različitim tkivima, posebno koži. Dugoročno gledano, prvi rezultati na koži vidljivi su nakon 4 tjedna redovite konzumacije ove vode, a optimalan rezultat postiže se nakon 8 tjedana i ostaje vidljiv četiri tjedna nakon prestanka uzimanja kolagena.

Jana Collagen Beauty voda 3

Otkriće je bazirano na dvije provedene kliničke studije, koje su ustanovile da se dubina bora u skupini žena koje su dobivale kolagen nakon samo četiri tjedna značajno smanjila, a koža je postala ljepša, zategnutija i elastičnija.

Želite li odgoditi znakove starenja iznutra prema van i raditi na tome da zadržite mladenački izgled svoje kože, svoju pozornost svakako usmjerite na kolagen i isprobajte ovaj novitet, koji će ne samo hidratizirati organizam, već se i pobrinuti za odgađanje znakova starenja, već u njihovom nastanku.

Jana Collagen Beauty voda 4

Jana kolagen beauty voda napravljena je na bazi prirodne mineralne vode Jana uz dodatak nježne arome ruže te voćnog udjela bez konzervansa i umjetnih boja, a osvježavajuć i profinjen okus ruže i maline bit će motiv više za učiniti ovu vodu sastavnim dijelom vaše beauty rutine.

 

Foto: Sanja Jagatić, IMaxTree, Shutterstock
Učitati još
Zatvori