Kako najbolje pripremiti kožu za zimu?

Kako najbolje pripremiti kožu za zimu?

Nakon kratkog toplog razdoblja koje nas je prethodnih dana na trenutke podsjetilo na proljeće, pred nama su, čini se, oni pravi jesenski, a uskoro i prvi zimski dani. Počinje i sezona grijanja, kada ćemo svakodnevno boraviti u grijanim prostorijama te ih napuštati jedino po potrebi, pritom mijenjajući toplu i suhu okolinu za onu hladnu i vjetrovitu. Ove promjene koje se događaju u našoj svakodnevici imaju, naravno, direktan utjecaj na organizam, a naročito na kožu, naš najveći organ. Ako još niste, vrijeme je da počnete s transformacijom svoje beauty rutine i pripremom kože za najhladnije dane.


Najveći neprijatelji naše kože u jesenskim i zimskim mjesecima su vjetar, niske temperature i suhi zrak u kojem boravimo. Ovi faktori ‘kradu’ koži njena prirodna ulja, ostavljajući je suhom i iritiranom. Svaki oblik ovakvog stresa za kožu odmiče nas čak nekoliko koraka dalje od njena idealna stanja i jednom kada na nju ostavi utjecaja treba nam mnogo više truda i vremena da ju vratimo u ravnotežu. Dobra priprema kože za zimu zato je krucijalna, a mi znamo koje male navike i kozmetičke proizvode uvesti u svoju beauty rutinu, kako bi cijele sezone imali lijepu, njegovanu i sjajnu kožu.

Za početak, ako još niste, čim prije zamijenite proizvode koje ste koristili u ljetnoj sezoni za one konkretnije i jače. Vaša će koža sada trebati mnogo više hidratacije no inače, jer će teško zadržavati prirodnu vlagu. Ako inače koristite losione za tijelo, sada se odlučite za kreme, gušće u sastavu.

Oprezno birajte proizvod kojim čistite lice. Određeni čistači skidaju s kože njena prirodna ulja, isušuju je i dovode do mnogo vidljivijih finih linija i bora, a problem se pogotovo intenzivira u hladnoj sezoni. Zato je bitno odabrati proizvod za čišćenje koji će svojim pH-om poštovati pH vaše kože. Preporučena vrijednost je 5.5 ili tek malo iznad – ovi čistači skinut će sve nečistoće s kože, ali ne i dragocjena ulja. Zatim prelazimo na piling. Upravo piling licu vraća mladenački sjaj u oštrim zimskim mjesecima. Prakticirajte ga redovito, barem jednom tjedno, i popratite hidratantnom maskom (primjerice s hijaluronskom kiselinom). Osim na koži lica, piling možete napraviti i na nježnoj koži usnica, koje će vam nakon toga biti zahvalne.

Ono na što mnogi zaboravljaju u hladnijim i zapravo oblačnim/tmurnim/mračnim danima, je činjenica da štetno UV zračenje ima utjecaj na kožu jednako kao i ljeti. Ne preskačite proizvod sa zaštitnim faktorom,  čak i ako vani nije sunčano. Pojačajte svoju njegu u ovim mjesecima i proizvodom koji će koži osigurati dodatne nutrijente, kako bi se mogla boriti sa zimskim stresom. Primjerice, serum koji ćete nanijeti svaku večer prije omiljene kreme za lice.

Tu su još neki praktični savjeti s kojima ćete već uoči zime sačuvati zdravlje i dobar izgled kože. Skratite tuširanje i ne tuširajte se pod vrućom vodom koja ima tendenciju isušiti kožu. Jedite pravilno – jednostavni šećeri i ugljikohidrati mogu dovesti do izbijanja akni. U prostorije u kojima boravite, postaviti možete i ovlaživač prostora, kako biste sačuvali kožu od suhog zraka.

Najbolji proizvodi za pripremu kože za zimu:

Foto: Instagram, PR

Učitati još
Zatvori