Prirodni lijekovi koje možete pronaći u vlastitoj kuhinji

prirodnilijekovi2

U zimsko vrijeme kad nam imunitet pati zbog niskih temperatura i virusa koji se nemilice šire oko nas, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Podizanje imuniteta je stalan posao, na njega utječemo cjelokupnom brigom za organizam, tjelovježbom, prehranom, dovoljnom količinom sna…, a ako to zanemarimo ubrzo osjećamo posljedice.

Paziti na imunitet možemo na svim razinama, čak i onim svakodnevnim, mikro poljima na koja često zaboravljamo. Jedno od njih skriva se u vašoj vlastitoj kuhinji, u frižideru i na policama, otkuda planirate svoj dnevni jelovnik. Ako se unaprijed pobrinete da uvijek imate dovoljnu zalihu zdravih namirnica i da ih svaki dan unosite, borba s prehladama će biti puno lakša. U nastavku pronađite prirodne lijekove za prevenciju bolesti, a i neke koji pomažu ako vas je već ulovila prehlada, do kojih može doći svatko.

prirodnilijekovi4

1. Citrusi

Vitamin C, vitamin C i puno vitamina C. Pa ako imate domaće citruse pa možete iskoristiti i njihovu koru za različite recepte stvar je još bolja. Svježi cijeđeni sok, limunada, iscijeđeni u čaj ili toplu vodu… konzumirajte ih u svakom obliku za čišćenje jetre, eliminaciju toksina, stimulaciju probave i uspješnu borbu protiv prehlada.

2. Đumbir

Kombinacija svježeg đumbira s citrusima i medom idealna je za vitaminsku bombu koja liječi sve bolesti dišnog sustava. Inače je đumbir odličan u istjerivanju toksina iz tijela i ubrzavanju metabolizma, poboljšavanju krvotoka i protoka energije te bi ga zbog toga trebalo konzumirati cijele godine i u svim oblicima.

prirodnilijekovi1

3. Češnjak

Češnjak je antivirusna i antibakterijska namirnica čije uvrštavanje u svakodnevnu prehranu donosi izvrsne rezultate. Možda neugodnog mirisa, no definitivno ima ljekovita svojstva zbog kojih vrijedi zanemariti ovu posljedicu. Idealno bi bilo jesti ga sirovog, ali i pečeni ima svojih prednosti uz to što svako jelo može učiniti boljim.

4. Čaj s medom

Vrući čaj s medom već je generacijama standardni lijek za svaku prehladu, dok njegovo svakodnevno ispijanje ovisno o vrsti pomaže s raznim boljkama. Čaj će vas ugrijati, a med djelovati antioksidativno i antibakterijski. Konzumirajte med i neovisno o čaju, na žlicu; livadni jača imunitet, kestenov potiče cirkulaciju, a kaduljin i lipov olakšavaju tegobe dišnih organa.

prirodnilijekovi5

5. Vruća juha

Već neko vrijeme u svijetu jača trend temeljca od kostiju koji djeluje kao detoks agent. Ali borbi protiv bakterija i virusa već i klasična pileća juha s povrćem može pomoći zagrijati organizam i okrijepiti vas. Vegetarijanci se mogu okrenuti svim mogućim vrstama sezonskog povrća, za guste juhe ili bistre, važno je samo da je ‘na žlicu’. Još ako unutra ubacite žitarice i razne začine, samo poboljšavate njena svojstva.

6. Ukiseljeno povrće

Zima je idealno vrijeme za uživanje u ukiseljenom povrću – turšije, krastavci, kiselo zelje… Fermentirana hrana sadrži probiotike koji se bore protiv virusa, a probiotike možete pronaći i u kefiru te jogurtu pa se unaprijed pripremite na očuvanje vlastitog zdravlja.

prirodnilijekovi3

Foto: Shutterstock

0