Namirnice koje podižu raspoloženje

Mnogi od nas, kada su uzrujani, neraspoloženi ili jednostavno u onim danima u mjesecu, otvaraju hladnjak i ladice s čokoladom u potrazi za nečime što će nas vratiti u normalu. Hrana itekako utječe na naše raspoloženje, a određene namirnice mogu ga popraviti. Naravno, ovdje ne govorimo o fast foodu, kutiji sladoleda ili omiljenoj čokoladi od 300g, već o onim zdravim i istovremeno ukusnim namirnicama koje će imati dugoročni učinak na naše raspoloženje.

rasp-0202

Voće i povrće bogato je brojnim vitaminima i drugim nutrijentima koji će pozitivno utjecati na vaše raspoloženje i umanjiti stres. Primjerice, povećate li unos B vitamina kroz prehranu, nakon nekog vremena primijetit ćete rezultate i promjene u raspoloženju. Voće i povrće bogato ovim vitaminom uključuje avokado, borovnice, šparoge, banane, bademe i zeleno povrće, a dobar izvor još su i jaja, riba i meso.

rasp-0101

Zdrave masti, poput omega-3, također će vam podignuti raspoloženje. Osim za zdravlje mozga, omega-3 masne kiseline pomažu i u borbi protiv nadutosti koja je često uzrok neraspoloženosti i nervoze. Za dozu ovih masti najbolje bi bilo jesti ribu tri puta tjedno, a pošto mnogi to nisu u mogućnosti činiti, tu su lanene i chia sjemenke, orasi, te maslinovo i kokosovo ulje. Još jedna opcija je uzimanje omega-3 masnih kiselina putem dodataka prehrani.

rasp-0303

Čokolada vam uistinu može na brzinu popraviti raspoloženje, ali pritom ne mislimo na onu punu prerađenih šećera, već na onu tamnu. Pokoja kockica čokolade sa 70% udjela kakaa ili sirovi kakao prah u omiljenom smoothieju pomoći će vam u borbi protiv stresa, a dat će vam i dozu antioksidansa. Umjesto nekoliko šalica kave kroz dan, odlučite se za zeleni čaj koji pomaže kod nadutosti i opušta mišiće, a ujutro će vas razbuditi jednako kao i omiljeni kofeinski napitak.

Foto: Shutterstock

0