Prirodni lijekovi u borbi protiv alergije na ambroziju

prirodni-lijek-protiv-alergije

Kažu da u prirodi postoji lijek za svaku bolest, samo ga čovjek ne vidi, jer je prirodi okrenuo leđa.

 Ukoliko sada šmrcate, kašljete, kišete, teško dišete, svrbe vas oči, sigurno ste i vi jedan od onih nesretnika koji je alergičan na ambroziju. Kako bismo smanjilji simptome alergija preporučuje se izbjegavanje odlaska u prirodu i zadržavanje u klimatiziranim prostorima. Jedino pogodno vrijeme za odlazak u prirodu je odmah nakon kiše. A ako vlada suša, osuđeni ste pola ljeta provesti zatvoreni u klimatiziranim prostorima, umjesto da uživate u prirodi i suncu.

U sklopu ove taktike trebate zatvarati prozore, svakodnevno prati kosu i mijenjati posteljinu i ne sušiti rublje na otvorenom.

ambrozija4

No, ako ste alergični na ambroziju, ne znači da morate dva mjeseca provesti zatvoreni ispod klima uređaja! Isto tako, možda ne morate odmah pribjegavati konvencionalnim lijekovima za ublažavanja simptoma alergije, nego možete potražiti prirodne lijekove koji se nalaze unutar vlastitog doma.

Što bi moglo pomoći?

Ulje crnog kima bilo je poznato još u starom Egiptu kao univerzalni lijek. Ono što su stari Egipćani znali, potvrđeno je brojnim znanstvenim studijama pa se danas ulje crnog kima preporučuje za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih problema.

S obzirom na njegovo protuupalno, imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje, jedan je od prvih izbora za ublažavanje i prevenciju alergijskih tegoba.

ambrozija1

Ljekovita svojstva meda poznata su tisućama godina, a pozitivni učinci nisu izostali ni kada govorimo o alergiji na pelud. Konzumacijom meda pojačava se imunitet tako da će Vaše tijelo postati manje osjetljivo na pelud. Ovo znači da je med potrebno konzumirati tokom cijele godine, posebno tokom mjeseci prije sezone cvjetanja, kada dolazi do najsnažnijih alergijskih reakcija. Jako je bitno da je med koji konzumirate prirodan i domaći, potpuno neprerađen.

ambrozija5

Pored meda, postoji i nekoliko prirodnih biljnih lijekova koji će ublažiti reakciju na alergene. Poznati su ljekoviti učinci biljaka kopriva i lopuh. Istraživanja pokazuju da kopriva pozitivno djeluje na imunitet kroz svoju sposobnost da poboljša – aktivira odbrambene mehanizme tijela i smanji koncentraciju hemikalija proizvedenih kao odgovor imunološkog sistema na alergens, kao što je hormon prostaglandin.

Da bismo smanjili tjelesna reakcije na pelud ambrozije, potrebno je voditi brigu o zdravlju, izbjegavati rafinirani šećer i pravilno se hraniti, a tek onda posezati za lijekovima.

Foto: Wildfox, Flickr, IKEA

0